Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Οι 6 εκκρεμότητες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021

Με έξι εκκρεμότητες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021 βρίσκει η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές του Πάσχα την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Παράλληλα, τα σχολεία στο σύνολό τους ανοίγουν στις 10 του μήνα. Η προετοιμασία της φετινής εξεταστικής διαδικασίας συνδυάζεται με την προετοιμασία για την επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, που θα κάνουν διά ζώσης μαθήματα για έναν μήνα μόνο, πριν κλείσουν για τις διακοπές του καλοκαιριού.

Όλες οι εξελίξεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 - Ενημέρωση.

Έτσι, με χιλιάδες νέους και νέες να διανύουν τα τελευταία εκπαιδευτικά μίλια του δρόμου τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που ξεκινούν στις 14 Ιουνίου, παραμένουν έξι εκκρεμότητες που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία πριν από την έναρξή τους. 

Και συγκεκριμένα:

1. Η επίσημη ανακοίνωση των συντελεστών της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά σχολή και τμήμα σε όλα τα ιδρύματα της χώρας. Βέβαια, είναι προφανές ότι οι περιζήτητες σχολές της χώρας θα ορίσουν την ανώτερη τιμή της (1,20) και οι λιγότερο δημοφιλείς την κατώτερη (0,80), ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση των ποσοστών που επέλεξαν τα ανώτατα ιδρύματα δεν έχει γίνει ακόμη από το υπουργείο Παιδείας. Οπως είναι γνωστό, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα μεταβάλλεται κάθε χρόνο και θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ. Οι συντελεστές αυτοί θα κυμαίνονται από 0,80-1,20. Αν για παράδειγμα ο μέσος όρος των βαθμολογιών των υποψηφίων ενός πεδίου είναι 11,56, η ελάχιστη βαθμολογία που απαιτείται, αν ο συντελεστής εισαγωγής είναι λ.χ. 0,80, θα είναι 11.560 x 0,80 = 9.248 μόρια. Επομένως στη σχολή αυτή δεν μπορεί να εισαχθεί κανένας με λιγότερα μόρια.

2. Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων ανά σχολή και τμήμα από το υπουργείο Παιδείας. Όπως, αναμένεται, ο αριθμός των εισακτέων φέτος στα ΑΕΙ θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή σχεδόν 77.900 άτομα, με αύξηση των αριθμών τους στα περιφερειακά ιδρύματα χαμηλής ζήτησης και αντίστοιχη μείωσή τους στα αστικά κέντρα. Το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει επίσημα τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ φέτος στις 15 Μαΐου.

3. Η ανάρτηση των προκηρύξεων που αφορούν τις θέσεις εισακτέων σε όλες τις σχολές ενστόλων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Στρατιωτικές Σχολές, Λιμενικό, Εμπορικό Ναυτικό). Πέρυσι οι προκηρύξεις αυτές είχαν γίνει μεταξύ 8 Μαΐου και 16 Ιουνίου, με πρώτη προκήρυξη του Λιμενικού και των Στρατιωτικών Σχολών και τελευταία του Εμπορικού Ναυτικού.

4. Η ανακοίνωση των προϋποθέσεων για την εισαγωγή στα ΙΕΚ μέσω του παράλληλου Μηχανογραφικού που θα συμπληρώνουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Μάλιστα, μέχρι τις 31 Μαΐου θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός εισακτέων που θα δεχτούν τα ΙΕΚ φέτος ανά ειδικότητα. Όπως είναι φυσικό, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι υποψήφιοι τελειόφοιτοι της Γ’ Λυκείου που θα μπορούν να υποβάλουν, έτσι, ένα παράλληλο Μηχανογραφικό. Επί της ουσίας βέβαια δεν αλλάζει κάτι, καθώς και στο παρελθόν μπορούσαν να εισαχθούν στα ΙΕΚ όποιοι ήθελαν, αλλά το υπουργείο Παιδείας επέλεξε αυτή τη λύση για να «υπενθυμίσει» αυτή την επιλογή αλλά και να τη «νομιμοποιήσει». Μεταξύ των κριτηρίων εισαγωγής θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου, ενώ τα κριτήρια θα είναι κοινά για όλους βάσει του κανονισμού λειτουργίας των ΙΕΚ.

5. Και βέβαια, η ανακοίνωση του προγράμματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που φέτος διέπονται από διαφορετικές προϋποθέσεις. Θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 του μήνα για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Οι εξετάσεις αναμένεται να λήξουν στις 28 του ίδιου μήνα για τα Γενικά Λύκεια με τα οικονομικά μαθήματα.

6. Τέλος, αναμένεται και ανακοίνωση των Μηχανογραφικών Δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έτους 2021 στα οποία είναι πιθανόν να μην συμπεριλαμβάνονται μερικά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

in.gr - panelladikes24

Το panelladikes24 παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει για οποιαδήποτε εξέλιξη με σχετική ανάρτηση.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου