Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 - «Προσομοίωση» των βάσεων εισαγωγής ΑΕΙ έτους 2020 με το νέο σύστημα ( με τις προωθούμενες αλλαγές) - Ανάλυση

Μεγάλος αριθμός των φετινών υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα πάρει το εισιτήριο, λόγω του ορίου εισαγωγής που θα θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας

Όλες οι εξελίξεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 - Ενημέρωση.

Με βάση τα δεδομένα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2020, λίγο περισσότερο από 17.000 υποψήφιοι δεν θα είχαν ξεπεράσει το κατώφλι της βαθμολογικής βάσης, εάν ίσχυε. Κάτι που υποδηλώνει την κατάσταση που θα δημιουργηθεί κατά τις προσεχείς Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή, σε σπαζοκεφαλιά στρατηγικής αλλά και τύχης θα μετατραπεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, καθώς υπάρχει κίνδυνος ένα λάθος να στερήσει την επιτυχία σε κάποιον, ο οποίος μάλιστα ενδέχεται να έχει συγκεντρώσει περισσότερες μονάδες από κάποιον επιτυχόντα. 

Ειδικότερα, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί δύο αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, οι οποίες θα ισχύσουν από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών του προσεχούς Ιουνίου 2021. Πρόκειται για την καθιέρωση ελάχιστου ορίου εισαγωγής και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού σε δύο φάσεις. Το ελάχιστο όριο εισαγωγής σε κάθε τμήμα θα εξαρτάται από δύο παράγοντες: τον μέσον όρο των επιδόσεων του συνόλου των υποψηφίων του κάθε επιστημονικού πεδίου και έναν συντελεστή που θα επιλέξει κάθε τμήμα. Ο συντελεστής δεν θα είναι ένας για όλα τα τμήματα ΑΕΙ, αλλά κάθε τμήμα θα τον επιλέγει από ένα εύρος τιμών. Χωρίς να έχει «κλειδώσει» η απόφαση για το εύρος του συντελεστή, ο πρώτος σχεδιασμός των στελεχών του υπουργείου ανέφερε ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 0,65 και 1,10 και θα πολλαπλασιάζεται με τον μέσον όρο των επιδόσεων των υποψηφίων.

Με βάση την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των Πανελλαδικών του 2020 για τους μαθητές Γενικού Λυκείου από τον μαθηματικό-αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη, εάν πάρουμε το ευνοϊκότερο σενάριο για τους υποψηφίους (δηλαδή, τα τμήματα να επιλέξουν συντελεστή 0,65), τότε το ελάχιστο όριο εισαγωγής για τις σχολές και τα τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου (ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές) το 2020 θα ήταν 7,21, για εκείνα του 2ου επιστημονικού πεδίου (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) 7,4, του 3ου πεδίου (επιστήμες υγείας) 7,5 και του 4ου πεδίου (οικονομίας και πληροφορικής) 6,37. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό (όπως φαίνεται και από τον πίνακα) στις περασμένες Πανελλαδικές Εξετάσεις 17.431 υποψήφιοι θα ήταν κάτω από το κατώφλι εισαγωγής. Λόγω έλλειψης θέσεων στα ΑΕΙ δεν θα περνούσαν 9.264, άρα η βάση θα «έκοβε» περί τις 8.200 υποψηφίους.
«Η άμεση συνέπεια του μέτρου θα είναι η ακόμη μαζικότερη στροφή των αδύνατων μαθητών προς το 4ο πεδίο, οι χαμηλές επιδόσεις στο οποίο δίνουν μεγαλύτερη σιγουριά στους αδύνατους μαθητές. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να “ερημώσει” από υποψηφίους το 2ο και το 3ο πεδίο, με αποτέλεσμα να έχουμε χιλιάδες αδιάθετες θέσεις, και το κλείσιμο τμημάτων. Ενα ακόμη θέμα είναι ποιο θα είναι το ελάχιστο όριο εισαγωγής στα τμήματα που είναι κοινά σε περισσότερο από ένα πεδίο. Πρόκειται για το 34% των τμημάτων», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Στρατηγάκης.

Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας είναι η αλλαγή στον τρόπο δήλωσης των σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο. Οι υποψήφιοι θα αποφασίζουν τις σχολές σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα δηλώνουν λίγες σχολές για τις οποίες θα έχουν πιάσει το όριο εισαγωγής. Αν δεν πετύχουν σε καμία από τις επιλογές τους στην πρώτη φάση, θα μπορούν να δηλώσουν στη δεύτερη φάση τα τμήματα στα οποία περίσσεψαν θέσεις, ελπίζοντας να εισαχθούν σ’ αυτά. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι να δοθεί έμφαση στη στοχοθεσία εκ μέρους των υποψηφίων για την επιλογή σπουδών.

«Το σύστημα αυτό είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και θα δημιουργήσει προβλήματα στους υποψηφίους, καθιστώντας τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πολύ δύσκολη υπόθεση, γιατί θα πρέπει να συνυπολογίσει ο υποψήφιος τη ζήτηση που θα έχει κάθε τμήμα από τους υπόλοιπους υποψηφίους», δηλώνει ο κ. Στρατηγάκης. Ενα παράδειγμα: Υποψήφιος συγκεντρώνει 8.000 μόρια και επιθυμεί την εισαγωγή του σε τμήμα Παιδαγωγικών ή Φιλολογίας. Η χαμηλότερη βάση στο Παιδαγωγικό το 2020 ήταν στο τμήμα της Αλεξανδρούπολης, 11.800 μόρια, και η χαμηλότερη βάση στη Φιλολογία Κομοτηνής, 7.700 μόρια. Το δίλημμα είναι το εξής: Ο υποψήφιος να δηλώσει τα Παιδαγωγικά, που επιθυμεί περισσότερο, αλλά μπορεί να μην εισαχθεί λόγω μορίων και να ρισκάρει μετά στη δεύτερη φάση να μην υπάρχει κενή θέση στις Φιλολογίες ή να δηλώσει τις Φιλολογίες στην πρώτη φάση, όπου έχει περισσότερες πιθανότητες να εισαχθεί, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να μείνει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Οπως λέει ο κ. Στρατηγάκης, «αναμένεται να δούμε υποψηφίους να εισάγονται σε τμήματα με λιγότερα μόρια από κάποιους άλλους που θα έχουν περισσότερα μόρια και θα μένουν εκτός ΑΕΙ. Ο παράγων τύχη και η σωστή εκτίμηση θα καταστούν βασικά στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, κάτι που είναι άδικο».

ΠΗΓΗ: ΗΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δείτε επίσης: 










Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου