Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Μετεγγραφές Φοιτητών 2018: Αλλάζουν τα δεδομένα - Τροπολογία στη Βουλή για 6 μόρια στα χαμηλά εισοδήματα

Αποτέλεσμα εικόνας για Μετεγγραφές Φοιτητών 2018: Αλλάζουν τα δεδομένα - Τροπολογία στη Βουλή για 6 μόρια στα χαμηλά εισοδήματαΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Τροποποιείται η ισχύουσα διάταξη για τις Μετεγγραφές Φοιτητών, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. Με την τροπολογία αυξάνεται η μοριοδότηση, από 5 σε 6 μόρια, των οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ως δηλαδή 3.000 ευρώ κατά κεφαλήν, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαίωμα μετεγγραφής στο δικαιούχο φοιτητή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροποποίηση κρίθηκε επιβεβλημένη για την ενίσχυση των οικογενειών αυτών, που πλέον θα λαμβάνουν 6 μόρια.


«Σε πολλά τμήματα ΑΕΙ, η βάση μετεγγραφής διαμορφώνεται σε 6 μόρια, με αποτέλεσμα φοιτητές που συγκεντρώνουν μόρια μόνο από το χαμηλό εισόδημα (ανώτατο 5 μόρια σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο) και χωρίς λοιπά κοινωνικά κριτήρια να μην μπορούν να μετεγγραφούν, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται», όπως αναφέρεται.

Τι ισχύει τώρα για την μοριοδότηση των κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων για τις Μετεγγραφές Φοιτητών (σύμφωνα με την περσινή εγκύκλιο)

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το φορολογικό έτος 2016, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. (Μόρια 5) ΠΛΕΟΝ 6 ΜΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το φορολογικό έτος 2016, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, (3001 έως 6.000 Ευρώ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. (Μόρια 4) 

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το φορολογικό έτος 2016, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6001‐9.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. (Μόρια 3)

Κατά κεφαλήν εισόδημα μεγαλύτερο των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ δεν μοριοδοτείται. Ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων και η ένταξη του αιτούντος σε μια εκ των ανωτέρω κατηγοριών πραγματοποιείται με αυτόματη διασύνδεση/διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία σύμφωνα με το άρθρ. 60 του Ν. 4415/2016. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση που να αντιστοιχεί στους ΑΦΜ που δηλώθηκαν, ο αιτών δεν λαμβάνει κανένα μόριο λόγω εισοδηματικού κριτηρίου. Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α΄ έως και γ΄ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο μεταξύ του ατομικού εισοδήματος του αιτούντος εφόσον υφίσταται και του κατά κεφαλήν εισοδήματος των γονέων του, όπως ορίζεται ανωτέρω, το οποίο προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2016. Η φορολογική δήλωση και κάθε τροποποίηση αυτής πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι την οριστική υποβολή της αίτησης μετεγγραφής. 

δ) Ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς. (Μόρια 3) 

ε) Ο δικαιούχος είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας. (Μόρια 2) 

στ) Ο δικαιούχος είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας. (Μόριο 1) 

ζ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον έναν γονέα. (Μόριο 1) 

η) Ο δικαιούχος να είναι τέκνο τέκνο άγαμης μητέρας. (Μόριο 1) 

θ) Ο δικαιούχος έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις. (Μόριο 1) Στην περίπτωση που ο αιτών διαθέτει περισσότερους του ενός αδελφούς/ες με την ιδιότητα του φοιτητή λαμβάνει ένα (1) μόριο συνολικά, ομοίως στην περίπτωση που συμπίπτει η ιδιότητα του αδελφού/αδελφής φοιτητή προπτυχιακού κύκλου σπουδών και του πολύδυμου αδελφού στο ίδιο πρόσωπο, ο αιτών λαμβάνει ένα (1) μόριο για τα κριτήρια αυτά. Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για τη μετεγγραφή έχει ο τόπος, που δεν είναι η πόλη της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. 

ι) Ο δικαιούχος μετεγγραφής έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιημένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ. 151/17897/Β6/2014 (Β΄ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει (μόριο 1). Ο αιτών λαμβάνει το ανωτέρω οριζόμενο ένα (1) μόριο, ανεξαρτήτως του αριθμού των ατόμων που περιλαμβάνονται στις ανωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις. 5 Σε περίπτωση ισοβαθμίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης. Σε περίπτωση που ο αιτών δεν πληροί τουλάχιστον ένα από τα μοριοδοτούμενα κριτήρια ή δεν επαληθευτούν αυτά κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, μετεγγραφή χορηγείται για τις θέσεις που δεν κατελήφθησαν από αιτούντες που πληρούν ένα ή περισσότερα από τα μοριοδοτούμενα κριτήρια. 

Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις εξελίξεις για τις Μετεγγραφές Φοιτητών.

panelladikes24 - panelladikes24 στο facebook


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


7 σχόλια:

  1. Κύριε υπουργέ σημαντική απόφαση και δίκαιη!!!Παρακαλώ όμως λάβετε υπόψη σας ότι το προηγούμενο έτος κάποιοι φοιτητές ΤΕΙ που ήθελαν να πάρουν μετεγγραφή για Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είχαν 5 μόρια λόγω πολύ χαμηλού εισοδήματος >3000 κατά κεφαλή χωρίς άλλα κριτήρια και έχασαν τη μετεγγραφή από κάποιους φοιτητές που είχαν 6 μόρια αν και είχαν μεγαλύτερη βαθμολογία Πανελλαδικών από αυτούς. Λάβετε μέριμνα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αίτηση για μετεγγραφή και αυτό το έτος από ΤΕΙ για ΠΔΑ με κάποια ρύθμιση. Περιμένουμε με αγωνία δε μπορούμε να πάμε στις σχολές μας! Βοηθήστε μας να μπορέσουμε να φοιτήσουμε κοντά στον τόπο μονίμου κατοικίας της οικογένειάς μας. Είναι ο μόνος τρόπος.Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τους αδερφους φοιτητες αλλαξε τιποτα? Ισχύει η περυσινη τροπολογια?ξέρουμε ποτε θ ανοίξει η πλατφόρμα για μετεγγραφές? Καλησπέρα και ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε κολλάει ρε παιδιά τι θα πει 6 μόρια κ μετά 4 κ έπειτα 3??? αν είναι να γινει να γινει σωστά...δλδ το 5 το "πηδάμε" δεν υπαρχει δλδ..εμεις που έχουμε 4 μορια απο οικονομικά κ 1 μοριο απο τριτεκνια κ δε πηραμε ουτε πέρσι...να παμε να πνιγούμε?? Άδικο κατ'εμέ..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτημα και για κατ'εξαιρεση και για κανονική μετεγγραφή;
    Αν ναι, ποια "υπερισχύει";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετεγγραφές Φοιτητών - Ψηφίστηκε η διάταξη με την αύξηση μορίων σε φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα

    https://panelladikes24.blogspot.com/2018/10/blog-post_8.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει περισσότερο κακό, αφού θα αυξήσει σε πολλές σχολές τις βάσεις μετεγγραφών σε 6 και 7,αφήνοντας χιλιάδες παιδιά με 5 μόρια απέξω, ακόμα και με ένσταση. Δεν καταλαβαίνω,γιατί ο υπουργός προέβη σε αυτή τη βεβιασμένη και αψυχολόγητη ενέργεια λίγες ώρες πριν την έναρξη των μετεγγραφών. Δείχνει υπερβολική ευαισθησία για τα ΄΄λεγόμενα΄΄ πολύ χαμηλά εισοδήματα,τα οποία τις περισσότερες φορές (ευτυχώς όχι πάντα) αφορούν οικογένειες που φοροδιαφεύγουν.Αντίθετα,τα παιδιά των τριτέκνων, πολυτέκνων, μισθωτών,συνταξιούχων, αναπήρων,τα ορφανά και μη αναγνωρισμένα εκ πατρός τιμωρούνται με χαμηλή μοριοδότηση και αποκλεισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμένα με κορόιδευαν οι γραμματείς του υπουργού ότι είναι σίγουρη η μετεγγραφή έπαιζαν με την ψυχη μας. Ζήτησα μετεγγραφή από Ναύπακτο στο παδα φυσικά έχασα 2 εξ και μπορω να πάω λόγω κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων θα θελήσουν όμως ψήφους ΝΤΡΟΠΉ ΝΑ ΠΑΊΖΕΤΕ ΜΑΖΊ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή