Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 - Οι βάσεις ανεβαίνουν, σχέδιο Αθηνά Νο 2 έρχεται






















Τουλάχιστον 30 με 50 τμήματα ΑΕΙ αναμένεται φέτος να έχουν μονοψήφιο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών ή και κανέναν πρωτοετή

Άνοδος βάσεων στην πλειονότητα των περιπτώσεων (μικρή στα περιζήτητα τμήματα, αλλά μεγαλύτερη των 5.000 μορίων σε τμήματα χαμηλής ζήτησης), ανατροπές, εκπλήξεις και στο … βάθος «Αθηνά Νο 2» και αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης επιφυλάσσει η φετινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ στο τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης.

Όλες οι εξελίξεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 - Ενημέρωση.

Η επεξεργασία των στοιχείων φέτος αργεί λόγω και των δεδομένων που έχει φέρει το νέο εξεταστικό σύστημα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η ανακοίνωσή τους θα οδηγήσει σε νέο κύκλο συζητήσεων για τη μέθοδο εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα αλλά και προβληματισμού για το μέλλον τμημάτων που προσφέρουν σπουδές χαμηλής ζήτησης.

Έτσι, τουλάχιστον 30 με 50 τμήματα ΑΕΙ αναμένεται φέτος να έχουν μονοψήφιο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών ή και κανέναν πρωτοετή, κάτι που αυτομάτως θα τα σύρει στον «φακό» της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία αναμένεται σύντομα να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας ή ενσωμάτωση όσων αποδειχθούν «αδύναμα» να επιβιώσουν.

Ανάμεσα σε αυτά βέβαια βρίσκονται και τμήματα μοναδικά στην Ελλάδα (όπως η Ωκεανογραφία της Λέσβου με απροσδιόριστα όμως επαγγελματικά δικαιώματα) ή και αρχιτεκτονικές σχολές στις οποίες δημιουργήθηκε και το πρόσφατο πρόβλημα με την ιλιγγιώδη άνοδο των βάσεών τους λόγω και των ειδικών μαθημάτων. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση με δική τους υπαιτιότητα, καθώς επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή που όρισε το υπουργείο Παιδείας για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), δηλαδή το 1,20. Συνολικά μόνο 170 τμήματα επέλεξαν τον χαμηλότερο συντελεστή για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, δηλαδή το 0,80.

TA NEA



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου