Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Προπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα στα ελληνικά πανεπιστήμια με εξαίρεση τους Έλληνες φοιτητές

Αποτέλεσμα εικόνας για Προπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα στα ελληνικά πανεπιστήμια με εξαίρεση τους Έλληνες φοιτητέςΤα προπτυχιακά προγράμματα θα απευθύνονται μόνο σε υποψηφίους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ θα προβλέπονται δίδακτρα σε όλες τις κατηγορίες των φοιτητών του

Κοινά πτυχία μεταξύ διαφορετικών ιδρυμάτων στην αγγλική γλώσσα που δεν θα προσφέρονται σε Έλληνες φοιτητές αλλά μόνο σε φοιτητές από χώρες της ΕΕ ή του υπόλοιπου κόσμου, θα παρέχουν σύντομα τα ελληνικά πανεπιστήμια, έναντι διδάκτρων.

Η διάταξη για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών ΑΕΙ έχει συμπεριληφθεί στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τελικά εξαιρεί από αυτά τους Έλληνες φοιτητές.

Όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τον οποίο είχε μείνει πίσω η συγκεκριμένη διάταξη και δεν είχε προωθηθεί και ψηφιστεί στο προηγούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ήταν το γεγονός ότι δεν είχε αποφασιστεί εάν θα μπορούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα αυτά Έλληνες φοιτητές ή όχι. Και αυτό λόγω των νομικών προβλημάτων που θα προέκυπταν από αυτό, αφού στην περίπτωση τους, οι Έλληνες φοιτητές θα έπρεπε να φοιτήσουν χωρίς δίδακτρα.

Όπως αποφασίστηκε λοιπόν, τα προπτυχιακά προγράμματα θα απευθύνονται μόνο σε υποψηφίους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ θα προβλέπονται δίδακτρα σε όλες τις κατηγορίες των φοιτητών του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι θα μπορούν να προσφέρουν ακόμη και κοινά πτυχία εάν αποτελούν συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό καθώς και πτυχία διπλής εξειδίκευσης, στην περίπτωση που υπάρχουν «συνεργασίες» διαφορετικών επιστημών.

Στην πραγματικότητα έτσι, τα προγράμματα αυτά θα αποτελέσουν έναν «πιλότο» για τη δημιουργία σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ, καθώς θα ακολουθήσει νωρίς το καλοκαίρι ο νέος νόμος - πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας στον οποίο και θα προβλέπεται η δυνατότητα «κοινών πτυχίων» μεταξύ διαφορετικών Ιδρυμάτων, αλλά και «μπουκέτων» σπουδών από διαφορετικές επιστήμες.


Κατά τα άλλα, η διάταξη για τα ξενόγλωσσα προγράμματα στα ΑΕΙ θα προβλέπει ότι για να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα θα πρέπει να έχει και το «πράσινο φως» της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (πρώην ΑΔΙΠ), ενώ όπως είναι φυσικό η διαδικασία θα «ανοίξει» νέες θέσεις για νέους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα πανεπιστήμια, τα ξενόγλωσσα προγράμματα θα ιδρύονται με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΕΙ, ύστερα από εισήγηση της συνέλευσης του τμήματος του ΑΕΙ, στην οποία θα αναφέρεται το ύψος των τελών φοίτησης, ο προϋπολογισμός του προγράμματος, η μελέτη σκοπιμότητας, τα κριτήρια επιλογής των εισακτέων φοιτητών, η χρονική διάρκεια του προγράμματος, οι τίτλοι των μαθημάτων, το περιεχόμενό τους, οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας τους, οι μονάδες ECTS κάθε μαθήματος, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των φοιτητών.

Τη λειτουργία των προγραμμάτων αυτών θα ελέγχει και θα συντονίζει η Σύγκλητος του ΑΕΙ και η αρμόδια επιτροπή Προγράμματος Σπουδών που θα συγκροτηθεί στο εσωτερικό των ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας με αυτό τον σκοπό.

Όπως είναι φυσικό, οι πόροι ενός προγράμματος θα είναι τα τέλη φοίτησης, δωρεές, χορηγίες, κληροδοτήματα, κονδύλια από ερευνητικά έργα/προγράμματα.

Πηγή: TA NEA



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου