Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Τελετή έναρξης της εκπαίδευσης των 400 Ειδικών Φρουρών για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία - Φωτογραφίες























Ξεκινά σήμερα στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.).

Όλη η ενημέρωση για τις Αστυνομικές Σχολές έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Αστυνομικές Σχολές - Ενημέρωση.

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Στην τελετή αγιασμού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Ο κ. Υπουργός στο χαιρετισμό του σημείωσε:

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ με τους νέους ανθρώπους, που αποφάσισαν να συνδέσουν το παρόν και το μέλλον τους με την υπηρεσία στην Ελληνική Αστυνομία. Να βρίσκομαι μαζί σας, την ώρα που ξεκινάτε την προσπάθεια για να σχηματίσετε τη δική σας πορεία ζωής, μια πορεία που είναι πολύ σημαντικό να στηρίζεται σε ιδέες και αξίες.

Ασφαλώς, κάθε άνθρωπος ενδιαφέρεται για την ευημερία και την ποιότητα της ζωής του στην καθημερινότητά. Ανάγκες κοινές σε όλους μας. Όμως, δίπλα στα υλικά αγαθά, υπάρχουν και αξίες που δίνουν νόημα και ουσία στη ζωή μας: η ελευθερία, η ασφάλεια, η αλληλεγγύη, ο πατριωτισμός. Και εσείς έχετε επιλέξει να εργαστείτε για μια αποστολή που συνδέεται με αυτές τις αξίες. Έχετε επιλεγεί να υπηρετείτε αυτές τις αξίες και την κοινωνία μας ως στελέχη της ΕΛΑΣ. Θέλω να νιώθετε περηφάνια και τιμή για αυτό.

Καθώς πολλά λέγονται τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ΕΛ.ΑΣ. στην εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Είναι και αυτός ένας πρόσθετος λόγος που οφείλουν να σέβονται την ΕΛ.ΑΣ.. Όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται, το μήνυμα είναι σαφές: οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τους τηρούν όλοι, ιδίως τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Για αυτό, ας αφήσουν ήσυχη την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει την αποστολή της, μακριά και έξω από κομματικές και προσωπικές ιδιοτέλειες.

Σύντομα θα υπηρετείτε τους νόμους σε έναν πολύ σημαντικό τομέα: την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας, επικοινωνίας, ελευθερίας και όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση να είναι χώροι απολύτως ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση και την ποιότητα του ελληνικού πανεπιστημίου. Πάρα πολλοί από εσάς είστε πτυχιούχοι, χθεσινοί συνάδελφοι με τους φοιτητές και θα κληθείτε να συνδράμετε ακριβώς στην ασφάλεια των χθεσινών συναδέλφων σας και των καθηγητών σας.

Τους επόμενους τέσσερις μήνες θα εκπαιδευτείτε ώστε να είστε απολύτως έτοιμοι για να φέρετε σε πέρας αυτή τη σύνθετη αποστολή, να ενταχθείτε στην εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας, που με βάση τον Νόμο οφείλουν οι πρυτανικές αρχές να διαμορφώσουν για όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους. Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα που αφορούν την ελεγχόμενη είσοδο, τη χρήση άλλων τεχνικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στους πανεπιστημιακούς χώρους. Για να είναι η κάθε ελληνική οικογένεια σίγουρη ότι η επένδυσή της στην Παιδεία των παιδιών της πιάνει τόπο.

Οφείλουν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκης κοινότητας να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς φόβο και δισταγμό. Πράγματα αυτονόητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως ΕΛ.ΑΣ. κάνουμε όλα όσα πρέπει για αυτόν τον σκοπό με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Σας εύχομαι καλή παραμονή, να ανταποκριθείτε όλοι στην εκπαίδευσή σας, να έχετε εξαιρετική σταδιοδρομία και να γνωρίζετε ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε στιγμή που θα αισθανθείτε ότι χρειάζεστε τη στήριξη της Πολιτείας. »

Ο κ. Αρχηγός στο χαιρετισμό του τόνισε:

«Σας καλωσορίζουμε σήμερα στην Αστυνομική Οικογένεια, καθώς η είσοδός σας σε αυτήν σηματοδοτεί για καθέναν ξεχωριστά από εσάς την έναρξη μιας νέας επαγγελματικής πορείας άμεσα συνδεδεμένης με την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

Με την πρόσληψή σας ως ειδικοί φρουροί υλοποιείται πλέον μια απαίτηση για την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, την μάθηση και την εργασία, και προστίθεστε στο προσωπικό μας, αποτελώντας τους πρωταγωνιστές του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός των πανεπιστημίων.

Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), που για πρώτη φορά ιδρύονται θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην περαιτέρω εδραίωση του κλίματος ευνομίας και ασφάλειας στους χώρους των Πανεπιστημίων, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα και επιδίωξή μας συνιστά η απαρέγκλιτη και αδιάλειπτη ορθή λειτουργία των ακαδημαϊκών χώρων…

…Προς την κατεύθυνση αυτή έχει τεθεί πρώτιστος στρατηγικός μας σχεδιασμός η ενίσχυση του αγαθού της ασφάλειας, και συγκεκριμένα στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας 2021-2025, προτεραιοποιήθηκε επιχειρησιακά η αστυνόμευση Πανεπιστημιακών χώρων προς αποτροπή διάπραξης έκνομων ενεργειών. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τις Πρυτανικές Αρχές και συναρμόδιους φορείς θα πραγματοποιηθεί ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης της παραβατικότητας, με παράλληλη αξιοποίηση τεχνολογικού καινοτόμου εξοπλισμού προς υποβοήθηση του έργου των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων…

…Ως νέοι ειδικοί φρουροί σήμερα ξεκινά η εκπαίδευσή σας εδώ στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής με ένα ολιστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο θα σας καταστήσει αυτάρκεις επαγγελματικά κατά την επιτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων σας, ενώ θα σας παρέξει και τα εφόδια, για να γίνετε ολοκληρωμένες επαγγελματικές προσωπικότητες με υψηλό αίσθημα ευθύνης και δικαίου…

…Η φοίτησή σας στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της Χώρας σάς καθιστά γνώστες του Πανεπιστημιακού χώρου, ο οποίος είναι πλέον οικείος σε εσάς, αλλά και της επικρατούσας κατάστασης, την οποία θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε και με την άτεγκτη και επαγγελματική σας παρουσία να την βελτιώσετε…

…Χρέος όλων συνιστά η προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σε αυτό είστε αρωγοί μας και πρωταγωνιστές.

Καλείστε να επιδείξετε το απαραίτητο θάρρος, συνέπεια και ζήλο.

Διανοίγεται μπροστά σας μια νέα επαγγελματική πορεία και σταδιοδρομία με ευθύνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα.

Είμαι βέβαιος ως Αρχηγός του Σώματος ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε.

Ολόκληρη η αστυνομική οικογένεια είναι μαζί σας και σας στηρίζει στη νέα σας πορεία.

Καλή σταδιοδρομία! Καλώς ήρθατε! Σας ευχαριστώ πολύ!»

Παρέστησαν επίσης, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νικόλαος Τσαλικίδης.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Δασκαλάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων, Αστυνομικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Βλάχος και ο Διοικητής του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέτρος Δεμερτζίδης.

Σημειώνεται ότι, η εκπαίδευση των Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις (Ο.Π.Π.Ι.), θα πραγματοποιηθεί από πανεπιστημιακούς καθηγητές, δικαστικούς λειτουργούς, ειδικά καταρτισμένα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και θα περιλαμβάνει τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό μέρος.

Στο θεωρητικό μέρος, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε θέματα ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, σ υνταγματικού δικαίου, ειδικών ποινικών νόμων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συναθροίσεων - συγκεντρώσεων, ανακριτικής - εγκληματολογίας, φρούρησης στόχων, οργανικών νόμων - κανονισμών Ελληνικής Αστυνομίας και κανόνων δεοντολογίας.

Στο πρακτικό μέρος, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες μέσω πρακτικής εξάσκησης σε εξομοιωμένα σενάρια καθημερινής αστυνομικής πραγματικότητας, στη διαχείριση πλήθους, συναθροίσεων - συγκεντρώσεων, στους ελέγχους ύποπτων ατόμων και στην αστυνομική αυτοάμυνα – αυτοπροστασία.

Ο κ. Υπουργός συνοδευόμενος από τον κ. Αρχηγό και τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποίησαν συσκέψεις στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον κ. Χρήστο Μέτιο, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον κ. Ιωάννη Γκαράνη, Δήμαρχο Κομοτηνής, Αξιωματικούς της Ροδόπης καθώς και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το πεδίο αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και ανταλλάχθηκαν απόψεις και προτάσεις για την περαιτέρω βελτιστοποίηση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε θέματα ασφάλειας των δημοτών της Κομοτηνής.

Τον κύκλο των συναντήσεων ολοκλήρωσαν με επίσκεψη στην Μητρόπολη Ροδόπης όπου συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Δείτε φωτογραφίες από την τελετή.


























Δείτε επίσης:



Δείτε εδώ όλα τα νέα για τις Αστυνομικές Σχολές καθώς και στη σελίδα Αστυνομικές Σχολές - Ενημέρωση.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


1 σχόλιο: