Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Ιδρύεται Τμήμα Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις - Πότε θα εισαχθούν οι πρώτοι σπουδαστές

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ μίλησε για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο ''Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις" που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όλη η ενημέρωση για τις Στρατιωτικές Σχολές έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Στρατιωτικές Σχολές - Ενημέρωση.

Ιδρύεται τμήμα Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Τα επιτελεία αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται μια σειρά από δεδομένα για το τι ακριβώς στρατό χρειαζόμαστε και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο που αφορά το Κέντρο Καινοτομίας. Γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου σε οπλικά συστήματα, χρήσιμα μεν, αλλά ενδεχομένως πολλές φορές να πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν και κάποια πιο έξυπνα συστήματα, λιγότερο κοστοβόρα, τα οποία μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα σε μια σύρραξη», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, διευκρινίζοντας:

«Η βασική φιλοσοφία στο κεφάλαιο 1 του νομοσχεδίου όσον αφορά το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύεται αυτή τη στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ότι πλέον ο σύγχρονος αξιωματικός είναι ταυτόχρονα και επιστήμονας και επίσης αν κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο. Η κυβερνοασφάλεια και η τεχνητή νοημοσύνη, εντάσσονται σε κάθε σύγχρονο στρατό και το βασικότερο από όλα είναι ότι αυτή τη στιγμή ναι μεν έχουμε κάποιους εξειδικευμένους αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν σπουδάσει κυρίως σε μεταπτυχιακό το ζήτημα της πληροφορικής, αλλά δεν υπάρχει ένα ενιαίο σώμα.»

«Το τμήμα αυτό θα ενταχθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Σωμάτων Αξιωματικών του Στρατού μας, όπου με αυτόν τον τρόπο, όπως βγαίνουν για παράδειγμα οι γιατροί, όπως βγαίνουν οι νομικοί, θα βγαίνουν και αυτοί οι οποίοι θα ασχολούνται με το ζήτημα της πληροφορικής. Θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι και πιο λειτουργικό και θα είναι και πιο γρήγορες οι διαδικασίες όσον αφορά το ζήτημα αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων», πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Η πρώτη φουρνιά στο κοινό σώμα πληροφορικής»

Άρα η πρώτη φουρνιά η οποία θα μπει, ίσως είναι, είναι αυτός ή ο επόμενος Σεπτέμβριος. Ο στόχος είναι να είναι αυτός.

Καταλαβαίνετε ότι για να βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι από το κοινό σώμα θέλει τέσσερα χρόνια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι στα τέσσερα χρόνια αυτά θα καθόμαστε και θα περιμένουμε τις εξελίξεις.
Προφανώς θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες όσο γίνεται πιο πυκνές σε σχέση με τη μετεκπαίδευση των ήδη υπαρχόντων αξιωματικών πάνω σε ζητήματα πληροφορικής, κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης. Προκειμένου να αναπτύξουμε όλες αυτές τις υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες, αλλά αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ σημαντική εργασία μέσα στο ΓΕΕΘΑ και στα Επιτελεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τις νέες δομές κάτω από το ΓΕΕΘΑ. Αυτό θα απαιτήσει πολύ λιγότερο χρόνο», είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κέντρο Καινοτομίας: Εντός των επόμενων εβδομάδων σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Υπάρχει χρηματοδότηση, με 25 εκατομμύρια που θα είναι το αρχικό κεφάλαιο, προκειμένου να μπορούμε μέσα από αυτό το Κέντρο Καινοτομίας να χρηματοδοτήσουμε εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν τα αντίστοιχα οπλικά συστήματα, τα οποία στη συνέχεια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει και τα δικαιώματα επί αυτών. Παίρνουμε πάρα πολλά χαρακτηριστικά του ισραηλινού μοντέλου, ένα πολύ μεγάλο οικοσύστημα γύρω από την αμυντική βιομηχανία και κυρίως τεχνολογία αιχμής, είπε ο κ. Κεφαλογιάννης προσθέτοντας για τα πεδία δεξιοτήτων ότι είναι σχεδόν έτοιμα.

Δείτε εδώ όλα τα νέα για τις Στρατιωτικές Σχολές καθώς και στη σελίδα Στρατιωτικές Σχολές - Ενημέρωση.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου