Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Κεραμέως: Θεσπίζεται για πρώτη φορά πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στο δημόσιο σχολείο - Ενίσχυση της ισότητας στη δημόσια εκπαίδευση

Κεραμέως στη Βουλή: Απελευθερώνουμε και το ιδιωτικό σχολείο από ...Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το νομοσχέδιο σχετικά με τον Εκσυγχρονισμό της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε και στην προτεινόμενη ρύθμιση για τη διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων (σχέδια, μουσική, ξένες γλώσσες) στα σχολεία.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία της κ. Κεραμέως.

«Στο άρθρο 14 θεσμοθετείται, για πρώτη φορά στα δημόσια σχολεία της χώρας, η συστηματική διδασκαλία των Ειδικών Μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το είχαμε εξαγγείλει πρόσφατα στη Βουλή - και είχαμε στηλιτεύσει το παράδοξο να εξετάζονται μαθήματα στις Πανελλαδικές εξετάσεις τα οποία δεν διδάσκονται καθόλου στα δημόσια σχολεία. Και αυτό είναι μία χρόνια παθογένεια στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα για τα Ειδικά Μαθήματα όπως: έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων, μουσική αντίληψη και γνώση, μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, αρμονία, ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο είτε δεν διδάσκονταν καθόλου στη Γ’ τάξη των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων είτε διδάσκονταν αποσπασματικά και όχι στοχευμένα σε προετοιμασία συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Στην πράξη, δηλαδή, οι μαθητές και οι μαθήτριες που επιθυμούσαν να εξετασθούν στα ειδικά αυτά μαθήματα και να εισαχθούν στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές έπρεπε να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια για την προετοιμασία τους.

Πλέον, με νομοθετική ρύθμιση που εισάγεται στο νομοσχέδιο, θεσπίζεται, για πρώτη φορά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα Ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στο δημόσιο σχολείο. Στο νέο αυτό πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές της Γ’ τάξης Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν σε επιμέρους Ειδικά Μαθήματα στις Πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να φοιτήσουν στις αντίστοιχες σχολές/τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί ανά ομάδες σχολείων.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που δημιουργεί νέες δυνατότητες και ενισχύει την ισότητα ευκαιριών στη δημόσια εκπαίδευση. Θέλω να πιστεύω ότι την πρωτοβουλία αυτή θα τη στηρίξουν όλες οι παρατάξεις, ότι όλοι θα θελήσουν να δώσουν τη σημαντική αυτή ώθηση στην ισότητα ευκαιριών στη δημόσια εκπαίδευση» κατέληξε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.

Δείτε επίσης:





Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου