Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Κεραμέως: Σκοπός του νέου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ (θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, μηχανογραφικά δελτία σε δύο φάσεις, όριο φοίτησης και ασφάλεια στα Πανεπιστήμια) είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 επισήμανε ότι σκοπός του νέου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών

Σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, διευκρίνισε ότι δεν θα είναι ίδια για όλους, θα την ορίζουν τα πανεπιστήμια και θα είναι ένα ποσοστό της μέσης επίδοσης των υποψηφίων.

Όπως είπε, θα περιοριστεί ο αριθμός των επίλογων των σχολών που δηλώνουν οι μαθητές στα μηχανογραφικά τους, καθώς στόχος είναι οι φοιτητές να κάνουν συνειδητή επιλογή των σπουδών τους. Όπως τόνισε μάλιστα, υπάρχει ένα 30% των φοιτητών που δεν παίρνει ποτέ πτυχίο. 

Σχετικά με την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, τόνισε ότι θεσπίζεται η ελεγχόμενη είσοδος, και συστήνεται ειδική ομάδα η οποία θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τα όργανα του πανεπιστήμιου. 

Αναφερόμενη στην τροπολογία για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων από το υπουργείο, και όχι από τον επαγγελματικό φορέα, τόνισε ότι η αναγνώριση θα γίνεται μόνο εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και η αναγνώριση δεν άφορα τον ακαδημαϊκό τίτλο. Μάλιστα, σημείωσε πως αν θεωρηθεί απαραίτητο, μπορεί ο υποψήφιος να δώσει και εξετάσεις. 

Η υπουργός ανέφερε δε πως υπήρχαν πολλοί απόφοιτοι σε ομηρία, καθώς είχαν καταθέσει την αίτηση αναγνώρισης των επαγγελματικών τους προσόντων, αλλά αυτές δεν εξετάζονταν ποτέ από επαγγελματικούς συλλόγους και επιμελητήρια.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το ηχητικό βίντεο με τη συνέντευξη.
Δείτε επίσης: 


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου