Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 2020 - Καθορισμός ποσοστών εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων προηγούμενων που επέλεξαν το παλαιό σύστημα

p400 pxΑπό το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι υπεγράφη η απόφαση που καθορίζει τα ποσοστά για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 2020 με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019 (παλαιό σύστημα). 

Τα ποσοστά αφορούν υποψηφίους με τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και υποψηφίους με τις εξετάσεις των εσπερινών ΓΕΛ.

Ειδικότερα, για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις:

α) ημερησίων ΓΕΛ 2020 με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019 (παλαιό σύστημα) για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, ορίζεται ποσοστό θέσεων 9,51% επί των θέσεων του αριθμού εισακτέων που αντιστοιχούν στην κατηγορία των συμμετεχόντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020,

β) εσπερινών ΓΕΛ 2020 με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019 (παλαιό σύστημα) για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, ορίζεται ποσοστό 13,66% επί των θέσεων που αντιστοιχούν στο καθ΄ υπέρβαση ποσοστό 1% της κατηγορίας των Εσπερινών ΓΕΛ επί του αριθμού εισακτέων.

Τα ανωτέρω ποσοστά καθορίστηκαν με βάση τον αριθμό των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019 (παλαιό σύστημα) σε σχέση με το συνολικό αριθμό των υποψηφίων του σχολικού έτους 2019-2020 σύμφωνα με τις αιτήσεις - δηλώσεις των υποψηφίων ανά κατηγορία (Εξετάσεις Ημερησίων ΓΕΛ, Εξετάσεις Εσπερινών ΓΕΛ).

Σε ό,τι αφορά τις σχολές και τα τμήματα συναρμόδιων Υπουργείων, σας ενημερώνουμε ότι το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων με το παλαιό σύστημα θα αποδοθεί στα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ορισθεί ο αριθμός εισακτέων της κατηγορίας αυτής για τα Τμήματα και τις Σχολές που τα αφορούν, με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις. 



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


12 σχόλια:

  1. Το 9,51% πώς μεταφράζεται σε θέσεις;
    Μπορεί κάποιος να μου πει την αναλογία στις στρατιωτικές , λιμενικό, πυροσβεστική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίπου 10 θέσεις πυροσβεστική,57 αστυνομια , λιμενικο δεν έχει βγει ο αριθμός εισακτέων και στρατιωτικές αναλόγως σε ποια σχολή .

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ποσοστο 9.51% δεν αφορα τις σχολες ενστολων. Το ποιο θα ειναι το ποσοστο αυτο θα το ανακοινωσουν τα αρμοδια για αυτες υπουργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσοι είναι αυτοί που δίνουν με το παλαιό σύστημα; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίπου 9 με 10 χιλιαδες

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει κάπου που να το λέει πόσοι είναι με το παλιο;

      Διαγραφή
  5. Συνολικός αριθμός υποψηφίων μπορεί να εκτιμηθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 82.159-9,51%= 7.813 υποψήφιοι παλαιού συστήματος
    74.344 υποψήφιοι νέου σύστηματος
    Βάση τα στοιχεία αυτοί είμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξέρει κανείς πόσοι είναι υποψήφιοι με το παλιό ανά επιστημονικό πεδίο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η απόφαση για ποσοστό 9,51 % επι των θέσεων δεν είναι σωστή και είναι άδικη . Μπορεί μεν το ποσοστό ώς αριθμός των παλιών αποφοίτων να ειναι 9,51% σε σχέση με αυτούς του νεου συστήματος αλλά δεν έχουν όλες οι κατευθύνσεις πρόσβαση σε όλες τις σχολές ώστε να πάρουν το 9,51% των θέσεων.

    Θα σας θέσω ενα παράδειγμα

    Οι απόφοιτοι της θεωρητικής που στατιστικά αποτελούν σχεδόν το 1/3 αυτών που ξαναδίνουν επέλεξαν σχεδόν όλοι με το παλιό λόγω κοινωνιολογίας ,όμως αυτοί δεν έχουν πρόσβαση σε σχολές θετικής πχ πολυτεχνείο , παρόλα αυτα ο αριθμός τους προσμετράτε και δίνει ποσοστό θέσεων στους αποφοίτους 9,51% στις σχολές θετικής

    Ο αριθμός των αποφοίτων της θετικής κατευθυνόμενης που δίνουν με το παλιό δεν εχει αναλογία 9,51% σε σχέση με αυτούς που δίνουν με το νεο , το συμπέρασμα είναι οτι στερούν απο αυτούς θετικής που θα δώσουν με το νεο το 1/3 των θέσεων


    Η κατανομή των θέσεων θα έπρεπε να είναι ανάλογη με τους αριθμούς των υποψηφίων που έχουν πρόσβαση σε κάθε κατεύθυνση και οχι επί του συνόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή