Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Πανελλαδικές Εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας - Όλη η ρύθμιση

Αποτέλεσμα εικόνας για Πανελλαδικές Εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας - Όλη η ρύθμισηΨηφίστηκε από τη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας ''Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις''.

Στο άρθρο 166 συμπεριλήφθηκε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας καθορίζεται σύστηµα πανελλαδικών εξετάσεων, µε εξεταστικά κέντρα στους Νοµούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε παρακάτω όλη τη ρύθμιση όπως ψηφίστηκε

1. Οι παράγραφοι 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 10 του ν.δ. 3366/1955 (Α΄258) αντικαθίστανται ως εξής: 
«1. Για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας καθορίζεται σύστηµα πανελλαδικών εξετάσεων, µε εξεταστικά κέντρα στους Νοµούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στα εξεταστικά κέντρα του Νοµού Αττικής εξετάζονται οι ιατροί, που έχουν εκπαιδευτεί στα νοσηλευτικά ιδρύµατα της Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, νήσων Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Κρήτης. Στα εξεταστικά κέντρα του Νοµού Θεσσαλονίκης εξετάζονται οι ιατροί, που έχουν εκπαιδευτεί στα νοσηλευτικά ιδρύµατα της Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κέρκυρας και Λευκάδας. 
2. Οι εξετάσεις διενεργούνται από τριµελείς εξεταστικές επιτροπές για κάθε ειδικότητα, οι οποίες έχουν µονοετή θητεία και ορίζονται µε απόφαση του Υπουργού Υγείας, µετά από γνώµη του ΚΕ.Σ.Υ.. Οι εξεταστικές επιτροπές αποτελούνται από ένα τουλάχιστον µέλος ΔΕΠ, ως Πρόεδρο, µε τον αναπληρωτή του και δύο µέλη µε βαθµό Συντονιστή Διευθυντή ή Διευθυντή Ε.Σ.Υ. µε τους αναπληρωτές τους, όλοι της ίδιας ειδικότητας µε την εξεταζόµενη. Τόσο τα τακτικά όσο και τα αναπληρωµατικά µέλη των επιτροπών υπηρετούν σε νοσοκοµειακές µονάδες που χορηγούν είτε µερικό είτε πλήρη χρόνο άσκησης στην αντίστοιχη ειδικότητα. 
Σε περίπτωση έλλειψης µελών ιατρικών ειδικοτήτων ορίζονται ως µέλη ιατροί ειδικότητας των επιµέρους εκπαιδευτικών σταδίων της προς εξέταση ειδικότητας. 
Ως γραµµατείς των εξεταστικών επιτροπών ορίζονται, µε απόφαση του Υπουργού Υγείας, δηµόσιοι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν στην έδρα των προέδρων των επιτροπών και προτείνονται από αυτούς. 
3. Οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε γραπτή και προφορική δοκιµασία. Στην προφορική δοκιµασία υποβάλλονται µόνον εάν έχουν επιτύχει στη γραπτή δοκιµασία τουλάχιστον µε βαθµό που αντιστοιχεί στον βαθµό πέντε (5), ο οποίος αποτελεί τη βάση της βαθµολογικής κλίµακας µηδέν έως δέκα (0-10). Ο ιατρός που αποτυγχάνει στην προφορική εξέταση, σε επόµενη εξεταστική περίοδο συµµετέχει µόνον στην προφορική δοκιµασία. 
Στον τίτλο της ειδικότητας αναγράφεται ο χαρακτηρισµός του βαθµού επιτυχίας του ιατρού στην προφορική δοκιµασία (καλώς, λίαν καλώς, άριστα). 
4. α) Οι εξεταστικές περίοδοι ορίζονται σε τέσσερις (4) τον χρόνο, τους µήνες Φεβρουάριο, Μάιο, Σεπτέµβριο και Δεκέµβριο. Οι εξετάσεις διενεργούνται µέσα στο δεύτερο δεκαήµερο κάθε εξεταστικής περιόδου, σε ηµέρες και ώρες που ορίζονται κάθε φορά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, µετά από γνώµη της αντίστοιχης εξεταστικής επιτροπής, και δηµοσιοποιούνται από αυτόν. 
β) Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις αιτήσεις συµµετοχής τους στις εξετάσεις στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο τουλάχιστον είκοσι (20) ηµέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου. 
γ) Οι εξετάσεις διενεργούνται στην έδρα του προέδρου της κάθε εξεταστικής επιτροπής. 
δ) Κάθε άλλο θέµα σχετικό µε τη διενέργεια των εξετάσεων µπορεί να ρυθµίζεται µε απόφαση του Υπουργού Υγείας.» 

2. Η παρ. 6 του άρθρου 10 του ν.δ. 3366/1955 (Α΄258) αντικαθίσταται ως εξής: 
«6. Στους ειδικευόµενους ιατρούς, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε νοσηλευτικά ιδρύµατα που βρίσκονται εκτός των Νοµών Αττικής και Θεσσαλονίκης, καταβάλλεται, εντός του τελευταίου τριµήνου της εκπαίδευσής τους, από το νοσοκοµείο εκπαίδευσής τους επίδοµα ποσού εκατόν πενήντα (150) ευρώ για την κάλυψη των κάθε φύσης εξόδων τους για τη συµµετοχή τους στις εξετάσεις απόκτησης του τίτλου ειδίκευσης. Το επίδοµα αυτό, το οποίο βαρύνει τον προϋπολογισµό του Υπουργείου Υγείας, µπορεί να αναπροσαρµόζεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Υγείας και καταβάλλεται σε κάθε ειδικευόµενο µία φορά µόνον, για την πρώτη εξεταστική περίοδο στην οποία αυτός λαµβάνει µέρος. Ο υποψήφιος που αποτυγχάνει στις εξετάσεις δεν δικαιούται του ανωτέρω επιδόµατος για τις επόµενες της πρώτης φοράς συµµετοχής του σε αυτές. 
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Υγείας ρυθµίζεται η διαδικασία, ο τρόπος καταβολής και κάθε άλλο θέµα σχετικό µε την καταβολή του επιδόµατος της παρούσας παραγράφου.» 
3. Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος αρχίζει από την έναρξη ισχύος της κοινής απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Υγείας του τελευταίου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 10 του ν.δ. 3366/1955.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις από την πλευρά των γιατρών.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


1 σχόλιο: