Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Βάσεις 2023 - Αυτές είναι οι βάσεις σε 80 δημοφιλείς σχολές - Πίνακας με τις τελευταίες εκτιμήσεις

Διαφορετικές τάσεις εντός του ίδιου επιστημονικού πεδίου και άνοδος στις περισσότερες δημοφιλείς σχολές, με εξαίρεση τις Ιατρικές, προβλέπουν οι εκπαιδευτικοί αναλυτές για τις φετινές βάσεις εισαγωγής
.

Όλες οι εξελίξεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 - Ενημέρωση.

Η αγωνία των υποψηφίων τελειώνει σε λίγες ημέρες, μιας και η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται στα τέλη Ιουλίου.

Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει τις εκτιμήσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο σε 80 σχολές, μεταξύ αυτών και στρατιωτικές. Η εκτιμώμενη βάση εισαγωγής αφορά αποκλειστικά σχολές και τμήματα που επιλέγονται από ένα επιστημονικό πεδίο και δεν προβλέπουν ειδικό μάθημα.

1ο πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, Νομικές και Ψυχολογίες εκτινάσσονται, με την αύξηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να ξεπερνάει τα 500 μόρια. Μικρότερη, αλλά εξίσου σημαντική, είναι η αύξηση δημοφιλών σχολών στην περιφέρεια, με τα τμήματα Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Εργασίας να κυμαίνονται από 50 έως και 200 μόρια. Τελείως διαφορετική είναι η τάση στις σχολές από 13.000 μόρια και κάτω, όπου οι απώλειες μπορεί να φτάσουν και τα 145 μόρια.

2ο πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, οι αυξήσεις στις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές θα φτάσουν μέχρι και τα 304 μόρια στα κεντρικά Ιδρύματα, ύστερα από κάποια χρόνια σταθερής πτώσης. Αντίθετα, στα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής αναμένονται μικρές αυξομειώσεις, που δεν θα ξεπεράσουν τα 65 μόρια στα κεντρικά Ιδρύματα. Και σε αυτό το πεδίο οι τάσεις είναι διαφορετικές μεταξύ των υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων σχολών. Στη δεύτερη περίπτωση, στις σχολές από 11.000 μόρια και κάτω αναμένεται πτώση ακόμα και 200 μορίων στις περιπτώσεις των πολυτεχνικών σχολών περιφερειακών Ιδρυμάτων.

3ο πεδίο

Η μοναδική εξαίρεση καθαρής πτώσης είναι το 3ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο συγκεντρώνει διαχρονικά τις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων. Φέτος, όμως, δεν έγινε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η Ιατρική Αθήνας να αναμένεται να πέσει 190 μόρια, στα 18.610 μόρια. Αντίστοιχη πτώση αναμένεται και στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, ενώ και σε άλλες δημοφιλείς σχολές όπως Κτηνιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική οι απώλειες αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και τα 200 μόρια. Αντίστοιχα, η πτώση θα επηρεάσει και τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου, με Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Μαιευτική και Φυσικοθεραπεία να αναμένεται να καταγράψουν πτώση πάνω από τα 150 μόρια.

4ο πεδίο

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, γι’ ακόμη μία χρονιά αναμένεται άνοδος στις δημοφιλείς σχολές, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 270 μόρια. Το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αναμένεται να ξεπεράσει το κατώφλι των 18.000 μορίων, ενώ σε υψηλά επίπεδα άνω των 15.000 μορίων αναμένεται να κινηθούν αρκετά τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η τάση στο εν λόγω πεδίο είναι εξ ολοκλήρου ανοδική (εξαιρούνται τα τμήματα που είναι ανοιχτά στο Μηχανογραφικό από περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία), με τις χαμηλόβαθμες σχολές να παρουσιάζουν ελάχιστη άνοδο, ακόμα και 10 μορίων.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Στις στρατιωτικές σχολές (ΣΣΑΣ), η άνοδος σε Ψυχολογία και Νομική αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 μόρια. Άνοδο κατά 380 μόρια αναμένεται στο Οικονομικό, ενώ Ιατρική και Οδοντιατρικό θα ακολουθήσουν την πτωτική τάση του 3ου επιστημονικού πεδίου.

Ακολουθεί ο πίνακας με τις εκτιμώμενες βάσεις σε 80 δημοφιλείς σχολές.






Δείτε επίσης:






Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου