Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, επαναφορά των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών στα Μηχανογραφικά Δελτία, επαναφορά της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και ίδρυση Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ υπογράμμισε ότι ο νόμος Κεραμέως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου, αφού επιχειρείται η μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού πανεπιστημίου σε ένα πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρία, και εισάγεται για πρώτη φορά η κουλτούρα της «μανατζεροποίησης». Επανέλαβε ότι, από τα πρώτα μελήματα μιας νέας, προοδευτικής κυβέρνησης, θα είναι η θωράκιση του δημόσιου πανεπιστημίου με την κατάργηση όλων των διατάξεων που αφορούν την πανεπιστημιακή αστυνομία, η διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων διοίκησης, η αποκατάσταση του ασύλου και η αναδιατύπωση της έννοιας των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Και φυσικά, θα καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι ο τομέας της Εκπαίδευσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το κόμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, και όπως έχουν ανακοινωθεί και από τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των «6 εθνικών προτεραιοτήτων», αποτελούν δεσμεύσεις του κόμματος ο διπλασιασμός, σε βάθος τετραετίας, της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αλλά και του αριθμού των μελών ΔΕΠ. Η παροχή δωρεάν φοίτησης σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, η πρόβλεψη για ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων, η επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των λεγόμενων «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών, η επαναφορά της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως και η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης. Τονίστηκε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας, προγραμματίζεται η ίδρυση ενός Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου