Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 - Αποτελέσματα πριν από τις διακοπές του Αυγούστου δήλωσε η Κεραμέως - Τι είπε για συντελεστές βαρύτητας και ΕΒΕ

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή "Μπρα ντε φερ" με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή δήλωσε

Όλες οι εξελίξεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 - Ενημέρωση.

Αναφορικά με το συντελεστή βαρύτητας

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Χθες φέραμε στη δημοσιότητα το καθεστώς που θα ισχύσει εκ νέου στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, σας θυμίζω τι πέρυσι για πρώτη φορά μπήκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής την οποία την καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια και φέτος για πρώτη φορά τα πανεπιστήμια τα ίδια θα καθορίζουν και τους συντελεστές βαρύτητας. Πλέον τα πανεπιστήμιά μας εναρμονίζονται με αυτό που συμβαίνει διεθνώς και αποκτούν καταλυτικό ρόλο τα κριτήρια εισαγωγής. Μέχρι τώρα αποφάσιζε για τα πάντα ο υπουργός, είχαμε ένα από πιο υπερσυγκεντρωτικά εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη όλα αυτά πλέον έχουν αλλάξει. Αποκεντρώνουμε το σύστημα, δίνουμε στα πανεπιστήμια καίριες εξουσίες για να ορίζουν τα κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και με τους συντελεστές. Πλέον τα ίδια τα πανεπιστήμια θα χαράσσουν και θα διαμορφώνουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του τμήματος είναι μια σημαντική αλλαγή.

Ερωτηθείσα αν ανησυχεί μήπως κάποια πανεπιστήμια χρησιμοποιήσουν υπέρ του δέοντος αυτή τη δυνατότητα και κόψουν πάρα πολλούς φοιτητές

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Δεν δίνουμε αρμοδιότητες στα πανεπιστήμια ακούμε γιατί δεν δίνουμε αρμοδιότητες, δίνουμε αρμοδιότητες στα πανεπιστήμια ακούμε γιατί τους δίνουμε. Δηλαδή ή πάμε για αποκέντρωση που την κάνει όλη η Ευρώπη ή δεν πάμε. Είναι μια διαδικασία ωρίμανση γενικά της εκπαιδευτικής κοινότητας. Έχουμε πάνω από 400 τμήματα στη χώρα το περιστατικό που αναφέρεστε αφορούσε 1 τμήμα από όλα αυτά, το ίδιο το πανεπιστήμιο αναπροσάρμοσε την ελάχιστη βάση του. Τόσα χρόνια λέμε δεν είναι δυνατόν όλες αυτές τις αποφάσεις να τις παίρνει ο υπουργός και σωστά το λέμε, ήρθε λοιπόν μια κυβέρνηση που λεει ότι εμείς βγάζουμε αρμοδιότητες από πάνω μας για να τις δώσουμε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια και γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί τα στοιχεία είναι αμείλικτα, όσο πιο αποκεντρωμένη είναι η διαδικασία λήψης απόφασης τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Θα έχουμε και φέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής όπως και πέρυσι, θα έχουμε τους συντελεστές βαρύτητας που ορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια. Έχουν ήδη οριστεί έχουν, ανακοινωθεί από πέρυσι. Οι εξετάσεις ξεκινάνε στις 2 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά. Κάτι που άλλαξε φέτος επί τα βελτίω είναι ότι ανακοινώσαμε πιο νωρίς σε σχέση με πέρυσι το πρόγραμμα προκειμένου να βοηθήσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά στη βέλτιστη οργάνωσή τους και τον προγραμματισμό τους. Οπότε οι εξετάσεις των βασικών μαθημάτων ξεκινάνε 2 και 3 Ιουνίου και η προσπάθεια που γίνεται είναι για να έχουμε τελικά αποτελέσματα πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ελάχιστη βάση και όπως ακούσαμε χθες δεν θέλει και πανελλαδικές διότι χθες μίλησε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για πράσινες σχολές να μπαίνουνε χωρίς πανελλαδικές. Η κοινωνία μας είναι αλλού, θα σας πω το εξής το οποίο είναι δηλωτικό ότι η αποδοχή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με βάση περσινή έρευνα που είχε γίνει είναι 6 στους 10. Γιατί; Γιατί η Ελλάδα προχωράει μπροστά και η Ελλάδα απαιτεί πλέον να δίνουμε περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν κριτήρια εισαγωγής, μπορεί αλλού να είναι ο βαθμός, μπορεί αλλού να είναι οι εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν παντού κριτήρια εισαγωγής. Γιατί πρέπει να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, κάποιες ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις γιατί διαφορετικά έχουμε κοροϊδέψει μια γενιά. Αν της επιτρέψουμε να εγγράφεται στο πανεπιστήμιο ενώ ξέρουμε ότι δεν μπορεί να φοιτήσει και να αποφοιτήσει έχουμε καταδικάσει αυτή τη γενιά γιατί δεν θα το πάρει το πτυχίο ενώ θα μπορούσε ένα έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο όπως για παράδειγμα να πάει σε ένα δημόσιο ΙΕΚ το οποίο είναι μια εναλλακτική.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου