Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Η Κεραμέως για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας - Αναμένονται εξελίξεις

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα Πανεπιστήμια. 

Πότε θα καταθέσετε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων; Θα επανέλθουν τα Συμβούλια Διοίκησης; Θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής για κοσμήτορες και πρυτάνεις;

Πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά νόμο που καταρτίζουμε για την Ανώτατη Εκπαίδευση και αποτελεί προτεραιότητά μας για τη χρονιά αυτή. Ο πρώτος νόμος αφορούσε την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και την καθιέρωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων σε συνάρτηση με αντικειμενικά και ποιοτικά κριτήρια, ο δεύτερος αφορούσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το ανώτατο όριο φοίτησης και την ασφάλεια του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ο τρίτος νόμος αφορούσε τις εταιρείες τεχνοβλαστών (spin-off) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και o τέταρτος νόμος θα αφορά ευρύτερα στην περαιτέρω αναβάθμιση του Πανεπιστημίου και στον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ. 

Στόχος μας, Πανεπιστήμια πιο αυτόνομα, πιο εξωστρεφή, με πιο συλλογική και εξωστρεφή διοίκηση, με ενισχυμένη διαφάνεια και αξιοκρατία. Προχωράμε, επίσης, στη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από φοιτητές και από άλλα πανεπιστημιακά τμήματα, στη διευκόλυνση ερευνητικών συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, στην αναμόρφωση των εκλεκτορικών σωμάτων για την ενίσχυση της αξιοκρατίας, στην περαιτέρω ενδυνάμωση των συνεργειών με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η επαναφορά των συμβουλίων διοίκησης που δρομολογείται τώρα, αποτελούσε μέρος των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Για όλα αυτά, βέβαια, θα προηγηθεί διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να ακούσουμε τις απόψεις τους επί όλων των σχετικών θεμάτων.

Έχετε μιλήσει για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Θα υπάρξουν καταργήσεις ή και συγχωνεύσεις τμημάτων και σε τι εύρος;

Έχουν ήδη γίνει πολλές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η αρχή έγινε με την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), η οποία είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για την αξιολόγηση και πιστοποίηση στα Πανεπιστήμια και για να εισηγείται στο Υπουργείο σχετικά με την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση και κατάργηση των Α.Ε.Ι. και των ακαδημαϊκών μονάδων τους. 

Προχωρήσαμε σε αναστολή της λειτουργίας 37 νέων τμημάτων που ιδρύθηκαν προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς την γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, παρότι ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή της σε τέτοιου είδους αποφάσεις, και ενίοτε με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Καταργήσαμε τη διάταξη που προέβλεπε την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής όταν χιλιάδες απόφοιτοι νομικής δεν βρίσκουν δουλειά, ενώ, κατόπιν θετικής εισήγησης από την ΕΘ.Α.Α.Ε., εγκρίθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο προβλέπει τον εξορθολογισμό 4 τμημάτων. 

Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε επιστολή προς τους Πρυτάνεις με τις κατευθυντήριες γραμμές και τους βασικούς άξονες για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, η οποία θα βασίζεται α) στα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, β) στη μελέτη της ΕΘΑΑΕ η οποία λαμβάνει υπόψιν της τις ανάγκες της αγοράς και γ) τις προτάσεις των ίδιων των Πανεπιστημίων μας. 

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην περαιτέρω αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, να αναβαθμίσουμε τα Πανεπιστήμιά μας και να τους δώσουμε τη θέση που τους αξίζει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου