Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

21/7/2020 - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 - Οι βάσεις σε 120 τμήματα ΑΕΙ - Πίνακες

15s5pan-1-thumb-large--2Η «ιδιόμορφη» φετινή, λόγω κορωνοϊού, χρονιά των Πανελλαδικών Εξετάσεων ολοκληρώνεται με ένα... παράδοξο: Η εντυπωσιακή και μεγαλύτερη πτώση βάσεων αναμένεται στις σχολές των επιστημών υγείας. Πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο όπου παραδοσιακά καταγράφονται οι υψηλότερες επιδόσεις.

Όλη η ενημέρωση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 - Ενημέρωση.

Ενδεικτικά, η βάση της Ιατρικής Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.200 μονάδων με πτώση 500 μονάδων (πέρυσι ήταν 18.724 μονάδες). Αντίθετα, η βάση της πλέον περιζήτητης σχολής μεταξύ των θετικών επιστημών -της Η/Υ του ΕΜΠ- εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.025 μονάδων (-289 από πέρυσι), ενώ της Νομικής Αθήνας θα μείνει στα ίδια επίπεδα: η εκτίμηση είναι για 18.050 μονάδες από 18.013 μονάδες πέρυσι. Βέβαια, και φέτος οι βάσεις θα κινηθούν με πολλές ταχύτητες ανά βαθμολογική κλίμακα.

Χαρακτηριστικά, στις χαμηλές του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικών σπουδών) εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση έως και 800 μονάδες, του 2ου (θετικών σπουδών) έως 1.000 μονάδες, του 3ου (επιστήμες υγείας) έως 1.500 μονάδες, ενώ αντίθετα στις σχολές του 4ου (οικονομίας και πληροφορικής) θα υπάρξει άνοδος έως και 800 μονάδων.

«Η εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων 2020 έχει πολλές δυσκολίες», λέει στην «Κ» ο μαθηματικός - αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, με τη συνδρομή του οποίου η «Κ» σήμερα επιχειρεί πρόβλεψη για την πορεία των βάσεων εισαγωγής σε 120 τμήματα ΑΕΙ. «Η πρώτη δυσκολία είναι ο επιχειρούμενος περιορισμός των μετεγγραφών, που αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο που δηλώνουν τις σχολές στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι, καθώς περιμένουμε να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα δηλώσουν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας. Η βάση μετεγγραφής που εισήχθη από το υπουργείο Παιδείας προκύπτει από τη βάση του τμήματος μείον 2.750 μόρια. Οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν, όμως, τη βάση του κάθε τμήματος κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και συνεπώς θα πρέπει να μαντέψουν, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό αναμένεται να περιορίσει τις δηλώσεις σχολών στην περιφέρεια», τονίζει ο κ. Στρατηγάκης.

Μία άλλη δυσκολία είναι ότι άλλαξαν οι αντιστοιχίες των σχολών που χωρίστηκαν σε παλαιές και νέες με συνέπεια τον περιορισμό των μετακινήσεων, που θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των τμημάτων, που επίσης δεν μπορεί να υπολογιστεί. Υπάρχει ακόμη η οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας, που μπορεί να επιδεινώθηκε με την κρίση του κορωνοϊού και να αναγκάσει τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές «εκτός». Ολα αυτά δεν είναι μετρήσιμα μεγέθη και συνεπώς δεν μπορούν να συνυπολογισθούν.

Ενα νέο στοιχείο είναι, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, πως «έχουμε μια μετακίνηση υποψηφίων προς τις σπουδές οικονομίας και πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους πιο εύκολος δρόμος προς το πανεπιστήμιο. Αυτό έχει συνέπεια την αύξηση των βάσεων στο 4ο πεδίο. Αντίστοιχα έχουμε μείωση των υποψηφίων στο 2ο πεδίο, με αποτέλεσμα όσοι έμειναν στο 2ο πεδίο να περνούν όλοι».

Φέτος παρατηρήθηκαν επίσης υψηλές βαθμολογίες στις εξετάσεις των υποψηφίων των επαγγελματικών λυκείων. Αυτό αποδίδεται στη μεταπήδηση των μαθητών από τα γενικά προς τα επαγγελματικά λύκεια, διότι αυξήθηκε το ποσοστό των θέσεων επί του συνόλου που διεκδικούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, με βάση ρύθμιση του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.

Συνολικά, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 77.970 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Η άνοδος και η πτώση των βάσεων ανά σχολή - ΑΕΙ
Πατήστε εδώ για να δείτε και άλλες αναρτήσεις με εκτιμήσεις για τις ΒΑΣΕΙΣ 2020.

Δείτε επίσης:






Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


44 σχόλια:

  1. Κατάλαβα με 16850 θα με φάει η αγωνία για αστυφυλακων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε φίλε είναι δυνατόν να μην περάσεις με 16800; ίδιο ακριβώς βαθμό έχω και οι αξιωματικοί στην πκε μου παν είσαι μέσα..τι 16550 δίνει;

      Διαγραφή
  2. θα ανεβει η βαση αστυφυλακων ακομη και με τετοια αυξηση στους εισακτεους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πιστεύω πως ο κύριος στρατηγακης έχει υπολογίσει εσφαλμένα....ας αφήσουμε αυτό με τις αστυνομια που δεν συμφωνώ. Τι λέτε η Σμυ σώματα μόνο 15300; Αφού μπήκε και από τα οικονομικά και έχει περίπου 26 θέσεις μην κοροϊδευόμαστε. Επιπλέον η έρευνα του έρχεται αντίθετη με την έρευνα στην εφημερίδα το Βήμα όπου η εκτίμηση για αξιωματικών είναι 17800.Μην κοροϊδευόμαστε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η πυροσβεστών τοσο πολυ να ανεβει; Αλλου βλεπω οτι θα ανέβει 40 μορια και τωρα βλεπω θα ανεβει 400 μόρια.. Ολοι πάτωσαν γιατι να αυξηθουν οι σχολές ακομη και αν ειναι περιζήτητες; Εγω 17100 εγραψα και περιμενω να δω αμα κατέβει 212 μορια

      Διαγραφή
  4. 17.775 η σχολη πυροσβεστων
    18.400 η ανθυποπυραγων
    17.350 η τελευταια ιατρικη
    Μονο στο Ελλαδισταν συμβαινουν αυτα πραγματικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά γίνεται Τρομερο χαμος με την Αστυφυλάκων .

    Μαλλον θα την δούμε με μικρή απόκλιση απο περσυ Τελικα :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι βαθμολογίες βρηκες; Ή μιλάς γενικά για την προσέλευσή που είναι και αυτοί με το 10%?

      Διαγραφή
  6. και εγω τραιλενομαι για σωματα ασφαλειας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πως γίνεται ξαφνικά όλοι να γουστάρουν να περάσουν στα σώματα ασφαλείας και να μη θέλουν ούτε να ακούσουν για Πανεπιστήμια; Αυτό πρέπει λιγάκι να μας προβληματίσει σαν χώρα. Δεν είναι λογικό να πρέπει να γράψεις κοντά στα 18.000 για να γίνεις πυροσβέστης και κάτω από 14.000 για να γίνεις πχ μαθηματικός. Έχει χαθεί λογική στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Μια απλή διαπίστωση έκανα φίλε μου. Ο καθένας ότι θέλει μπορεί να επιλέξει. Απλώς μου κάνει τρομερή εντύπωση όλο αυτό που συμβαίνει.

      Διαγραφή
  8. Πως ξαφνικά γίνεται και τι να κάνουμε Ρέμος είναι αυτός��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διευκρινίστε ρε panelladikes24 αν είναι νέο ή παλαιό σύστημα όλο πρόχειρα πράγματα κάνετε. Κάντε επιτέλους κάτι σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εκτιμησεις αυτες ειναι για το νεο συστημα.

      Διαγραφή
  10. ΑΜΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΕΔΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με 16.825 ελπίζω για Νομική Κομοτηνής και με έχει φάει η αγωνία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγώ έγραψα 17.250 και τη δίνουν όλα τα site ανεβασμένη 75 μόρια (17.300 από 17.225 που ήταν πέρσι). Τι λέτε θα ανέβει όντως;

      Διαγραφή
    2. thomaσ με το παλιό εισαι μεσα.

      Διαγραφή
  12. Σε περιμένω και εγώ Κομοτηνή στο οικονομικό είμαι χωρίς πολλά μόρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 10% του 19 τι λετε που θα παει η βαση για αστυνομια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παιδιά θα βγάινουν πολλές και διαφορετικές εκτιμήσεις μέχρι να ανακοινωθούν οι βάσεις.Πέρυσι έλεγαν δοκίμων σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. 18200 με 18300 αλλά τελικά η βάση ήταν περίπου 17.700.Επίσης δε ξέρουν τη σειρά προτίμησης των υποψηφίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αστυφυλάκων επαλ καμια εκτίμηση για τη βαση;; εχουμε παιδια απο επαλ εδω να δουμε μορια πανω κατω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας έχουν γραμμένους εμάς των επαλ. Μην περιμένεις να βρεις κάποια εκτίμηση για εμάς, δεν τους καίγεται καρφί, ειναι σαν να μην υπάρχουμε.
      Δεν πουλάνε οι ειδήσεις για επαλ βλέπεις...

      Διαγραφή
    2. κατι εχω εαταλαβει :/ κ εσυ αστυφυλάκων θες;

      Διαγραφή
    3. Απο επαλ για αστυφυλακων 15830 μορια τι λετε υπαρχει ελπιδα?

      Διαγραφή
    4. ποια ΕπαΛ; είναι σχολεία 2ης κατηγορίας και ας έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια. Ενας μήνας έμεινε όμως... θα μάθουμε κι εμείς ... Αστυφυλάκων τί γίνεται; όλοι φέτος μαζευτήκαμε; 30 θέσεις είναι παιδιά ..πωπω

      Διαγραφή
    5. Παιδιά πως γράψατε στο ΕΠΑΛ?Και εγώ ΕΠΑΛ είμαι με 16.595, λέτε να περνάω?

      Διαγραφή
  16. Η βάση του τεφαα Αθήνα ρε παιδιά τι θα γινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εκτιμήσεις για τις βάσεις των ΤΕΦΑΑ; Πού θα κυμανθούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι πίνακες γ εκτιμήσεις στις βάσεις, αφορούν τα ΓΕΛ.τα δικά μας παιδιά που είναι από ΕΠΑΛ;οδικός μου ενδιαφέρεται γ ΣΜΥ κ έχει γράψει 14415...υπάρχει ελπίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΜΑ, ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ, Η ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΡΟΛΟ (ΑΣΑΦΗ) ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με 18385 για ιατρική από ΕΠΑΛ μήπως υπάρχει περίπτωση; Δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη που θα κυμανθούν οι βάσεις για τα ΕΠΑΛ, άλλωστε όπως προαναφέρθηκε κάνεις δεν μπήκε στον κόπο να γράψει έστω ένα μικρό σχόλιο ή κάποια εκτίμηση της φετινής κατάστασης που αφορά στα παιδιά των ΕΠΑΛ .
    Όπως και να χει καλή τύχη σε όλους!
    Πάντα έρχεται το καλύτερο για τον καθένα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολυ καλος.. λογικά μπαινεις... μαθηματικά εκθεση τι βαθμούς ειχες;

      Διαγραφή
  21. Με 17 350 θα μας φαει η αγωνια αν πιανουμε ιατρικη Αλεξανδρουπολης εχετε καμια εκτιμηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Για κτηνιατρική Καρδίτσας το 16.150 φαίνεται να είναι ρεαλιστικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έχω μόνο 16.200 μόρια και δεν πιστεύω ότι θα πέσει τόσο κάτω άλλες εκτιμήσεις λένε πολύ πιο πανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. με 17.250 έχω πιθανότητα για νομική Κομοτηνής; Με τις περσινές βάσεις περνάω αλλά με τις φετινές εκτιμήσεις όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μπορει κάποιος να μου πει ποιες είναι οι εκτιμήσεις βάσεων για αγγλική φιλολογία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή