Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Εκπαίδευση - Αγορά: Έχουμε τους μισούς πληροφορικάριους σε σχέση με την Ε.Ε.

Ουραγός στην Ε.Ε., έλλειμμα τεχνολογίας και αδυναμία εκπαίδευσης

Την ώρα που η ζήτηση για προγραμματιστές και ειδικούς στον κλάδο της πληροφορικής είναι τεράστια, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» σε αρκετές ξένες επιχειρήσεις, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην απασχολεί πολλούς εργαζομένους στον συγκεκριμένο κλάδο. Καταγράφει μάλιστα αρνητική πρωτιά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε, καθώς οι απαιτήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα αυξάνονται δραματικά. Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις αναμένεται το επόμενο διάστημα να επιδοθούν σε ένα ακόμη μεγαλύτερο κυνήγι ταλέντων, δεδομένης και της ραγδαίας εξάπλωσης της τεχνητής νοημοσύνης (gen AI).

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2023 στην Ε.Ε. απασχολούνταν 9,8 εκατ. ειδικοί ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών), αριθμός που αντιστοιχεί στο 4,8% του συνόλου των εργαζομένων κατά την περυσινή χρονιά και είναι αυξημένος 1,5 ποσοστιαία μονάδα από το 2013. Η χώρα μας, ωστόσο, απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το ποσοστό των ειδικών στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ως προς το σύνολο των απασχολουμένων αγγίζει στην Ελλάδα το 2,4%, με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη μετά τη Ρουμανία (2,6%), τη Σλοβενία (3,8%) και την Ιταλία (4,1%).

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης ειδικών στην πληροφορική αποτελούν σοβαρή ένδειξη υστέρησης τόσο του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας όσο και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το απαρχαιωμένο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που εδώ και πολλές δεκαετίες «υπο-αξιοποιούσε» τέτοιο εξειδικευμένο προσωπικό διότι οι ανάγκες ήταν λίγες, η φυγή πολλών νέων υψηλής κατάρτισης τα χρόνια της κρίσης (brain drain), καθώς και η μεγάλη αδυναμία διασύνδεσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος με την αγορά εργασίας μπορούν σε μεγάλο βαθμό να εξηγήσουν αυτή την εικόνα.

Παράλληλα, σε σύγκριση με άλλες οικονομίες, η Ελλάδα ακόμη είναι μια μικρή αγορά. Δεδομένου ότι αυτός ο κλάδος χαρακτηρίζεται και από έντονη κινητικότητα, αρκετοί ειδικοί ΤΠΕ δεν βρίσκουν στην Ελλάδα πολλές ευκαιρίες απασχόλησης στην ειδικότητά τους. Στην κορυφή της κατάταξης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται η Σουηδία, με το ποσοστό απασχόλησης ειδικών ΤΠΕ να διαμορφώνεται στο 8,7%, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (8%) και τη Φινλανδία (7,6%). Αρκετά ψηλά στη σχετική κατάταξη βρίσκεται η Ολλανδία (6,9%), ενώ στην Εσθονία το ποσοστό των ειδικών ΤΠΕ σε σύγκριση με το σύνολο των απασχολουμένων διαμορφώνεται στο 6,7%.

Επτά στις δέκα εταιρείες έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών στην πληροφορική

Πάντως σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, 7 στις 10 εταιρείες στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών στην πληροφορική, αναμένοντας σημαντική αύξηση των αναγκών τους στο μέλλον. Ενδεικτικές αιτίες είναι η περιορισμένη εξειδίκευση σε γνωστικά αντικείμενα γύρω από τον κλάδο ΤΠΕ, οι αστοχίες στον επαγγελματικό προσανατολισμό, το brain drain, καθώς και ο μικρός αριθμός αποφοίτων των σχολών αυτών σε σύγκριση με τις ανάγκες πλέον της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ενδεικτικά αναφέρει η έρευνα, τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός αποφοίτησης από τις σχολές πληροφορικής και μηχανικών υπολογιστών διαμορφώνεται από 40% έως 63%, την ώρα που η αγορά πληροφορικής χρειάζεται 7.500 επιπλέον πτυχιούχους σε σχέση με όσους αποφοιτούν κάθε χρόνο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πατήστε εδώ για να δείτε και άλλες αναρτήσεις του panelladikes24 σχετικά με πληροφορίες για πανεπιστήμια/τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πληροφορίες για επαγγέλματα.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου