Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Πανδημία - Κρίσιμη η σημερινή (19/2) συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων - Παραμένει δύσκολη η κατάσταση

Πολύ κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για την πορεία της πανδημίας
. Η παράταση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική παραμένει στο «τραπέζι», καθώς τα νοσοκομεία και κυρίως οι ΜΕΘ καταγράφουν αυξητική τάση στον αριθμό των εισαγωγών και των διασωληνώσεων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 1.400 νέα κρούσματα κορονοϊού, 320 διασωληνωμένους και 27 θανάτους, με την πληρότητα στις ΜΕΘ επί του παρόντος να φθάνει στο 85%. Η αύξηση των διασωληνώσεων μέσα σε δύο εβδομάδες έχει εμφανίσει αύξηση της τάξης του 28,5%.

Σήμερα Παρασκευή, συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εισηγηθεί πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, εστιάζοντας σε περιοχές που «κοκκίνισαν» πρόσφατα, όπως η Κάλυμνος και τα Ιωάννινα. Αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφεται επίσης σε Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάρπαθο και Ηράκλειο.

Στη Θεσσαλονίκη, κατά 17% αυξήθηκε περαιτέρω το ιικό φορτίο στα λύματα, μετά το 70% που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον πρύτανη του Α.Π.Θ, κ. Νίκο Παπαϊωάννου, πρόκειται για ήπια αύξηση και όχι εκρηκτική, η οποία αποτυπώνεται και στις νοσηλείες, αποτελώντας, όμως, απόρροια της αύξησης του ιικού φορτίου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Σε επιδημιολογικό συναγερμό παραμένει και η Αττική, όπου εντοπίζονται τα 687 από τα 1400 κρούσματα.

Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών καταγράφει 176 κρούσματα, και ο Πειραιάς 143, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών σημειώθηκαν 114 νέες μολύνσεις, και στον Βόρειο Τομέα 78, εντούτοις η συζήτηση για τυχόν παράταση του lockdown θεωρείται προς το παρόν πρόωρη, καθώς τώρα αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα πριν από τη λήψη μέτρων.

Πρόωρες οι συζητήσεις για παράταση του lockdown

«Σταθεροποιητική η κατάσταση, θέλουμε να πιστεύουμε πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει καλύτερη» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Αυτό που απασχολεί το Υπουργείο Υγείας είναι η πίεση λόγω της αύξησης των νοσηλειών στην Αττική για αυτό και ζητήθηκε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να φροντίσουν να εξασφαλίσουν νέες κλίνες ΜΕΘ όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιο για επιπλέον κλίνες μέσω της συμφωνίας με ιδιωτικά νοσοκομεία, ώστε να νοσηλευθούν ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Ανησυχία εμπνέει και η μεγάλη αύξηση στις μεταλλάξεις. Στα 764 ανήλθαν συνολικά τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα και στα 15 τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού από τη Νότια Αφρική.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου