Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Στρατιωτικές Σχολές - Σχετικά με το θέμα των κενών θέσεων - Διαπιστώσεις - Προτάσεις





























Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Η ανακοίνωση των Βάσεων 2024 έφερε στην επιφάνεια και πάλι το θέμα των κενών θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές. Υπολογίζεται ότι φέτος μένουν κενές 460 θέσεις με τη μερίδα του λέοντος να την έχει η ΣΣΕ.

Όλη η ενημέρωση για τις Στρατιωτικές Σχολές έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Στρατιωτικές Σχολές - Ενημέρωση.

Διαπιστώσεις για τις Στρατιωτικές Σχολές

- Οι θέσεις για υποψήφιους ΕΠΑΛ καλύφθηκαν στο σύνολό τους.

- Οι θέσεις για υποψήφιους ΓΕΛ δεν καλύφθηκαν και φέτος σε μεγάλο βαθμό.

- Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον για τις Στρατιωτικές Σχολές σε σχέση με παλαιότερα.

- Σίγουρα όμως παίζει ρόλο και η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) καθώς ένα ποσοστό υποψηφίων δεν μπορεί να δηλώσει τις συγκεκριμένες σχολές στο Μηχανογραφικό Δελτίο.

- Η κάλυψη θέσεων με επιλαχόντες στις θέσεις σπουδαστών που αποχωρούν από τις σχολές βοηθά στη διατήρηση του αριθμού σπουδαστών που χρειάζονται οι σχολές. Όμως, οι σχολές που έχουν κενές θέσεις από την αρχή λόγω ΕΒΕ δεν έχουν δυνατότητα κάλυψης των θέσεων με επιλαχόντες.

Το ΥΕΘΑ για να λύσει το πρόβλημα των κενών θέσεων των προηγούμενων ετών αύξησε φέτος τον αριθμό εισακτέων αλλά ουσιαστικά δεν λύθηκε επαρκώς αφού και πάλι έμειναν κενές θέσεις και μάλιστα σε συγκεκριμένες σχολές.

Σχετικά με λύση του προβλήματος

Το πρόβλημα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με τις Στρατιωτικές Σχολές πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα και όχι μόνο σε επίπεδο υπουργείου γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις που θα λύσουν το πρόβλημα στο έπακρο. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές προτάσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια.

- Αλλαγή στους συντελεστές ΕΒΕ βάζοντας χαμηλότερους ώστε να έχουν δυνατότητα να δηλώνουν τις σχολές περισσότεροι υποψήφιοι.

- Δυνατότητα εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές από περισσότερα Επιστημονικά Πεδία για τους υποψήφιους ΓΕΛ εφόσον είναι εφικτό για τις περαιτέρω σπουδές τους.

- Αύξηση του ποσοστού εισακτέων για τους υποψήφιους ΕΠΑΛ.

- Να αναβαθμιστούν η εκπαίδευση και οι σπουδές των σχολών ώστε να έχουν κίνητρο να τις προτιμήσουν περισσότεροι υποψήφιοι.

- Καλύτερες οικονομικές απολαβές στους σπουδαστές των σχολών αλλά και στη συνέχεια στους επαγγελματίες στρατιωτικούς.

- Επανεξέταση όλου του πλαισίου εργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις για να είναι πιο ελκυστικές σε πολλούς νέους.

Δείτε επίσης:



Δείτε εδώ όλα τα νέα για τις Στρατιωτικές Σχολές καθώς και στη σελίδα Στρατιωτικές Σχολές - Ενημέρωση.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


21 σχόλια:

  1. Ως σπουδαστής στην ΣΣΕ έχω να πω στον/στην αρθογράφο ότι αν δεν αλλάξει πρώτα το πρόγραμμα σπουδών καο στην συνέχεια οι απολαβές τα υπόλοιπα δεν θα βρουν εφαρμογή … καθώς με το να χαμηλώνει συνεχώς το επίπεδο (όσον αφορά τον συντελεστή της ΕΒΕ δεν θα οδηγήσει πουθενά …) . Οι στρατιωτικές σχολές και ειδικά η ΣΣΕ θέλει ριζικές αλλαγές τόσο από μεριάς εξωτερικής όσο και εσωτερικής διοίκησης ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγγνώμη για την παρέμβαση κι οπωσδήποτε συμφωνώ με τα παραπάνω. Γράφω γιατί βλέπω ότι οι βάσεις στο Λιμενικό παραμένουν υψηλές με το ίδιο μισθολογιο, μεταθέσεις, ενοίκια κλπ. Πίσω από κάθε παιδί υπάρχουν γονείς που συμβουλεύουν ..πήγαινε εκεί είναι πιο λάιτ..μην πας στο στρατό κλπ.
    Γίνετε μανάδες που πρέπει να μεγαλώσουν γιους..και κόρες βέβαια. Μιλήστε στα παιδιά σας για Πατρίδα και για ιδανικά. Μάθετε στα παιδιά σας ότι είναι τιμή μεγάλη να φορούν στολή των ΕΔ. ΜΗΝ κλαίτε όταν ο γιος σας πάει φαντάρος. Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για τα όσα κάνουν οι μανάδες σήμερα γιατί νιώθω πόσο απέτυχε η γενιά μου στην ανατροφή των γιων. Αυτός ο τόπος γέννησε πολλούς ήρωες αναθρεμένους από φτωχές γυναίκες που ακόμη κι αυτές κουβαλούσαν στον πόλεμο για να βοηθήσουν όσο μπορούσαν τα παιδιά της Ελλάδας. Νιώθω ντροπή που ακούω σήμερα μανάδες να αποτρέπουν τα παιδιά τους να υπηρετήσουν στις ΕΔ για να μην ζοριστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λιμενικό , η πυροσβεστική και η ελληνική αστυνομία , μπορεί να είναι στο ίδιο μισθολόγιο αλλά με διάφορα επιδόματα προσεγγίζουν πολύ καλύτερους μισθούς. Είμαι αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία από ΣΙ, παίρνω 15000 περίπου ετήσια και φίλος μου μπήκε πέρσι στην πυροσβεστική (με προκήρυξη ) και παίρνει 14000+. Τα παραπάνω σώματα είναι σε άλλα υπουργεία με συνδικαλισμό , εμείς μάλιστα διατάξτε. Να σημειωθεί ότι ο λόγος που γράφω είναι επειδή είμαι έτοιμος για παραίτηση. Αν δεν ήμουν δεν θα το ρίσκαρα να με χαρακτηρίσουν αντιδραστικό και απείθαρχο.

      Διαγραφή
    2. Καλά εσένα μάλλον σέ πληρώνει ο μπαμπάς για αυτό λες τέτοιες βλακείες

      Διαγραφή
  3. Όταν ο εποπ παίρνει σχεδόν τις ίδιες απολαβές από τον απόφοιτο Σ.Σ.Ε ενώ έχει τραβήξει πολλά τελειώνοντας μια σχολή ενώ ο άλλος απλά μπήκε με μέσο
    Πρέπει να υπάρχει διάκριση και όχι ισοπέδωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα δηλαδή.... Μόνο που αναφέρεις ότι οι ΕΠΟΠ μπήκαν με μέσο, καταργείς την διάκριση και ισοπεδώνεις τα πάντα, ακυρώνοντας το σχόλιο σου..... Οπότε καλά σας κάνουν

      Διαγραφή
    2. Πως φαινεται οτι εισαι κομπλεξικος αξιωματικουλης, οι ΕΠΟΠ κρατανε ορθιο τον στρατο στοκε και τα παιδακια στην ΣΣΕ δεν εχουν τραβηξει τιποτα σε σχεση με τους ΕΠΟΠ που ακομη τα τραβανε ολα.Εγραψες χοντρη μαλακια-κακια

      Διαγραφή
    3. Και στις δύο κατηγορίες υπάρχουν από όλα τα είδη ανθρώπων. Η διαφορά είναι ότι:
      1) Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να γίνεις αξιωματικός στον στρατό, κι αυτός είναι να υπομείνεις 4 ή και παραπάνω έτη εγκλεισμού σε σχολή, με ό,τι δυσκολίες, κακές συμπεριφορές, ψυχολογική επιβάρυνση αυτό συνεπάγεται. Αντίθετα, μπορείς να μπεις ως ΕΠΟΠ *και* με μέσο, άσχετα αν δεν μπαίνουν *όλοι* με μέσο.
      2) Η διαφορά καθηκόντων, ευθυνών, μεταθετικότητας είναι τεράστια και δεν αντικατοπτρίζεται στις απολαβές. Σε περιζήτητες φρουρές προτίμησης, βλ. Λάρισα/Θεσσαλονίκη, πόσα έτη παραμένει μέσο όρο ένας αξιωματικός και πόσα ένας ΕΠΟΠ/ΕΜΘ; Ας μη γελιόμαστε, όποιος έχει υπηρετήσει, γνωρίζει.
      3) Ο ΕΠΟΠ έχει μπει στον στρατό ως επαγγελματίας οπλίτης. Εκ των πραγμάτων περιμένει κανείς να εκτελεί εργασίες χαμηλότερης ευθύνης/χειρωνακτικές/ασφαλείας. Πρακτικά ωστόσο, αξιωματικοί κάνουν εξίσου συχνά αντίστοιχες εργασίες.

      Έχω γνωρίσει διαμάντια ΕΠΟΠ και κάκιστους αξιωματικούς, αλλά και το ανάποδο. Όταν στις πανελλαδικές όμως βγάζεις 17.000+ (κάποτε πλέον) για ΣΣΕ σώματα ή 19.000+ για ΣΣΑΣ οικονομικό, προφανώς οι προσδοκίες σου είναι αυτόματα υψηλότερες.

      Διαγραφή
    4. Μην ξεχνάτε οι ΕΠΟΠ, ΕΜΘ, είναι μέ πτυχιο ανάλογης σχολής, με κάθε ειδικότητα ΑΕΙ, ΤΕΙ και όχι άτομα γ' κατηγορίας.

      Διαγραφή
    5. με μια διαφορα Αν εισαι βλακας παντα θα εισαι βλακας ...δεν εχουν σημασια τα μορια....και σημασια εχει πως θα βγεις αποτην σχολη και οχι πως θα μπεις ...Τι να τον κανω το Αξιωματικο που δεν μπορει να αλλαξει μια λαμπα η να πιασει το κατσαβιδι;Οι Αξιωματικοι που μπηκαν με πολλα μορια εχουν καταστρεψει το στρατευμα ...Ανικανοι ανιδεοι τεμπελιδες,ειρωνες...κλπ

      Διαγραφή
    6. Ένας της ΣΣΕ πέρα από τα 4 Χρονια στη σχολή θα εχει να δουλέψει το πολύ έως τον βαθμό του λοχαγού. Επειτα λόγω θέσης κ βαθμού κ επαγγελματικής αποκατάστασης σε σχολεία εξωτερικού κ όχι μόνο,το μονο που μένει είναι να λαμβάνει (χρήμα κ τραπεζώματα). Όσοι θέλουν να συνεχίσουν για καριέρα απλα θα πρέπει να ακολουθήσουν κ πολιτικά μια παράταξη η οποία θα τους αναδείξει στο μέλλον. Ένας ΕΠΟΠ ομωσ είτε μπήκε με μέσον είτε όχι από την πρώτη μέρα στο στράτευμα κ μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος του θα πρέπει να δουλεύει! Σκεφτόμαστε σωστα κ επειτα γράφουμε ή μιλαμε.

      Διαγραφή
  4. Στα ΓΕΛ υπάρχουν θέσεις κενές αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι μαθητές-τριες να τις καλύψουν ενώ στα ΕΠΑΛ υπάρχουν μαθητές-τριες που έχουν πιάσει την ΕΒΕ αλλά δεν υπάρχουν θέσεις αφού αυτές που τους αναλογούσαν ήταν εξαιρετικά λίγες...
    Από τις συνολικά 1.557 θέσεις που αφορούσαν σε ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ για τα ΓΕΛ, στα ΕΠΑΛ αναλογούσαν μόλις 71 θέσεις για ΑΣΣΥ!
    Στη ΣΜΥ από τις 301 θέσεις που διατέθηκαν την φετινή χρονιά μόλις 24 αφορούσαν σε υποψηφίους-ες των ΕΠΑΛ, στην ΣΜΥΑ από τις 195 μόλις οι 16 και στη ΣΜΥΝ από τις 190 μόλις 15 δόθηκαν στα ΕΠΑΛ!
    Το ποσοστό του 8% που αφορά τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι εξαιρετικά μικρό. Την ίδια στιγμή οι βάσεις στις στρατιωτικές σχολές στα ΕΠΑΛ ήταν: ΣΜΥΑ (Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης) 19.560, ΣΜΥΑ (Επιχειρησιακής Υποστήριξης) 18.940, ΣΜΥΑ (Τεχνολογικής Υποστήριξης) 18.770, ΣΜΥ (Σώματα) 18.300, ΣΜΥ (Όπλα) 17.560, ΣΜΥΝ 16.840!
    Μπορούν να καλυφθούν κενά στις ΑΣΣΥ από τους επιτυχόντες των ΕΠΑΛ με άμεση σχετική υπουργική απόφαση! Τη νέα χρονιά θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό που αναλογεί στα ΕΠΑΛ, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν σημαντική αύξηση φοιτούντων μαθητών-τριών.
    Γιατί από τα ΕΠΑΛ μπορούν να εισάγονται, μεταξύ όλων των άλλων, στην Ιατρική Σχολή και δεν μπορούν στις Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα ΕΠΑΛ κάνετε χημεία ,βιολογία και φυσική απλα ρωτάω

      Διαγραφή
    2. Μέχρι Γ Λυκείου κάναμε Φυσική και Χημεία και εγώ που ήμουν στον Τομέα Υγείας έκανα Ανατομία και Υγιεινή σαν μαθήματα ειδικότητας.
      Τα ΕΠΑΛ έχουν την δυνατότητα να περάσουν μόνο σε σχολές υπαξιωματικών.
      Οι απόφοιτοι ΣΜΥ θεωρούνται απόφοιτοι ΙΕΚ οπότε δεν νομίζω να μιλάμε για υψηλό επίπεδο γνώσεων σ αυτά τα μαθήματα και μην ξεχνάμε οτι περνάνε απο το ΓΕΛ με 10000-11000 στα ΣΜΥ ΟΠΛΑ...

      Διαγραφή
  5. Ναι να μπαίνουν από τα ΕΠΑΛ στις ίδιες αναλογίες με τα ΓΕΛ, άμα εξετάζονται στα ίδια μαθήματα,στην ίδια εξεταστέα ύλη και στα ίδια θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων.Πράγμα που δε γίνεται μέχρι τώρα.Τότε μπορούμε να μιλάμε για αδικία των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας . συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

      Διαγραφή
    2. Έχετε απόλυτο δίκιο. Να δίνουν με τα ίδια μαθήματα.

      Διαγραφή
    3. Τα παιδιά των ΕΠΑΛ πρέπει να γράψουν πάνω απο 17500 για να περάσουν όμως (π.χ ΣΜΥ ΟΠΛΑ που είναι η πιο χαμηλή σε μόρια την στιγμή που απο ΓΕΛ περνάς με 10000). Αυτό δεν είδα να το αναφέρει κάποιος!
      Ένας μαθητής απο τα ΕΠΑΛ που έγραψε σχεδόν 18000 είναι πιο πιθανό να έγραφε στα ΓΕΛ 10000 ενώ ένας μαθητής των 10000 στα ΓΕΛ δεν υπήρχε περίπτωση να αγγίξει βαθμολογία στα 18000 στα ΕΠΑΛ.
      Κάντε την σύγκριση και μετα μιλήστε για αδικία....

      Διαγραφή
  6. Όλοι γράφετε για τίς κενές θέσεις τών σχολών για τίς οποίες βέβαια ευθύνεται ο άθλιος μισθός,για τους εν ενεργεία πού βρίζουν όλη μέρα από τά οικονομικά προβλήματα μου λέτε πώς θά βρούν τό ηθικό νά πολεμήσουν αν χρειαστεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην συγκρίνετε ΓΕΛ με ΕΠΑΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχουν κίνητρα τα παιδιά για να μπούνε στις στρατιωτικές σχολές .Δεν αναγνωρίζονται ούτε ως σπουδαστές.και οι συνθήκες στη σχολή βασανιστικές

    ΑπάντησηΔιαγραφή