Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

29/7/2020 - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - ΒΑΣΕΙΣ 2020 - Εκτιμήσεις για όλα τα επιστημονικά πεδία - Πίνακες

Δείτε αναλυτικούς πίνακες ανά πεδίο και σχολές - Πέφτουν ακόμα και οι Ιατρικές - Αναλυτικές εκτιμήσεις για όλα τα πεδία - «Σχολές ευκαιρίας» και ισοβαθμίες λόγω κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας

Πτώση παντού, ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, αναμένεται να καταγραφεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η πορεία των βάσεων, σε μια χρονιά όπου οι εξετάσεις έγιναν εν μέσω πανδημίας, θα είναι πτωτική κυρίως στα «ρετιρέ», ενώ, εκτός από την πτώση στις Ιατρικές, όσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων εκτιμούν ότι οι σχολές Ανθρωπιστικών Επιστημών θα πέσουν πάνω από 700 μόρια, ενώ «γκρέμισμα» ακόμα και 1.000 μορίων θα σημειωθεί στις σχολές των Θετικών Επιστημών.

Σε ό,τι αφορά τις Ιατρικές Σχολές, θα πέσουν από το όριο των 18.000 μονάδων κυρίως στην επαρχία. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η Ιατρική Αλεξανδρούπολης είχε βάση τα 18.123 μόρια, ενώ για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα βρεθεί στην κατηγορία σχολών με 17.000 μόρια και πάνω. Σταθερότητα προκύπτει μόνο στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, με τις σχολές Πληροφορικής και Οικονομικών να έχουν ανοδική πορεία ακόμα και 500 μορίων σε κάποιες περιπτώσεις.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι βάσεις σημειώνουν πτωτική πορεία, ενώ το φετινό χαρακτηριστικό είναι η πολύ κακή βαθμολόγηση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας που εξετάστηκε μαζί με τη Λογοτεχνία. Σχεδόν σε όλα τα πεδία, μάλιστα, λείπουν οι μεσαίες βαθμολογίες. Οι αναλογίες ωστόσο που διαμορφώνονται χαρακτηρίζονται ως οι πλέον ευνοϊκές, καθώς από τους περίπου 100.000 υποψηφίους θα εισαχθούν οι 77.970 - όχι βέβαια στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους.

Η κίνηση των βάσεων σχετίζεται με τις πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις, ενώ στο 2ο οι χαμηλές επιδόσεις κυρίως στη Χημεία θα δημιουργήσουν «σχολές ευκαιρίας» στην περιφέρεια, δηλαδή σχολές με πολύ καλά γνωστικά αντικείμενα αλλά χαμηλή βάση εισαγωγής. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (επιστήμες Υγείας και Ζωής) η Βιολογία ρίχνει τις βάσεις, ενώ στο 4ο αναμένεται μικρή πτώση στα «ρετιρέ» και αυξομειώσεις στα υπόλοιπα τμήματα.

Σημαντική πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι η επίπτωση των βαθμολογιών στη Νεοελληνική Γλώσσα σε όλα τα πεδία - όπως λένε, το μάθημα αυτό θα παίξει τον ρόλο που έπαιζαν τα μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας, τα οποία καταργήθηκαν φέτος.

Είναι σαφές ότι η διαμόρφωση των βάσεων συνδέεται και με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου και τις επιθυμίες των υποψηφίων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με την οριστικοποίηση των μηχανογραφικών. Μια βασική παράμετρος στη φετινή διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που θέτει ως πλαφόν για τη μετεγγραφή από περιφερειακά σε κεντρικά πανεπιστήμια τα 2.750 μόρια από τη βάση του τμήματος.

Τα νέα δεδομένα στις μετεγγραφές, σε συνδυασμό με τις νέες αντιστοιχίες σχολών μεταξύ των πανεπιστημίων σε σχέση με πέρυσι, δημιουργούν μια διαφορετική εικόνα που θα αποτυπωθεί στην κίνηση των βάσεων, καθώς εκτός από την οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού, οι περισσότερες οικογένειες θέλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν κοντά στο σπίτι τους. Ακόμα μία σημαντική παράμετρος της πορείας των φετινών βάσεων είναι και η έλλειψη των συντελεστών βαρύτητας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ισοψηφίες μεταξύ των υποψηφίων.

Τι θα γίνει σε κάθε επιστημονικό πεδίο

Στο 1ο Πεδίο αναμένεται μεγάλη πτώση στην εκτεταμένη περιοχή των βάσεων από 9.000 έως 17.000 μόρια. Πάνω από τα 17.000 μόρια δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές, ενώ επικρατούν και ανεπαίσθητες ανοδικές τάσεις. Οι αναμενόμενες πτώσεις οφείλονται στις χαμηλότερες επιδόσεις και στα τέσσερα μαθήματα, αλλά και στον μικρότερο αριθμό υποψηφίων του 1ου Πεδίου -περίπου 3.000 λιγότεροι-, καθότι από φέτος δεν δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε παραϊατρικά τμήματα.

Στο 2ο Πεδίο αναμένεται -μέτρια έως μεγάλη- πτώση σε όλες τις περιοχές μορίων, εκτός από ένα μικρό παράθυρο από τα 16.000 έως τα 17.000 μόρια, όπου παρατηρείται μικρή ανοδική τάση. Κάτω από τα 12.000 μόρια αναμένεται δραματική πτώσης - ακόμη και 650 μορίων! Οπου υπάρχουν πτώσεις οφείλονται στην κατά πολύ χειρότερη επίδοση στη Χημεία και λιγότερο στη Νεοελληνική Γλώσσα - Λογοτεχνία. Οι πτώσεις αυτές μετριάζονται εν μέρει από τις καλύτερες επιδόσεις σε Μαθηματικά και Φυσική.

Στο 3ο Πεδίο αναμένεται καθολική πτώση, η οποία θα φτάσει ενδεχομένως και τα 650 μόρια στις περιζήτητες υψηλόβαθμες σχολές. Στην περιοχή από 16.000 έως 19.000 μόρια η εκτιμώμενη πτώση κυμαίνεται από 300 έως 650 μόρια. Να σημειωθεί ότι αναμένονται τα χαμηλότερα μόρια της δεκαετίας στις Ιατρικές Σχολές Μέτριες αναμένονται οι πτώσεις στη μεσαία περιοχή - από τα 11.000 έως τα 15.000 μόρια. Οι μεγάλες πτώσεις στο 3ο Πεδίο οφείλονται στις χαμηλές επιδόσεις κυρίως σε Βιολογία και Χημεία.

Στο 4ο Πεδίο αναμένεται μέτρια άνοδος -από 0 έως 190 μόρια- σε όλη σχεδόν την κλίμακα των βάσεων. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχαμε αστοχίες μαθημάτων και επιπλέον στην αύξηση των υποψηφίων του 4ου Πεδίου κατά περίπου 500. Η μέγιστη άνοδος εκτιμάται στη βαθμολογική περιοχή από 15.500 έως 16.500 μόρια, ενώ μικρή πτωτική τάση εμφανίζεται στην περιοχή άνω των 18.500 μορίων, όπου υπάρχει μόνο ένα τμήμα, το Οικονομικό (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης. 

1ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-01_2
1ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-02_2
1ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-03_2
1ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-04_2
2ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-01_2
2ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-02_2
2ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-03_2
2ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-04_2
2ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-05_2
3ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-01_3
3ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-02_3
3ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-03_3
4ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-01_2
4ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-02_2
4ο_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ_ΠΕΔΙΟ_ΕΚΤΙΜΗΣΗ_ΒΑΣΕΩΝ_2020__1_-03_2

Οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινωθούν στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Πατήστε εδώ για να δείτε και άλλες αναρτήσεις με εκτιμήσεις για τις ΒΑΣΕΙΣ 2020.

Δείτε επίσης:


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


38 σχόλια:

 1. Είναι δυνατόν η Ικάρων Ιπτάμενοι να ανεβεί...;
  Αφήστε τις υποθέσεις.
  Αύγουστο θα δούμε τελείως διαφορετικά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μήπως να σταματήσετε επιτέλους με τις εκτιμήσεις; Ένας μήνας έμεινε. Φτάνει κουράσατε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για τα ΕΠΑΛ θα πείτε τι γίνεται η όχι δεν μπορώ να καταλάβω για το κάνετε αυτό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποσα μόρια έχεις;

   Διαγραφή
  2. 16000 επαλ εσυ?

   Διαγραφή
  3. 17.745 επαλ και εγω

   Διαγραφή
  4. 18945 έχει η κόρη μου στη κοινή ομαδα θέλει ΣΜΥΑ τι λέτε θ τα καταφερει;

   Διαγραφή
  5. Ποιά κατεύθυνση της ΣΜΥΑ θέλει;

   Διαγραφή
 4. Απαντήσεις
  1. ψυχολογία Κρήτης εγω με το παλιο αλλα δύσκολα την πιανω ! εχω 16700 , εσυ;;

   Διαγραφή
 5. Με το παλιό σύστημα.Δεν υπάρχουν εκτιμήσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τα παιδιά των ΕΠΑΛ είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού? Πρώτον δεν κάνετε προβλέψεις και δεύτερον οι αριστούχοι των ΕΠΑΛ με πάνω από 18500 μόρια μπορεί να βρεθούν εκτός υψηλόβαθμων σχολών λόγω του χαμηλού ποσοστού του 5/100 παρά το γεγονός ότι αποτελούν το 30/100 των υποψηφίων και επίσης είχαν λογοτεχνία στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα παιδιά των Επαλ το βέβαιο είναι πως τα 18500 μόρια του ΕΠΑΛ δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα του ΓΕΛ! Μέρα με τη νύχτα, όσο και αν κάποιοι δεν το παραδέχονται!

   Διαγραφή
 7. ΚΑΡΑΣΑΒΒΊΔΟΥ ΚΑΙ30 Ιουλίου 2020 - 12:52 π.μ.

  Κυρία υπουργέ μήπως τώρα να αλλάξετε το ποσοστό των υποψηφίων των ΕΠΑΛ για εισαγωγή ΣΤΑ ΑΕΙ ειδάλλως θα περάσουν οι λίαν καλώς των ΓΕΛ και θα μείνουν εκτός υψηλόβαθμων σχολών οι αριστούχοι των ΕΠΑΛ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι λίαν καλώς των ΓΕΛ είναι καλύτεροι από τους αριστούχους των Επαλ! Δείτε κατάμουτρα την αλήθεια όσο και αν πονάει!

   Διαγραφή
 8. Διαμαρτύρονται για το 5% ; τα θέματα από το επαλ είναι πιο εύκολα και τα μόρια βγαίνουν για πλάκα. Καθίστε στα αυγά σας που θέλετε και αλλαγή ποσοστού .Επαγγελματικό Λύκειο είστε Όχι γενικό αν θέλετε θέσεις έλατε στο Γελ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί μιλάς τόσο άσχημα;Οι άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι και θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους που φέτος έχασαν το 1 τοις εκατό επειδή δόθηκε δικαίωμα σε αποφοίτους ΓΕΛ να δώσουν με το εσπερινό και τους πάρουν τις θέσεις δεν σε πειράζει;Οι αδικίες είναι μεγάλες και λίγη ενσυναίσθηση για το διπλανό μας δε βλάπτει!

   Διαγραφή
 9. Και δεν καταλαβαίνω το καθίστε στα αυγά σας γιατί υποτιμάς έτσι ανθρώπους ο καθένας κάνει την προσπάθεια του και ναι το ποσοστό για τα ΕΠΑΛ είναι ελάχιστο σε σχέση με τα ΓΕΛ και είναι αδικία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Τι γίνεται με τις βάσεις στα τμήματα των παιδαγωγικών;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Στο 3 πεδίο η πτώση οφείλεται στη Ν. Γλώσσα και Λογοτεχνία και όχι στη Βιολογία και τη Χημεία όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι αναλυτές. Είναι ξεκάθαρο από τους πίνακες με τα ποσοστά ανά μονάδα βαθμολογικής κλίμακας που έδωσε το ΥΠΑΙΘ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Στο 3 πεδίο η πτώση οφείλεται στη Ν. Γλώσσα και Λογοτεχνία και όχι στη Βιολογία και τη Χημεία όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι αναλυτές. Είναι ξεκάθαρο από τους πίνακες με τα ποσοστά ανά μονάδα βαθμολογικής κλίμακας που έδωσε το ΥΠΑΙΘ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μήπως τελικά μετά απ'όλα αυτά που πέρασαν τα παιδιά των φετινών πανελλαδικών αξίζουν μια ύστατη δικαίωση ως ελάχιστη πράξη συμπαράστασης σε ΟΛΑ τα πεδία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ιατρική απο επαλ θα κλείσει πολυ ψηλά λογικά !!

  100 ατομα με πανω απο 19000....50 θέσεις ολες οι ιατρικές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Πείτε μας πωε θα κυμανθούν τα μόρια για Πληροφορική από Επσλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πείτε μας για τα μόρια για σχολές πληροφορικής από Επαλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Στην θεωρητική δεν θα πέσουν τόσο πολύ τα μόρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ειναι μεγαλο λαθος τα παιδια επαλ να υποκλεπτουν θεσεις ΑΕΙ απο τα παιδια γελ διαγωνιζομενα σε μαθηματα για μαστορους. Μπαινουν στα πανεπιστημια και τα μαθηματα τους φαινονται κινεζικα.Αραγε δεν το ηξεραν οτι μπαινοντας στα επαλ οτι αυτα που μαθαινουν δεν κανουν για πανεπιστημιο ή το χρησιμοποιησαν για κερκοπορτα? Νεα παιδια ηταν μπορει να αλλαξαν γνωμη...ωραια ενα προπαρασκευαστικο χρονο στα μαθηματα του αναλογου πεδιου γελ και μετα ισοτιμη συμμετοχη στις πανελληνιες με ιδια θεματα. Ετσι γινεται στις προηγμενες χωρες , αυτο αποτελει σεβασμο στα παιδια επαλ ωστε να μην αποτελουν την μαυρη τρυπα στα πανεπιστημια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υποκλέπτουν;;Σοβαρα τα λες αυτά η σου ξεφεύγουν;;;Δε σου έφτασε το τεράστιο ποσοστό των ΓΕΛ θες κι εκείνες τις λίγες θέσεις των ΕΠΑΛ;;;

   Διαγραφή
 19. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΑΒΑΡΗΣ2 Αυγούστου 2020 - 7:00 π.μ.

  Αλήθεια αν έχουν λίγη αξιοπρέπεια οι κάθε λογής εκτιμητές - αναλυτές, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα μεγάλο συγνώμη από τους μαθητές και τους γονείς τους. Ας διαβάσουν τις πρώτες αρθρογραφήσεις τους και ας αλλάξουν επάγγελμα. Ο Αύγουστος είναι εδώ και οι βάσεις θα ανακοινωθούν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. συγνωμη ρε παιδια στο 1ο πεδιο οι βασεις τοσο λιγο θα πεσουν αφου συμφωνα με το υπουργειο σχεδον το 50% εγραψε κατω απο το 10. και ενας πανω 19.500- 19.750. ελεως με τις εκτημησεις σας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. με 17.250 έχω πιθανότητα για νομική Κομοτηνής; Με τις περσινές βάσεις περνάω αλλά με τις φετινές εκτιμήσεις όχι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρε παιδιά εγώ είμαι ακριβώς στην περσινή βάση 17.225 για νομική Κομοτηνής . Υπάρχει περίπτωση να είμαι μέσα ;

   Διαγραφή
  2. Ρε ‘σύ λένε πτώση βάσεων στις νομικές, ειδικα στην περιφέρεια και οι πίνακες τη δίνουν ανεβασμένη. Δεν ξέρω τι να πιστεύω. Εγώ πιστεύω πως είσαι μέσα γιατί δε γίνεται να μην πέσουν αφού αυξήθηκαν οι μαθητές που είχαν κάτω από τη βάση. Σε καταλαβαίνω πολύ παντως και έχω την ίδια αγωνία γιατί κι εγώ οριακά περνάω

   Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή