Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Υφυπουργός Παιδείας: Στηρίζουμε το ΔΠΘ - Προχωρά ο διαγωνισμός για φοιτητικές εστίες, ερευνητικά κέντρα κ.ά. σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη - Σχέδιο για ένταξη του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στο ΔΠΘ

rsz 3423f628 7682 c371 955e eb02c7f11683Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στηρίζουν έμπρακτα την περιοχή της Θράκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, όπως τόνισε στη Βουλή ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου.


Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ότι προχωρά, μετά και την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής, ο διαγωνισμός για την υλοποίηση, μέσω ΣΔΙΤ, του έργου, ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ, νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), που προβλέπει την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε σε αυθαίρετες αλλαγές στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που προκάλεσαν πολλά και σοβαρά προβλήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, σε ό,τι αφορά στο Δημοκρίτειο, “πήρατε το Τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου και το εντάξατε, ως Παράρτημα, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, χωρίς κανέναν καθηγητή, χωρίς κανένα μέλος ΔΕΠ. Όπως κανένα μέλος ΔΕΠ δεν είχαν 25 άλλα Τμήματα από τα δεκάδες που ιδρύσατε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της προηγούμενης κυβέρνησης”.

Ο κ. Διγαλάκης υπογράμμισε ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στηρίζει έμπρακτα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και μεριμνά για τα προβλήματα που ανέκυψαν εξαιτίας των προηγούμενων άστοχων και πρόχειρων επιλογών.

Το σχέδιο ανάπτυξης του ΔΠΘ, το οποίο περιλαμβάνει και την επιστροφή του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στον “φυσικό του χώρο”, το Δημοκρίτειο, θα εξεταστεί, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα πάντα με την προβλεπόμενη διαδικασία. “Εμείς δεν ιδρύουμε ούτε καταργούμε τμήματα απλώς με ένα νόμο”, είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και πρόσθεσε ότι “της ίδρυσης νέων τμημάτων θα προηγηθεί αξιολόγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) στο πλαίσιο του συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας και στη συνέχεια, αφού αξιολογηθούν τα νέα Τμήματα και κριθούν θετικά, το Υπουργείο θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις για την ίδρυση και λειτουργία τους”.

Τέλος, ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε ότι η ΕΘΑΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία που περιλαμβάνει τον καθορισμό κριτηρίων και προανήγγειλε ότι εντός του επόμενου ακαδημαϊκού έτους θα είναι σε θέση να εξετάσει τα αιτήματα των Ιδρυμάτων για την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας νέων Τμημάτων και Ινστιτούτων.Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου