Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Voucher 200 ευρώ για laptop, tablet: Έχουν εγκριθεί πάνω από 361.000 αιτήσεις - Κριτήρια, δικαιούχοι

Θα διατεθούν συνολικά 560.000 συσκευές. Η «Ψηφιακή Μέριμνα» είναι ένα από τα πρώτα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» ύψους 112 εκ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μέσω συστήματος επιταγών (voucher) ύψους 200 ευρώ για κάθε παιδί/νέο.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.

Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι. Για μια οικογένεια, πχ, με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.

Περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους, υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα».

Ο αριθμός των συσκευών που θα διατεθούν είναι 560.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός tablets, laptops και desktops που συνήθως διακινείται στην Ελληνική αγορά συνολικά ετησίως είναι γύρω στα 900.000 τμχ.

Έως την Τρίτη 20/4 είχαν εγκριθεί αιτήσεις για 361.524 παιδιά και νέους, ενώ εκδίδονται και εξαργυρώνονται διαρκώς vouchers.

Η «Ψηφιακή Μέριμνα» είναι ένα από τα πρώτα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, Ελλάδα 2.0. Πρόκειται επίσης για ένα από τα πρώτα έργα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει έμφαση στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και των ελέγχων, ώστε ο μεγάλος αριθμός των επιταγών που διατίθεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την τήρηση των όρων του προγράμματος από όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι έλεγχοι επιλεξιμότητας των δικαιούχων γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, με διασταύρωση πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου, προκειμένου να αποφευχθεί μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις. Αντίστοιχος είναι ο στόχος στη διαδικασία εξαργύρωσης των κουπονιών στα καταστήματα λιανικής και στην έγκριση των συναφών συναλλαγών. Γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο σε πραγματικό χρόνο, με σειρά δικλίδων ασφαλείας ώστε να ελαχιστοποιηθούν τυχόν φαινόμενα απάτης.

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι το πρόγραμμα οικοδομεί στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, «η οποία οδήγησε στη βιωματική εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες».

«Η πρόκληση είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να επεκταθεί το μεγάλο βήμα ψηφιοποίησης που έγινε στην εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο, τα ψηφιακά εργαλεία να έρθουν να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τη δια ζώσης εκπαίδευση. Στην κατεύθυνση αυτή, και τα νέα Προγράμματα Σπουδών που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας, θα έχουν σημαντικό κομμάτι σε ψηφιακή μορφή», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου