Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Σχολιασμός θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων 22/05/2013

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων διαγωνίστηκαν σήμερα σε μαθήματα κατεύθυνσης.

Δείτε εδώ τα θέματα και προτεινόμενες απαντήσεις.

Δείτε, παρακάτω, σχόλια για τα σημερινά θέματα:

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τα θέματα που εξετάστηκαν στο μάθημα της Φυσικής οι υποψήφιοι της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.
"Η Επιτροπή επίλυσης των θεμάτων, των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο μάθημα της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, έχει να παρατηρήσει τα παρακάτω: 1. Τα θέματα κάλυπταν σχεδόν όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης, ήταν απαιτητικά, για καλά προετοιμασμένους μαθητές, αλλά δεν είχαν την απαιτούμενη διαβάθμιση. 2. Η πλειοψηφία των ερωτημάτων απαιτούσε αυξημένη μαθηματική επεξεργασία σε βάρος της αξιολόγησης των εννοιών της Φυσικής και του συνολικού χρόνου εξέτασης. 3. Τρεις ερωτήσεις (Β2, Δ2, Δ3) ήταν έξω από το πνεύμα διδασκαλίας, το πνεύμα του σχολικού βιβλίου και της αξιολόγησης της Φυσικής. 4. Προεκλήθη σύγχυση στην έναρξη επεξεργασίας των θεμάτων από τους εξεταζόμενους, εξαιτίας διευκρίνησης που δόθηκε για το θέμα Β2 από την επιτροπή, η οποία θα μπορούσε να μην είχε δοθεί, πράγμα που επιβάρυνε την συνολική απόδοση των υποψηφίων."

ΟΕΦΕ: Για καλά προετοιμασμένους τα θέματα της Λογοτεχνίας
Το διαγώνισμα της λογοτεχνίας ήταν υψηλών απαιτήσεων και κάλυπτε συνολικά το περιεχόμενο του εξεταζόμενου μαθήματος. Απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή από τους μαθητές για την απάντηση των ερωτήσεων, οι οποίες ωστόσο ήταν σαφής χωρίς δυσκολίες κατανόησης.
Το παράλληλο κείμενο, ενώ με την πρώτη ματιά, λόγω του κοινού θέματος του ήχου, έδινε την εντύπωση ότι ήταν εύκολο, απαιτούσε από τους μαθητές προσεκτική προσέγγιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πιθανόν να εξέπληξε τους μαθητές το γεγονός ότι τους ζητήθηκε σύγκριση ενός πεζού κειμένου με το ποίημα του Σολωμού.

Δείτε εδώ τις απόψεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) για τα θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης στις Πανελλήνιες Εξετάσεις Γ΄ Τάξης Ημερησίου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου