Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021

Πανελλαδικές 2021 - Η νέα ύλη θα είναι στα επίπεδα της μειωμένης ύλης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 - Δείτε την περσινή μειωμένη ύληΣτα επίπεδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2020 θα είναι η ύλη των εξετάσεων του 2021 - Δείτε την περσινή μειωμένη ύλη

Όλες οι εξελίξεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 - Ενημέρωση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», προχθές, η ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την εισήγησή της για τα κεφάλαια που θα απαλειφθούν από τη διδακτέα ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων. 

Η μείωση της ύλης στα επίπεδα του 2020 βοηθά ώστε οι απόφοιτοι των δύο τελευταίων ετών που θα διεκδικήσουν ξανά το εισιτήριο για τα ΑΕΙ να μη δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεχωριστά από τους τελειόφοιτους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΕΠ κ. Γιάννης Αντωνίου, για την απόφαση έγινε δεκτή η παραδοχή ότι ναι μεν τα μαθήματα γίνονται κανονικά εξ αποστάσεως, αλλά αυτού του είδους η εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για τη διδασκαλία και εκμάθηση, αντίστοιχα, της ύλης.

Η μείωσή της είναι βασισμένη στην ύλη που είχε διδαχθεί στα Λύκεια έως τις 16 Δεκεμβρίου 2020. 

Για την εισήγηση του ΙΕΠ περί του εύρους της μείωσης ελήφθησαν υπόψη τρία σενάρια για την ημερομηνία επιστροφής στις τάξεις των μαθητών της Γ΄ Λυκείου: στις 11/1, στις 15/1 και στις 17/1. Επίσης, στον σχεδιασμό ελήφθη υπόψη και τυχόν νέα διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας της Γ΄ Λυκείου. Με βάση αυτά, φάνηκε ότι η εξεταστέα ύλη θα είναι εντέλει στα επίπεδα του 2020, δηλαδή μειωμένη κατά 20% με 25% ανά μάθημα σε σχέση με το διδακτέο υλικό κάθε βιβλίου (σημείωση panelladikes24: δεν ίσχυαν αυτά τα ποσοστά για όλα τα μαθήματα).

Τον σχεδιασμό αυτό ευνοεί και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μη γίνουν διαφορετικές εξετάσεις για τους αποφοίτους που θα θελήσουν να δοκιμάσουν και το 2021 την τύχη τους για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι, δεν θα γίνουν διπλές εξετάσεις, γεγονός που θα ανάγκαζε το υπουργείο να έχει μία ακόμη -πλην της βασικής για τους τελειόφοιτους- Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, για την έκδοση των θεμάτων των αποφοίτων.

Από φέτος η εφαρμογή βάσης εισαγωγής και οι αλλαγές στην υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων

Επίσης, για τους αποφοίτους που θα εξεταστούν τον Ιούνιο του 2021 θα ισχύσουν η βάση εισαγωγής και το νέο σύστημα υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα ή σχολή ΑΕΙ θα οριστεί στον μέσον όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου με τυχόν μία αυξομείωσή της που θα αποφασίσει το κάθε τμήμα.

Από την άλλη, οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο περιορισμένο αριθμό σχολών, και εάν δεν εισαχθούν σε κάποια από αυτές, θα μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις που έχουν μείνει κενές σε τμήματα χαμηλής ζήτησης του επιστημονικού τους πεδίου.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΓια την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


12 σχόλια:

 1. Το 10% θα ισχύσει φέτος για τους αποφοίτους που έδωσαν πανελλήνιες το 2020 με το παλιό σύστημα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και γω την ιδια απορια εχω πολυ σωστα τι ισχυει με το 10%?αποφοιτη με παλαιο συστημα και πανελληνιες 2019

   Διαγραφή
  2. και γω την ιδια απορια εχω πολυ σωστα τι ισχυει με το 10%?αποφοιτη με παλαιο συστημα και πανελληνιες 2019

   Διαγραφή
  3. Δωρα έδωσες και το 2020 με το παλαιό;

   Διαγραφή
  4. οχι μονο 2019 εδωσα με παλαιο και δεν ξερω τι θα γινει για αυτο ρωταω..

   Διαγραφή
  5. οχι μονο 2019 εδωσα με παλαιο και δεν ξερω τι θα γινει για αυτο ρωταω..

   Διαγραφή
  6. Μπορεις να παρεις τηλ ατο υπουργείο παιδείας και να ρωτησεις

   Διαγραφή
  7. Μα το 2019 δεν υπήρχε παλιό σύστημα. Ένα ήταν το σύστημα . Το 2020 υπήρχε παλιό και νέο .

   Διαγραφή
  8. μπορει να ηταν ενα το συστημα αλλα το 2019 ηταν σαν εδινες με το παλιο η υλη ηταν αλλη σε σχεση με το 2020 και το νεο συστημα και απο τι ξερω εχεις δικαιωμα μεχρι δυο χρονιες να κανεις 10% αντιμετωπιζω το ιδιο θεμα με καποιον που εδωσε το 2020 με το παλαιο συστημα

   Διαγραφή
  9. Όσοι έδωσαν το 19 μπορούν να δώσουν με το 4% εφόσον υπήρχε δυνατότητα να δώσουν με το 6 %. Τώρα αυτοί που έδωσαν με το παλιό το 2020 δεν ξέρω

   Διαγραφή
 2. Ξέρετε αν θα ισχύσει η βάση εισαγωγής και για το 4%;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 - Ανακοινώθηκε η νέα (μειωμένη) εξεταστέα ύλη των μαθημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

  https://panelladikes24.blogspot.com/2021/01/2021_8.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή