Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Όλο το σχέδιο για την επαναφορά της βάσης του 10 - Τι θα γίνει με τα τμήματα δύο «ταχυτήτων»

Ανατροπές για χιλιάδες υποψηφίους που θα φοιτήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στη Γ΄ λυκείου φέρνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Ανατροπές για χιλιάδες υποψηφίους που θα φοιτήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στη Γ΄ λυκείου φέρνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς έχει αποφασίσει μία σειρά αλλαγών που αφορούν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η σημαντικότερη από αυτές, αφορά την περίφημη κατηγοροποίηση σχολών σε «πράσινες» και «κόκκινες» που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια να περάσει στις ελληνικές οικογένειες το αφήγημα περί ελεύθερης πρόσβασης σε τμήματα των ΑΕΙ, έστω και αν αυτή θα αφορούσε μόνο τμήματα που ήταν στα… αζήτητα και στα οποία εισάγονταν υποψήφιοι με βαθμούς 3 και 4.

Η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε εκφράσει από την πρώτη ημέρα τη διαφωνία της με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και αποφάσισε να την καταργήσει.

Τα νέα δεδομένα


Παρά το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησης για επαναφορά του βαθμολογικού πλαφόν, ως προαπαιτούμενο για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως όλα δείχνουν, και την ερχόμενη χρονιά, πιθανότατα εκατοντάδες φοιτητές θα ανοίξουν τις «πύλες» των ΑΕΙ με βαθμούς κάτω του 10.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην επικείμενη επαναφορά της βάσης του 10 ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στα τμήματα και τις σχολές των ΑΕΙ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι παράλογο να εισάγονται φοιτητές με βαθμούς 3 και 4.

Το σχέδιο του υπουργείο Παιδείας για το βαθμολογικό πλαφόν

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας εντάσσεται, καταρχήν, η επαναφορά μιας ελάχιστης βαθμολογικής βάσης ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή φοιτητών στα ΑΕΙ. «Είναι παράλογο να εισάγονται φοιτητές με 3 και 4 στα ΑΕΙ. Θα δούμε πότε θα επαναφέρουμε τη βάση του 10, ως προαπαιτούμενο για εισαγωγή στα πανεπιστήμια» τόνισε.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν θα μείνει εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο στάδιο είναι να δώσει τη δυνατότητα στα ίδια τα ιδρύματα να θέτουν και αυτά με τη σειρά τους τη δυνατότητα να καθορίζουν τη δική τους βάση εισαγωγής, η οποία θα μπορεί να υψηλότερη από αυτή που θα έχει θεσπίσει το υπουργείο. «Για παράδειγμα ένα τμήμα θα μπορεί να απαιτεί η η ελάχιστη βάση να είναι το 15 ή το 17» λένε «πηγές» του υπουργείου Παιδείας.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες αλλαγές που θα ισχύσουν του χρόνου, το υπουργείο ανακοίνωσε μείωση της ύλης σε ορισμένα μαθήματα καθώς και αλλαγές στη συνεξέταση Έκθεσης και Λογοτεχνίας.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου