Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Υπουργός Παιδείας: Τέλος οι απαράδεκτες Πανελλαδικές Εξετάσεις - Με το απολυτήριο η εισαγωγή στα ΑΕΙ

Αποτέλεσμα εικόνας για Υπουργός Παιδείας: Τέλος οι απαράδεκτες Πανελλαδικές ΕξετάσειςΣημαντική απορία - Οι εξετάσεις για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου θα είναι πανελλαδικού χαρακτήρα; 

Μεγάλη έκταση πήραν και πάλι τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή, όπου και πάλι έκανε αναφορά στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου και το ''απαράδεκτο'' όπως είπε σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Μάλιστα, έθεσε και πάλι ως εφαρμογή των αλλαγών που επίκεινται την επόμενη τριετία.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του υπουργού

Εμείς ενισχύοντας, όπως είπαμε, όλες τις διαδικασίες μετά το άνοιγμα των σχολείων και τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει, προχωράμε σε ορισμένες πρωτοβουλίες:

Η πρώτη πρωτοβουλία είναι το λύκειο, οι εισαγωγικές εξετάσεις και τα πρώτα χρόνια στο πανεπιστήμιο. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα. Είναι ένα εγχείρημα στο οποίο καλούμε την Αντιπολίτευση να το συζητήσουμε. Οι ενδείξεις είναι με δυσκολίες μεν, αλλά το συζητάμε.

Όπως ξέρει όλη η κοινωνία, οι τελευταίες δύο τάξεις του λυκείου είναι ακυρωμένες. Δεν φταίνε οι εκπαιδευτικοί. Υπάρχει μια συλλογικότερη ευθύνη γι’ αυτό. Έχουμε έναν θεσμό εκτός σχολείων, ο οποίος κατάφερε να καταβροχθίσει το σχολείο και δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία. Καταβροχθίζει το σχολείο ένας άλλος θεσμός που παρέχει εκπαίδευση, ένας θεσμός που δεν είναι στον κορμό του σχολείου και πρέπει εμείς να επανιδρύσουμε ουσιαστικά το λύκειο.

Άρα, οι τελευταίες δύο τάξεις του λυκείου πρέπει να αναβαθμιστούν δραματικά. Πρέπει να οδηγηθούν τα παιδιά στο να αποκτήσουν ένα Εθνικό Απολυτήριο το οποίο να έχει μια σοβαρή υπόσταση στην κοινωνία.

Πρέπει να αποδραματοποιηθούν οι εξετάσεις, οι οποίες το μόνο χαρακτηριστικό που έχουν είναι ότι είναι λειτουργικές και αδιάβλητες. Παιδαγωγικά δεν παίζουν κανέναν ρόλο, το ξέρουμε όλοι. Τα παιδιά μαθαίνουν απ’ έξω τα μαθήματά τους και πάνε και τα γράφουν κι όποιο δεν τα έχει μάθει απ’ έξω, κόβεται. Αυτό, εν πάση περιπτώσει, είναι ένα παιδαγωγικά απαράδεκτο πράγμα και βεβαίως για τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία, που τυραννιούνται με τον τρόπο που τυραννιούνται τα τελευταία δύο χρόνια πριν τελειώσουν το σχολείο. 

Είναι, λοιπόν, ένα παιδαγωγικά απαράδεκτο σύστημα. Να κρατήσουμε τα καλά του, που, όπως σας έχω πει, είναι τεχνικού χαρακτήρα, δεν είναι παιδαγωγικού, είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας, και να προσπαθήσουμε σιγά σιγά να δούμε πώς τα παιδιά θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με τον βαθμό του απολυτηρίου τους. Αυτό πρέπει να το συζητήσουμε στις λεπτομέρειές του. Θα το συζητήσουμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και δεν είναι κάτι που μπορεί να ισχύσει από του χρόνου. Αυτό έχει έναν ορίζοντα μιας τριετίας τουλάχιστον. Βεβαίως, τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν ταυτοχρόνως δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο επιμόρφωσης των καθηγητών και βεβαίως, ένα εθνικό σχέδιο αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Δείτε επίσης:







Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


1 σχόλιο:

  1. Ρε παιδια μας κοροϊδεύουν?
    Αν ισχύσει το συστημα που δημοσίευσε η ΑΥΓΗ θα υπάρχουν πανελλήνιες αφου τα παιδια θα εξετάζονται σε 4 μαθηματα με κοινα θέματα ΣΕ ΌΛΗ ΤΗ χώρα. Αυτο πως αλλιώς λεγεται? Κ ασ απορρέει μονο το 20% των μορίων απ κει. Ελεος πια. Παιζεται με τις λέξεις κ επειδη οποιος δν ασχολειται μ αυτο το θεμα ευκολα τους πιστεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή