Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Πιερρακάκης: Έρχεται ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Θα αναγνωρίζονται από το νόμο - Διεθνοποιείται η τριτοβάθμια εκπαίδευση - Αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας
























Συνέντευξη Κυριάκου Πιερρακάκη στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ίδρυση των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα;

Αυτή την στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα νομοσχέδιο για το ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Τι σημαίνει ελεύθερο πανεπιστήμιο; Αφενός απελευθερώνουμε την ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το ιδιότυπο κρατικό μονοπώλιο που ισχύει στη χώρα μας και αφετέρου απελευθερώνουμε τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία είναι η ναυαρχίδα της στρατηγικής μας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από τα δεσμά μιας γραφειοκρατίας η οποία ακόμη και σήμερα τα ταλαιπωρεί.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κι αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα - τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα θα τα ανακοινώσουμε όταν έρθει ο νόμος - είναι ότι βρισκόμαστε σε στάδιο επεξεργασίας των προϋποθέσεων ίδρυσης. Με δεδομένο ότι τα κριτήρια θα είναι υψηλά, τα παραρτήματα θα αναγνωρίζονται από το νόμο για να μπορέσουμε σύντομα να έχουμε στην πατρίδα μας μη κρατικά πανεπιστήμια. Θέλουμε φυσικά να αλλάξει και το άρθρο 16 για να μπορούν να ιδρυθούν και αυτοτελείς εθνικές πρωτοβουλίες μη κρατικών πανεπιστημίων αλλά σίγουρα μπορούμε να ξεκινήσουμε με μία πολύ ισχυρή κίνηση σε ό,τι αφορά τα παραρτήματα μεγάλων διεθνών πανεπιστημίων. Βλέπουμε ήδη πάντως να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και κινητικότητα από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Με ποιες πρωτοβουλίες επιτυγχάνετε τη διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εν λόγω νομοσχέδιο;

Η διεθνοποίηση, που έχει ήδη αποκτήσει βηματισμό, θα έρθει κυρίως από το δημόσια Πανεπιστήμια. Και σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργήσουμε πρόσθετα προγράμματα στήριξης των δημοσίων πανεπιστημίων για να αναπτύξουν ακόμα περισσότερα και πλήρη κοινά πτυχία και μεταπτυχιακά με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια. Η πρόθεση είναι να μπορεί κανείς να κάνει ένα μεταπτυχιακό στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο όμως θα χορηγεί και τους δύο τίτλους σπουδών κατά την ολοκλήρωση της φοίτησης, ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα ποιοτικών συμπράξεων. Κι αυτή είναι μόνο μία πλευρά της στρατηγικής μας. Στο νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε προχωράμε στην ίδρυση funds στα πανεπιστήμια που θα χρηματοδοτούν ιδέες των φοιτητών, στην ανάπτυξη προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου φοίτησης σε αγγλόφωνα μαθήματα, ώστε να προσελκύσουμε κι άλλους φοιτητές από το εξωτερικό, όχι μόνο στο πλαίσιο του Erasmus και στην απλούστευση της γραφειοκρατίας των ΕΛΚΕ.

Η μοίρα της Ελλάδας είναι να «ανοιχτεί» κι αυτός είναι ο πιο συστηματικός μηχανισμός προόδου και εξέλιξης της χώρας μας και των ανθρώπων μας.

Ετοιμάζετε νομοσχέδιο για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Να περιμένουμε αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη;

Ο σχεδιασμός μας για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει να κάνει με την ενίσχυσή του ως το μοναδικό Ίδρυμα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, απορροφώντας τμήματα άλλων πανεπιστημίων από τη μία και ιδρύοντας νέα τμήματα από την άλλη. Αυτή η ενίσχυση του ΔΠΘ γίνεται για ακαδημαϊκούς λόγους, καθώς υπάρχει σχετική εισήγηση από την ΕΘΑΕΕ. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει κι ένα εθνικό πρόσημο σε όλο αυτό, με δεδομένη την τοποθεσία του πανεπιστημίου. (Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση του panelladikes24).

Παράλληλα κλείνουμε μία εκκρεμότητα με την κατάργηση τμημάτων ελληνικών πανεπιστημίων (δείτε εδώ σχετική ανάρτηση του panelladikes24), τα οποία είχαν τεθεί σε αναστολή εδώ και χρόνια και άρα επί της ουσίας δεν «άνθισαν» ποτέ για να «μαραζώσουν» τώρα. Είναι πολύ σπουδαίο ότι έχουμε την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία παράγει πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές κι εμείς ερχόμαστε να τις υπηρετήσουμε. Δεν μπορεί να μπαίνει πολιτικό πρόσημο στην δημιουργία ή τη μη πανεπιστημιακών τμημάτων. Το πρόσημο πρέπει να είναι αμιγώς ακαδημαϊκό γιατί αυτό είναι το σωστό και για την ακαδημαϊκή κοινότητα και για την ελληνική οικογένεια και τον Έλληνα φοιτητή.

Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω ότι ο πρόσφατος νόμος για τα ΑΕΙ, ο οποίος διαμορφώθηκε από την προκάτοχό μου κ. Νίκη Κεραμέως προβλέπει τη δυνατότητα τα τμήματα να δημιουργούν νέα προγράμματα σπουδών. Είναι μια δυνατότητα που θεωρώ ότι αξίζει να την αξιοποιήσουν περισσότερο τα ιδρύματα.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου