Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Υπουργός Παιδείας: Γιατί δεν θα προσμετράται το απολυτήριο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 - Το σύστημα θα είναι αδιάβλητο στην απόκτηση απολυτηρίου

Σχετική εικόναΥπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για ποιο λόγο δεν θα προσμετράται το απολυτήριο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, τόνισε ότι το νέο σύστημα θα είναι αδιάβλητο στην απόκτηση απολυτηρίου.

Δείτε παρακάτω την ερώτηση του δημοσιογράφου και την απάντηση του κ. Γαβρόγλου.

Ερώτηση: Γιατί αποφασίσατε να μην προσμετράται το απολυτήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος; Υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αδιάβλητο των νέων εξετάσεων για την απόκτηση απολυτηρίου;

Απάντηση: Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Το σύστημα θα είναι απολύτως αδιάβλητο σε όλα τα στάδιά του. Το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει τη γνωστή σε όλους αδιάβλητη τεχνογνωσία στη διαδικασία εκπομπής των θεμάτων προς τα σχολεία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος, άρα παντού θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες.

Αποφασίσαμε την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος να μην προσμετράται ο βαθμός του απολυτηρίου προκειμένου να δώσουμε χρόνο κυρίως στους μαθητές, αλλά και στους εκπαιδευτικούς να αφομοιώσουν τη νέα αντίληψη που οικοδομούμε για το Λύκειο. Να συγχρονιστούν με τη λογική ότι το Λύκειο έχει εκπαιδευτική αξία. Όπως γνωρίζετε, οι αλλαγές που φέρνουμε έχουν ως επίκεντρο το Λύκειο, ειδικά την Τρίτη Λυκείου στο πλαίσιο του δεκατετράχρονου σχολείου, που έως τώρα ήταν μια ανύπαρκτη τάξη.

Με τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και με την εμβάθυνση της διδασκαλίας σε τέσσερα μαθήματα και έξι ώρες διδασκαλίας για κάθε μάθημα, δίνουμε νόημα και ουσία στην Τρίτη Λυκείου. Αυτή η νέα αντίληψη και διαδικασία πρέπει εμπεδωθεί στην πράξη πριν αρχίσει ο βαθμός του απολυτηρίου να προσμετράται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Δείτε επίσης: 










Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


1 σχόλιο:

  1. Σε διαβούλευση οι διατάξεις για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - Αναλυτικές πληροφορίες

    https://panelladikes24.blogspot.com/2019/03/blog-post_43.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή