Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Ανακοινώθηκε η νέα (υπηρεσιακή) κυβέρνηση - Ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ Χρήστος Κίττας είναι ο νέος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ανακοινώθηκε σήμερα (25/5) το απόγευμα η σύνθεση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ενώ αύριο Παρασκευή 26 Μαΐου, στις 12:00, θα ορκιστούν τα μέλη της Kυβέρνησης ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Κίττας αναλαμβάνει Υπηρεσιακός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Σαρμά, μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Χρήστος Ν. Κίττας είναι πρώην πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αθηνών αλλά και πρώην Υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Γεννήθηκε το 1946 στη Λάρισα και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της παθολογικής ανατομικής στην Ιατρική Σχολή.

Παράλληλα, το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1990 αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας στην ίδια σχολή. Ως ιατρός έχει σημαντικό επιστημονικό έργο και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σημαντικών Ελλήνων εργαστηριακών γιατρών - ερευνητών, με επιστημονικό έργο το οποίο έχει διεθνή αναγνώριση και αποδοχή. Έχει 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά καθώς και 100 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Από το 1993 έως το 2013 ήταν διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής.

Παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Διετέλεσε κοσμήτορας της ιατρικής σχολής, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2003-2006) και από το 2006 έως το 2009 ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Κίττας κατά τη διάρκεια των ταραχών τον Δεκέμβριο του 2008 υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτήρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, την οποία όμως ανακάλεσε ύστερα από προσωπική παρέμβαση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Η επίθεση από αντιεξουσιαστές

Στις 6 Δεκεμβρίου 2009 ο Κίττας δέχθηκε επίθεση με ξύλα και λοστούς από αντιεξουσιαστές που εισέβαλαν στην πρυτανεία, με αποτέλεσμα να διακομισθεί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς υπέστη ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Για το περιστατικό ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Λίγες ημέρες αργότερα ο Χ. Κίττας υπέβαλε την παραίτησή του από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση Πικραμμένου

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου.

Στις 24 Οκτωβρίου 2022 απονεμήθηκε στον Χρήστο Κίττα ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου