Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Πανελλήνιες 2024: Ναυτιλιακές σπουδές - Τα τμήματα, οι εξειδικεύσεις και οι ευκαιρίες

























Με την ελληνική ναυτιλία να αποτελεί στυλοβάτη της εγχώριας οικονομίας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια στροφή των νέων προς τα ναυτιλιακά

Με την ελληνική ναυτιλία να αποτελεί στυλοβάτη της εγχώριας οικονομίας αλλά και ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια στροφή των νέων προς τα ναυτιλιακά και μέσα από τις Πανελλήνιες.

Όλες οι εξελίξεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 - Ενημέρωση.

Η χώρα μας κατόρθωσε μέσα στις δύσκολες συνθήκες του 20ού αιώνα να δομήσει και να λειτουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους σε παγκόσμιο επίπεδο, ανταγωνιζόμενη οικονομικούς κολοσσούς της εποχής. Σήμερα παραμένει κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών οι Έλληνες πλοιοκτήτες με 5.514 πλοία ελέγχουν περίπου το 21% του παγκόσμιου στόλου, σε όρους χωρητικότητας.

Στα Ελληνικά Πανεπιστήμια λειτουργούν 3 τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών, στα οποία η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Τα τμήματα αυτά είναι το Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, το Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, και το Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στα Ψαχνά.

Επαγγελματικές επιλογές

Τα τμήματα εξοπλίζουν τους φοιτητές τόσο με τις απαραίτητες γνώσεις που θα χρειαστούν για να σταδιοδρομήσουν σε τομείς διοίκησης, μάρκετινγκ και οικονομικών σε ναυτιλιακές εταιρίες, όσο και με εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα όπως η περιβαλλοντική διαχείριση, η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, τα Ναυτιλιακά Χρηματοοικονομικά κ.ά. Οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν τη δυνατότητα απασχόλησης ως εξειδικευμένοι και καταρτισμένοι ναυτιλιακοί οικονομολόγοι σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις διαχείρισης πλοίων, στα ναυτιλιακά τμήματα Ελληνικών και ξένων Τραπεζών, στη διοίκηση ναυπηγείων/επισκευαστηρίων, στις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες, στους Λιμενικούς Οργανισμούς, σε Νηογνώμονες Οργανισμούς, Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, σε εταιρείες εισαγωγών και εξαγωγών και γενικά σε οποιαδήποτε επιχείρηση έχει να κάνει με ναυτιλία και εμπόριο.

Πόλος έλξης και για μεταπτυχιακό

Όπως υπογραμμίζει στο ethnos.gr o κ. Δημήτρης Μπαρλάκας, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, «Μια άλλη επιλογή για τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού αλλά και να αποκτήσουν πολλαπλές επαγγελματικές διεξόδους στην ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελούν οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.). Οι Α.Ε.Ν. ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η πρόσβασή γίνεται από το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι δημόσιες σχολές, χωρίζονται σε πλοιάρχων και σε μηχανικών και λειτουργούν συνολικά 13 σε διάφορες πόλεις τις Ελλάδας. Η επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων δεν περιορίζεται μόνο στα πλοία αλλά επεκτείνεται και άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την εξειδίκευση του ο κάθε απόφοιτος μπορεί να εργαστεί σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, σε ναυπηγικά γραφεία, σε εφοδιαστικές αλυσίδες (Logistics), σε Νηογνώμονες, σε πρακτορεύσεις κ.λ.π. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ναυτιλιακές σπουδές αποτελούν πόλο έλξης και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Πολλοί απόφοιτοι Οικονομικών σχολών, τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών, επιλέγουν να κάνουν κάποια μεταπτυχιακή εξειδίκευση πάνω στα ναυτιλιακά αναγνωρίζοντας πως ο κλάδος της ναυτιλίας μπορεί να τους προσφέρει μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία».

ethnos.gr

Πατήστε εδώ για να δείτε και άλλες αναρτήσεις του panelladikes24 σχετικά με πληροφορίες για πανεπιστήμια/τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πληροφορίες για επαγγέλματα.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου