Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 - Αύξηση εισακτέων στα περιφερειακά πανεπιστήμια - Μείωση στα κεντρικά ΑΕΙ

Με ανακατανομή των θέσεων εισακτέων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ το Υπουργείο Παιδείας θα επιχειρήσει, για μία ακόμη χρονιά, να ορθώσει «ανάχωμα» στις απώλειες φοιτητών -λόγω μετεγγραφών και από πέρυσι και λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ)- που έχουν κάθε χρόνο τα περιφερειακά πανεπιστήμια
. Αυτό ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όλες οι εξελίξεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 - Ενημέρωση.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως επισκεπτόμενη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, σε συνάντηση που είχε με τον κ. Θεόδωρο Θεοδουλίδη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που έχει έδρα στην Κοζάνη, δήλωσε ότι το υπουργείο σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων που θα ορίσει για τα κεντρικά ΑΕΙ αυξάνοντας τον αριθμό των περιφερειακών ΑΕΙ. Πρόκειται για πρακτική που έχει υιοθετηθεί κατά καιρούς από τις ηγεσίες του υπουργείου με στόχο να μην «αδειάζουν» κάθε Νοέμβριο τα περιφερειακά ΑΕΙ, λόγω μετεγγραφών προς τα κεντρικά ιδρύματα. Μάλιστα, και πέρυσι είχε γίνει ανάλογη ανακατανομή.

Ωστόσο το μέτρο θεωρείται από τα ΑΕΙ ανεπαρκές, αφού όσους εισακτέους κι αν ορίσει το Υπουργείο Παιδείας, ένας μεγάλος αριθμός θέσεων -η συντριπτική πλειονότητα στα περιφερειακά ιδρύματα- δεν θα καλυφθεί λόγω της ΕΒΕ. Ενδεικτικά, το 2021 ορίστηκαν 77.415 θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια, την ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αλλά λόγω της ΕΒΕ, 17.762 θέσεις στα ΑΕΙ έμειναν κενές, παρότι θα μπορούσαν να καλυφθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία λόγω της ΕΒΕ περίπου 100 τμήματα έχουν λιγότερους από 20 εισακτέους. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 πήρε 6.765 θέσεις από 7.836 την προηγούμενη, το ΑΠΘ 6.396 θέσεις από 6.554, το Παν. Πατρών 6.283 θέσεις από 7.000. Αντίστροφα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πέρυσι πήρε 5.200 θέσεις από 4.700 πρόπερσι, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου 4.058 θέσεις από 3.696 θέσεις και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 5.953 από 5.770.

Φέτος, τα πανεπιστήμια έχουν προθεσμία να καταθέσουν στο Υπουργείο Παιδείας τις προτάσεις τους για τον αριθμό εισακτέων που θεωρούν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν, μέχρι τις 20 Απριλίου. Θα ακολουθήσει ο ορισμός του αριθμού εισακτέων ανά ΑΕΙ από το υπουργείο, ο οποίος αναμένεται να είναι υψηλότερος εκείνου που θα ζητούν τα ιδρύματα.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου