Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Μετεγγραφές Φοιτητών 2020 - Τι παράδοξο δημιουργεί για τα αδέλφια - φοιτητές και τις οικογένειές τους ο νέος νόμος - Παραδείγματα

Μετεγγραφές φοιτητών : Ποιοι θα μπορούν να μετακινούνται σε τμήματα ίδιου  επιστημονικού πεδίου - ΤΑ ΝΕΑΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Παρέμβαση αναγνώστη του panelladikes24*

Ο φετινός νόμος περί μετεγγραφών αδελφών-φοιτητών (ν. 4692/2020, άρθρο 76, παρ.4: Κατ’ εξαίρεση… επικαρπία κατοικίας) δημιουργεί μια ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ εντός της ίδιας οικονομικής ομάδας. Επιτρέψτε μου να σας παραθέσω αυτό που διαπίστωσα με δύο παραδείγματα:

Για τις Μετεγγραφές Φοιτητών 2020 θα έχετε πλήρη ενημέρωση και στη σελίδα Μετεγγραφές Φοιτητών - Ενημέρωση.

Έστω στην πρώτη περίπτωση μία τετραμελής οικογένεια με μόνιμη κατοικία στην Αθήνα, κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και τα δύο παιδιά αυτής να πετυχαίνουν λ.χ. σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα (ή ο ένας αδερφός εκ των δύο σπουδάζει ήδη). Με βάση τον νόμο τα 2 αδέρφια δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχο τμήμα στην Αθήνα (τόπος μόνιμης κατοικίας), με αποτέλεσμα η οικογένεια αυτών να καλείται ορθά να συντηρήσει ένα σπίτι, τη μόνιμη δηλαδή κατοικία.

Εάν τώρα σε μία δεύτερη περίπτωση, και σε μία τετραμελή οικογένεια πάλι με μόνιμη κατοικία στην Αθήνα και κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, το ένα εκ των δύο παιδιών πετυχαίνει (ή σπουδάζει ήδη) στην Αθήνα (τόπος μόνιμης κατοικίας) και το άλλο παιδί πετυχαίνει λ.χ. στη Θεσσαλονίκη, με βάση τον νέο νόμο αυτή η οικογένεια υποχρεούται να συντηρήσει δύο σπίτια, τη μόνιμη δηλαδή κατοικία καθώς και την φοιτητική κατοικία του παιδιού που πέτυχε στην Θεσσαλονίκη.

Έτσι 2 τετραμελείς οικογένειες που ανήκουν στην ίδια οικονομική ομάδα (με βάση τα κριτήρια που ορίζονται από τον νόμο) και με μόνιμη κατοικία στην ίδια πόλη, καταλήγουν να έχουν με βάση τον ίδιο νόμο, διαφορετικές τύχες.

Είναι σημαντικό να συμβεί μια επισήμανση σε σχέση με τον νόμο ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε αδικία ή παράλειψη μπορεί να τυχαία να συμβεί.

ΚΑΜΜΙΑ οικογενεια η οποία διαβιώνει σε συνθήκες ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένη να συντηρήσει περισσότερα από ένα σπίτια και έτσι να δέχεται άλλη μεταχείριση και πιο αυστηρή αντιμετώπιση.

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΦΟΡΑ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΊΑΣ ΗΡΘΕ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

* Το panelladikes24 έχει στη διάθεσή του το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του αναγνώστη αλλά δεν τα δημοσιοποιεί για προφανείς λόγους.


Δείτε εδώ όλα τα νέα για τις Μετεγγραφές Φοιτητών καθώς και στη σελίδα Μετεγγραφές Φοιτητών - Ενημέρωση.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


6 σχόλια:

  1. Αυτό είναι παλιό. Δεν ισχύει με το νέο νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή αυτό το άρθρο το διάβασα και σε άλλη σελίδα, έχετε υπόψη σας πως οι περιπτώσεις όπως τις αναφέρετε ίσχυαν και πριν τον νέο νόμο. Αυτό το γνωρίζω πολύ καλά γιατί έχω
    παιδιά που σπουδάζουν.
    Επίσης στην 1η περίπτωση που αναφέρετε δεν έρχονται Αθήνα και τα 2 παιδιά.Ισχύουν προϋποθέσεις και υπάρχει κι ο παράγοντας της αντιστοιχίας των τμημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αδερφή μου θα μπει στον 7ο χρόνο τώρα αλλά η σχολή της είναι 5. Θέλω να πάρω μεταγραφή για Θεσσαλονίκη. Λέτε να αντιμετωπίσω κάποιο προβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω πετύχει στο τμήμα Μηχανολογων Μηχανικών Παν Δυτ Μακεδονίας με 15700 μόρια. Θέλω να πάρω μεταγραφή για το αντίστοιχο τμήμα στο Παν Πατρών. Είμαστε τρίτεκνοι και το κατά κεφαλή εισόδημα της οικογενειας βγαίνει περίπου 5800 € . Εχω πιθανότητες
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να δεις τις βάσεις μετεγγραφών τις περσινές για το παν.Πατρών.
    Κοίταξε μόρια και βαθμολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κόρη μου φοιτα στο χημικό Κρήτης. Ο γιος μου πέρασε φέτος στη Κοζάνη μηχανολόγος μηχανικός. Μόνιμη κατοικία της οικογένειας η Χιος. Εχοντας τη βάση μετεγγραφής, τα 12.500 του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι εφικτή τη μετεγγραφη του Αθήνα λόγω πλήρους κυριότητας κατοικίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή