Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Μετεγγραφές φοιτητών 2015 - Πώς μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των μετεγγραφών με το ισχύον καθεστώς;

Αποτέλεσμα εικόνας για Μετεγγραφές φοιτητών 2015 -  Πώς μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των μετεγγραφών με το ισχύον καθεστώς;- Ο αριθμός των θέσεων που διατίθενται προς μετεγγραφή είναι ίσος με το 15% του αριθμού εισακτέων σε κάθε τμήμα. Οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 7.042, με 6 Τμήματα να μη θέτουν πλαφόν στον αριθμό των μετεγγραφών.

- Από τις 9.930 αιτήσεις που κατατέθηκαν (9.710 επικαλούνταν μοριοδοτούμενα κριτήρια και οι 220 ασθένειες ή αναπηρίες) έγιναν δεκτές 4.534 αιτήσεις. 

- Ο συνολικός αριθμός των κενών θέσεων ήταν 2.508 που επιμερίζονται σε 151 Τμήματα, τα οποία τελικά δεν κάλυψαν τις προσφερόμενες θέσεις τους. Πίνακας με τα 151 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με κενές θέσεις

- Δύο είναι οι βασικοί λόγοι των κενών θέσεων. Ο ένας έχει να κάνει με την αντιστοίχιση των Τμημάτων και o άλλος με την περιοχή όπου εδρεύει το κάθε Τμήμα, καθώς Τμήματα της περιφέρειας προσέφεραν θέσεις που δεν καλύφθηκαν.

- Στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε ο κύριος όγκος των προτιμήσεων με αποτελέσματα να απαιτούνται αρκετά μόρια για να πάρει κάποιος υποψήφιος την πολυπόθητη μετεγγραφή. Μόλις το 22.13% ήταν το ποσοστό των προτιμήσεων που αφορούσε Τμήματα της περιφέρειας και στα οποία υπάρχουν οι περισσότερες κενές θέσεις.

- Το ΥΠΠΕΘ έχει πρόθεση να πάρουν μετεγγραφή και όσοι υποψήφιοι ισοψήφισαν σε μόρια και η μετεγγραφή τους κρίθηκε λόγω των μορίων από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Όμως, σε αυτή την περίπτωση θα υπερβεί το ποσοστό των θέσεων που διαθέτει κάθε τμήμα για μετεγγραφή από το 15% που ορίζει ο νόμος. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση να πάρουν μετεγγραφή όλοι όσοι συγκέντρωσαν από 5 μόρια και πάνω που είναι στις προθέσεις του ΥΠΠΕΘ σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Επίσης, σύμφωνα με το νόμο σε περίπτωση ισοψηφίας κατά τη μοριοδότηση για τις μετεγγραφές φοιτητών από τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξη. Άρα με βάση τον ισχύοντα νόμο δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή όλοι όσοι έχουν την ίδια μοριοδότηση κριτηρίων για τις μετεγγραφές φοιτητών 2015.

- Το ΥΠΠΕΘ έχει πρόθεση να καλυφθούν οι κενές θέσεις, που όμως έμειναν κενές γιατί δεν υπήρχε ζήτηση από τους φοιτητές που έκαναν αίτηση. Άρα, ποιοι μπορούν να πάρουν τις συγκεκριμένες θέσεις με βάση το ισχύον καθεστώς;

- Το ΥΠΠΕΘ έχει πρόθεση να ικανοποιήσει πολλά αιτήματα κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφών φοιτητών. Όμως, αυτό θα μπορεί να γίνει δεκτό από τα Ιδρύματα; Και επιπλέον, το πιο σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με την Υ.Α.161107/Ζ1/13-10-2015 ''Επιτροπή Κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών'' (ΦΕΚ Β΄ 2255/2015),  τα κριτήρια για χορήγηση μετεγγραφής που ορίζονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015 (μετεγγραφές με βάση μοριοδότηση κριτηρίων) δεν συνιστούν λόγο κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

Άρα, με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι δε μπορεί να υπάρξει πρόσθετος αριθμός μετεγγραφόμενων φοιτητών εκτός αν αλλάξει το καθεστώς με έκδοση νέων νόμων ή υπουργικών αποφάσεων.

Δείτε επίσης: 

Ρύθμιση για τις μετεγγραφές προανήγγειλε στη Βουλή η Σία Αναγνωστοπούλου

Μετεγγραφές Φοιτητών - Το ΥΠΠΕΘ έχει πρόθεση να πάρουν μετεγγραφή όλοι όσοι συγκέντρωσαν από 5 μόρια και πάνω

Τι δήλωσε ο Νίκος Φίλης για τις Μετεγγραφές Φοιτητών

Δείτε εδώ όλες τα νέα για τις Μετεγγραφές Φοιτητών.

panelladikes24


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου