Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Τι θα γίνει με μαθητές - αθλητές, υποψήφιους για ΤΕΦΑΑ και Στρατιωτικές - Αστυνομικές - Πυροσβεστικές - Λιμενικές Σχολές

Νέα | Diamantis Giannis Sports SchoolΗ εν μέρει επιστροφή στην κανονικότητα, έπειτα από την καραντίνα σχεδόν δυο μηνών λόγω κορωνοϊού, δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματά μας λύνονται πάραυτα.

Αντίθετα, η κατάσταση που θα βιώσουμε από τη Δευτέρα θα περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητα και κυρίως τα λεγόμενα αχαρτογράφητα νερά. 

Ειδικά στον αθλητισμό, όπου ακόμη βαδίζουμε σχεδόν στα τυφλά, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Η μη ύπαρξη προηγούμενης τέτοιας κατάστασης δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και στην αντιμετώπισή τους, βήμα προς βήμα. Με το περίφημο... βλέποντας και κάνοντας.

Το σταδιακό άνοιγμα των εγκαταστάσεων (πρώτα των ανοιχτών) και οι προπονήσεις που ξεκινούν από την Τρίτη (για τους ελίτ αθλητές) είναι το πρώτο βήμα που έχει εγκρίνει η Υγειονομική Επιτροπή, η οποία εγκρίνει και τα σχετικά πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα.

Η επιτροπή συστάθηκε στις 27 Απριλίου, συντονίζεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, και στελεχώνεται από τον πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ, καθηγητή χειρουργικής Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τον καθηγητή μικροβιολογίας, αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, Αθανάσιο Τσακρή, τον διευθυντή Γενικής Ιατρικής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Λαϊκού Νοσοκομείου, Γεώργιο Μαρίνο, τον Σμήναρχο, Ορθοπεδικό Χειρουργό Αθλίατρο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, Οδυσσέα Παξινό, και τον Συντονιστή Γενικό Διευθυντή του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνο Χαλιορή.

Ουσιαστικά, για το επόμενο έτος (κι όσο χρειαστεί περισσότερο), θα είναι οι άνθρωποι που θα θέτουν τους κανόνες, θα αξιολογούν τα δεδομένα και θα ανάβουν το 'πράσινο φως' στη σταδιακή επανένταξη όλων στο αθλητικό σύστημα. Δεν είναι δική τους δικαιοδοσία η επανέναρξη των πρωταθλημάτων, ωστόσο οι όποιες διοργανώτριες αρχές θα πρέπει να εναρμονιστούν με τα πρωτόκολλα που θα εκδίδουν και να ακολουθούν τον γενικό σχεδιασμό.

Ένας από τους πιο μεγάλους 'πονοκεφάλους' που έχει να αντιμετωπίσει η επιτροπή δεν είναι, όπως ίσως να νομίζετε, η επαναλειτουργία της Super League 1 ή της EKO Basket League, αλλά το πώς θα ολοκληρωθούν (αν αυτό είναι δυνατόν) τα σχολικά και τα πανελλήνια πρωταθλήματα Παίδων, Εφήβων και Κορασίδων, Νεανίδων, που δίνουν και μόρια για την εισαγωγή είτε στα ΤΕΦΑΑ είτε στα υπόλοιπα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Καθώς οι Πανελλήνιες Εξετάσεις προκηρύχθηκαν για τις 15 Ιουνίου, υπάρχει μια σειρά από μαθητές-αθλητές, οι οποίοι βρίσκονται στον αέρα. Με βάση την περσινή υπουργική απόφαση, τα ποσοστά προσαύξησης που κερδίζουν όσοι διακρίνονται στα πανελλήνια πρωταθλήματα και στους σχολικούς αγώνες διαμορφώθηκαν ως εξής:
Η διάκριση για τους πανελλήνιους αγώνες αφορά στις κατηγορίες Ανδρών - Γυναικών, Νέων Ανδρών - Νέων Γυναικών, Εφήβων - Νεανίδων, Παίδων - Κορασίδων.

Η πρόθεση της Πολιτείας, όπως άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είναι να διεξαχθούν τουλάχιστον τα πανελλήνια ηλικιακά πρωταθλήματα (τα σχολικά, μάλλον, ματαιώνονται). Όπως είπε, θα υπάρξει "ειδική μέριμνα" για τη συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών-αθλητών με στόχο "την κατά το δυνατόν ολοκλήρωση τουλάχιστον των πρωταθλημάτων Εφήβων και Νεανίδων όλων των Ομοσπονδιών, που τα αποτελέσματά τους συνυπολογίζονται στη μοριοδότηση όσων συμμετέχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις".

Αυτή βέβαια είναι μια κουβέντα. Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα και θα το εξηγήσουμε:

- Πρώτα απ' όλα, πρέπει να διεξαχθούν οι σχετικές διοργανώσεις όλων των αθλημάτων. Δεν μπορεί, ας πούμε, να γίνει το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο και να μην ισχύσει το ίδιο για τον στίβο, την κολύμβηση και τα υπόλοιπα σπορ, είτε ατομικά είτε ομαδικά. Διαφορετικά, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός

- Σε κάποια αθλήματα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόκρισης για την τελική φάση. Αυτό, βεβαίως, μπορεί να ρυθμιστεί με τροποποιήσεις των κανονισμών από τις ομοσπονδίες

- Η εξεύρεση των εγκαταστάσεων που θα πληρούν τις προϋποθέσεις και κυρίως θα ικανοποιούν τα πρωτόκολλα της επιτροπής είναι μια πρώτη αναγκαία συνθήκη

- Εφόσον βρεθούν εγκαταστάσεις και ημερομηνίες (όχι βέβαια στο διάστημα των πανελληνίων εξετάσεων, δηλαδή 15-30 Ιουνίου), θα χρειαστεί και μια περίοδος προετοιμασίας για αθλητές - ομάδες

- Προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Πόσο σίγουρη είναι η συμμετοχή των ομάδων, οι οποίες δεν έχουν ελπίδα διάκρισης; Πώς θα μετακινηθούν οι αθλητές και οι ομάδες στον τόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων; Προς το παρόν, δεν έχουμε απάντηση...

Οι υποψήφιοι σε ΤΕΦΑΑ και Στρατιωτικές - Αστυνομικές - Πυροσβεστικές - Λιμενικές Σχολές 

Δεν είναι, όμως, μόνο οι συγκεκριμένοι μαθητές-αθλητές, που πρέπει να προετοιμαστούν και στο τέλος να αγωνιστούν. Τη ΓΓΑ (και το Υπουργείο Παιδείας) πονοκεφαλιάζει και το πώς θα γυμναστούν οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ και τις στρατιωτικές σχολές. Δεν είναι λίγοι. Υπολογίζονται σε 14.000 (!) και κάποια στιγμή, πρέπει κι αυτοί να μπουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις για να προπονηθούν. Πρέπει να ετοιμαστούν για τη δοκιμασία των αθλημάτων με συγκεκριμένα όρια, που συμπεριλαμβάνονται στις εξετάσεις τους για την είσοδο στις σχολές.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Υγειονομική Επιτροπή προσανατολίζεται στο να εκδώσει οδηγία και για την ατομική προφύλαξη. Δηλαδή, να υπάρχει από την πλευρά των αθλητών η ευθύνη για το αν μπορούν να πάνε ή όχι στην προπόνησή τους (με βάση την κατάσταση της υγείας τους).

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι κανείς δεν έχει την εμπειρία μιας προηγούμενης, ανάλογης κατάστασης. Δεν είχαμε κι άλλες φορές κορωνοϊό και καραντίνα, δεν είχαν κλείσει ξανά τα αθλητικά κέντρα. Όλες οι διαδικασίες είναι πρωτόγνωρες. Θα χρειαστεί να εκπονηθεί σχέδιο και για ένα ενδεχόμενο ματαίωσης των ηλικιακών πρωταθλημάτων. Από την άλλη, τόσο η ΓΓΑ, όσο κι οι ομοσπονδίες-λίγκες είναι υποχρεωτικό να εξετάσουν ενδελεχώς το καλεντάρι της νέας σεζόν, γιατί εφόσον δεν έχει βρεθεί ακόμη φαρμακευτική αγωγή και εμβόλιο, τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε όλοι μας τον Μάρτιο, μπορεί να προκύψουν εκ νέου.

Δείτε επίσης: 





Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


19 σχόλια:

  1. Οι προκηρύξεις ποτέ θα βγουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Προφανώς, οι γενικότερες εξελίξεις επηρεάζουν και το συγκεκριμένο θέμα. Το panelladikes24 παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει άμεσα οποιαδήποτε νέα πληροφορία.

      Διαγραφή
  2. Λογικά όταν θα παμε ξανα σχολειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτε θα ανοίξουν τα γήπεδα για προπόνηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ συμμετείχα σε πανελλήνιο Κύπελλο Βορείου Ελλάδος σε αγώνες taekwondo και βγήκα τρίτος. Έχω και δίπλωμα με υπογραφή από την Ομοσπονδία του αθλήματος που το αποδεικνύει . Ισχύει για μένα τπτ από τα παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς όχι, θεωρείται διασυλλογικό. Οχι πανελλήνιο.

      Διαγραφή
  5. Αυτοι που δίνουν με το παλιο σύστημα διεκδικούν το ιδιο ποσοστο θέσεων με αυτους που κάνουν το 10%;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2016 που ειχε παλι αλλαγη συστηματος εδωσαν 1 θεση σε καθε σχολη ακριβως οπως ισχυει με το 10%

      Διαγραφή
  6. Καλησπερα παιδια
    Είμαι υποψήφιος για αστυνομία/λιμενικό με 10%
    Για λιμενικό ειμαι 203 μόρια πανω,απο την βαση του 2019
    Και για αστυνομια 92 μορια κάτω απο την βάση
    Πιστεύετε Υπαρχουν πιθανότητες να μπω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποίο 10% κάνεις ? Το 1ο σου η το 2ο?

      Διαγραφή
    2. Το 1ο
      Το 2019 έδωσα

      Διαγραφή
    3. Για αστυνομια δεν εχεις πιθανοτητες συνηθως η βαση του 10% κυμαινεται απο 16.900 μορια και πανω, για λιμενικο ειναι η 2η χρονια που παιρνουν υποψηφιους απο πανελλαδικες οποτε δεν μπορω να σου απαντησω με σιγουρια

      Διαγραφή
    4. Για λιμενικό απ οτι ειδα ηταν 16730 η βάση του 10% για 1η φορα...
      Χαχα δεν με βλεπω να περνάω...

      Διαγραφή
    5. Φίλε είσαι μέσα για αστυνομία σίγουρα μην ακούς τον κάθε πικραμένο εδώ μέσα .

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα
    Στο 10% είναι μόνο οι ειδικές κατηγορίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αθλητές με διακρίσεις - Θα γίνουν τα ηλικιακά πρωταθλήματα - Αναμονή για τα σχολικά πρωταθλήματα - Πληροφορίες

    http://panelladikes24.blogspot.com/2020/05/blog-post_85.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω 10% από πανελλήνιο πρωτάθλημα μετράνε για στρατιωτικές σχολές / αστυνομία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιρνουμαι μορια απο τα αθληματα για τις στρατιωτικες σχολες για 2020 ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή