Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Υπουργός Παιδείας: Από αύριο (18/12) σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Άλλες σημαντικές επισημάνσεις

rsz gav apeΟμιλία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική 

Ως ένα «πρωτόγνωρο και σημαντικό εγχείρημα» χαρακτήρισε τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου από το βήμα του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται στα Μέγαρα.

«Το περιεχόμενο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν είναι η απλή συνύπαρξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Το Υπουργείο αναγνωρίζει την ποιότητα των δύο ΤΕΙ - παρά τα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια - όπως αναγνωρίζει και το εξαιρετικό ακαδημαϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους διδάσκοντες, μια ακαδημαϊκότητα η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πρωτοποριακή για την Ελλάδα. Η Δυτική Αττική έχει την ανάγκη ενός αναβαθμισμένου Πανεπιστημίου με νέα προγράμματα σπουδών και νέα γνωστικά πεδία. Και αυτό γίνεται πραγματικότητα», σημείωσε.

Ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό - Ξεκινάει από αύριο η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (η ομιλία του είναι προγραμματισμένη στις 19.30) κι αύριο, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε να έχει ψηφιστεί εντός Ιανουαρίου και να ενταχθεί στο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑΛ σε διετείς σπουδές εντός Πανεπιστημίων

Ακόμη ο υπουργός Παιδείας περιέγραψε τον νέο θεσμό που προκύπτει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τον Αύγουστο, ο οποίος «προβλέπει διετείς σπουδές στο πλαίσιο των Πανεπιστημίων των ΤΕΙ. Δηλαδή τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ θα έχουν μία προνομιακή πρόσβαση σε ένα διετές πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα δίνει επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων ώστε να μην ταλαιπωρούνται όπως γίνεται σήμερα με τα ΙΕΚ. Είναι ακαδημαϊκά εξαιρετικά αναγνωρισμένα και ανταποκρίνονται σε πάρα πολλές από τις τοπικές ανάγκες που υπάρχουν».

Αναβάθμιση ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Ως προς τις συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Γαβρόγλου πρόταξε το ακαδημαϊκό υπόβαθρο αυτών των διεργασιών. «Η διαδικασία δεν είναι υποχρεωτική για τα Ιδρύματα. Γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που επιθυμούν να αναπτύξουν συνέργειες και κάθονται στο ίδιο τραπέζι γνωρίζουν ότι το διακύβευμα είναι η αναβάθμιση των Ιδρυμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ

Δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και του Υπουργείου, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην έκτακτη επιχορήγηση ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ προς τα Πανεπιστήμια, που ανακοίνωσε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 86ης Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε.

«Η πρωτοφανής αύξηση κατά 50% της χρηματοδότησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κάνει πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού. Έγινε δυνατή γιατί τα πράγματα στη χώρα πάνε καλύτερα και γιατί η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η Παιδεία είναι μια από τις καίριες προτεραιότητές της. Η ανακοίνωση αυτή δε γίνεται, προφανώς, για το θεαθήναι καθώς έχει ήδη δοθεί στα Πανεπιστήμια χρηματοδότηση 17 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο κ. Γαβρόγλου.  

Σημειώνεται ότι τα πρώτα 7 εκατομμύρια της πρόσθετης επιχορήγησης θα δοθούν στα Ιδρύματα έως τέλος Δεκεμβρίου.

Τι είπε ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης ξεκίνησε την ομιλία του από την κοινή διαπίστωση ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε για την Γ' Λυκείου» και απάντησε σε αυτήν σημειώνοντας ότι το πρώτο που προσπαθεί να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο, είναι «να κάνει το σχολείο ελκυστικότερο».

«Δεν μας ενδιαφέρει η πρόωρη εξειδίκευση και κατάρτιση», επέμεινε ο υφυπουργός, παρουσιάζοντας στη συνέχεια όλες τις δράσεις του Υπουργείου προκειμένου να έχουν όλα τα εφόδια οι μαθητές, ιδίως εκείνοι των ΕΠΑΛ.

Δείτε επίσης:





Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.




1 σχόλιο:

  1. Πρωθυπουργός: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Από αύριο σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου - Άμεσα η ψήφισή του

    https://panelladikes24.blogspot.gr/2017/12/blog-post_34.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή