Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Ποσοστό εισαγωγής των υποψηφίων ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση - Δείτε τη ρύθμιση στο panelladikes24 - Θα ισχύσει από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη. 

Το panelladikes24 σας παρουσιάζει τη ρύθμιση που θα καταθέσει το ΥΠΠΕΘ σχετικά με τα ποσοστά εισαγωγής των υποψηφίων ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου "Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις" που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή και θα έχει ισχύ από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019.


Δείτε τη ρύθμιση στην εικόνα που ακολουθεί.
Με βάση τα παραπάνω έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα γίνει η επιλογή των σχολών μεταξύ του ποσοστού 10% και 5%.

Τοποθέτηση Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στην Ολομέλεια της Βουλής για τη ρύθμιση του ποσοστού εισαγωγής αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στην Τριτοβάθμια

Κατόπιν, η κ. Τζούφη μίλησε για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα Επαγγελματικά Λύκεια, υπογραμμίζοντας ότι «η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, κάτι που αποτυπώνεται και στο σύνολο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει από το 2016 και έπειτα».

Υπενθύμισε την «επαναφορά των 2.500 εκπαιδευτικών που οδηγήθηκαν στο καθεστώς διαθεσιμότητας επί Υπουργίας του κυρίου Μητσοτάκη», καθώς και την «επαναλειτουργία όλων των κατηργημένων ειδικοτήτων και τομέων των ΕΠΑ.Λ.».

Παράλληλα, σημείωσε η Υφυπουργός, «ολοκληρώθηκε ένας λεπτομερής Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, με στόχο να επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση και ενίσχυση του Επαγγελματικού Λυκείου». Ταυτόχρονα, «εξασφαλίσαμε την πρόσβαση όλων των μαθητών, εγκρίνοντας περισσότερα από 1.500 ολιγομελή τμήματα σε όλη την χώρα, με τα 430 εξ αυτών να εξυπηρετούν τις ανάγκες 1 έως 5 μαθητών», δήλωσε η κ. Τζούφη.

«Με τροπολογία που καταθέτουμε», επεσήμανε η Υφυπουργός, «ρυθμίζεται το ποσοστό πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στα Πανεπιστήμια». Συγκεκριμένα, «διατίθεται ποσοστό 10% του συνολικού αριθμού θέσεων για την εισαγωγή σε σχολές που είναι αντίστοιχες ή συναφείς με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν οι μαθητές, καθώς και σε κοινή ομάδα Σχολών, Τμημάτων και Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων των ΑΕΙ, στην οποία εισάγονται απόφοιτοι όλων των τομέων». Το ποσοστό μειώνεται «σε 5% του συνολικού αριθμού θέσεων σε ό,τι αφορά σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πολυτεχνικών, των Ιατρικών, των Οδοντιατρικών, των Κτηνιατρικών και των Φαρμακευτικών Σχολών, που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς των ΕΠΑ.Λ.». Τέλος, «το ποσοστό διαμορφώνεται στο 20% για την ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης».

Όπως τόνισε η Υφυπουργός, οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν τους πρώτους καρπούς, αφού καταγράφεται «διαρκής αύξηση του μαθητικού δυναμικού κατά +8% στα ημερήσια και +13% στα εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια».




Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


2 σχόλια:

  1. Δεν έγινε και καμία σπουδαία αλλαγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για αστυφυλάκων ,αναφέρεται σε ειδικό ποσοστό αλλα δεν αναγράφεται το αντίστοιχο ποσοστό. Αρα συμπέρασμα τα ίδια με πέρσι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή