Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Τι θα ισχύσει για τους απόφοιτους την επόμενη χρονιά

Αποτέλεσμα εικόνας για αποφοιτοι πανελληνιες 2016
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι έτοιμο να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τις επόμενες μέρες και στη συνέχεια να πάει στη Βουλή προς ψήφιση.

Ανάμεσα στα θέματα που θα ρυθμίζει είναι ο τρόπος εξέτασης των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ κατά την επόμενη χρονιά που θα είναι σε ισχύ η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό σύστημα. 

Είναι ήδη γνωστό (έχει ψηφιστεί από τη Βουλή) ότι το 2016 θα διενεργηθούν και ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις με το καταργούμενο σύστημα για τους αποφοίτους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ προηγούμενων ετών.

Τι αναφέρει το τελικό σχέδιο του πολυνομοσχεδίου στο άρθρο 60. Σημειώνεται ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές έως την τελική ψήφιση από τη Βουλή.

Άρθρο 60 - Απόφοιτοι Λυκείου του σχολικού έτους 2014-15

1. Απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του σχολικού έτους 2014-5 καθώς και προηγούμενων σχολικών ετών, οι οποίοι συμμετείχαν ή προετοιμάστηκαν για να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής των καταργηθεισών διατάξεων του ν.2525/1997 όπως ίσχυε, έχουν το δικαίωμα αν το επιθυμούν να διαγωνισθούν με το ανωτέρω καταργηθέν σύστημα εισαγωγής κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη (2015-6 και 2016-7) προκειμένου να εγγραφούν στο 10% των θέσεων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

2. Εναλλακτικά, οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη (2015-6 και 2016-7) να επιλέξουν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίσθηκε με το ν.4127/2015 (Α΄ 50). Στην περίπτωση αυτή: α) οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής σε κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων των Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και β) οφείλουν να καταθέσουν μέχρι την 25η Φεβρουαρίου ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν στους υποψήφιους ποιας Ομάδας Προσανατολισμού επιθυμούν να καταταχθούν και σε ποια μαθήματα πρόκειται να διαγωνισθούν.

Σχόλιο panelladikes24: Δε γίνεται κάποια αναφορά για τους υποψήφιους παλαιότερων ετών που επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων με τα μόρια που συγκέντρωσαν τις προηγούμενες χρονιές όπως συνέβαινε στο καταργούμενο σύστημα. Αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να ρυθμιστεί.

http://panelladikes24.blogspot.com


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.



42 σχόλια:

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ 2014 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΤΟ 10ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ¨?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. einai kalh h erwthsh sou tha to psaksw kai tha sou apanthsw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάζοντας κανείς το σχόλιο των "Πανελλαδικών24" το θέμα του 10% για αποφοίτους προηγούμενων ετών δεν ρυθμίζεται από το σχετικό νόμο. Υπάρχει ανάγκη να ρυθμιστεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι απόφοιτος 2011 μπορώ να δώσω με το νέο σύστημα. Πανελληνιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. logika nai alla gia mena to palio einai kalutero file..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γιατί το λες αυτό αφού τα μαθήματα λιγοστεψαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφου τα μαθηματα λιγοστευουν λογικο ειναι να αυξηθει ο βαθμος δυσκολιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξερετε οι αποφοιτοι του 2014 με ποιο συστημα μπορουν να δωσουν; το παλιο η το καινουριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι επιλογές έχουν οι απόφοιτοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016

    http://panelladikes24.blogspot.gr/2015/08/2016.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εδωσα πανελληνιες φετος με το παλιο συστημα και του χρονου θελω να δηλωσω το 10 τοις εκατο αλλα καποιες σχολες που με ενδιαφερουν αλλαζουν επιστημονικο πεδιο με το νεο συστημα μπορω να τις δηλωσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα,

    το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι του χρόνου θα διενεργηθούν εξετάσεις με το καταργούμενο σύστημα για τους απόφοιτους.

    Τίποτα άλλο δε γνωρίζουμε επίσημα.

    Οποιαδήποτε εξέλιξη θα έχουμε λογικά μετά τις εκλογές.

    Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω άρθρο.

    Τι επιλογές έχουν οι απόφοιτοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016

    http://panelladikes24.blogspot.gr/2015/08/2016.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα είμαι απόφοιτη Γενικού Λυκείου του 1998 και επιθυμώ να δώσω πανελλήνιες εξετάσεις? Μπορώ? Πόσα και ποιά μαθήματα??? Ψάχνω ψάχνω και δεν έχω καταλάβει αν μπορώ και με ποιό σύστημα..
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μπορείς να δώσεις εξετάσεις.

      Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δεις στο σύνδεσμο http://panelladikes24.blogspot.gr/2015/08/2016.html

      Σημειώνεται ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμα η ρύθμιση για να μπορούν οι απόφοιτοι να συμμετέχουν στις εξετάσεις με το νέο σύστημα.

      Διαγραφή
  14. Λεγεται πως ολοι οι αποφοιτοι εχουν δικαιωμα και ΠΡΕΠΕΙ αν θελουν να δωσουν με το νεο συστημα ,παρολο αυτα,θα χρειαστει να παρακολουθησουν μαθηματα σε ενα τοπικο λυκειο??Εαν ισχυει αυτην η "αννουσια" ιδεολογια,πειτε μου να ξερω.....Ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τελικα οι αποφοιτοι του 2014 θα μπορουμε να δωσουμε με 10% ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή για το θέμα των αποφοίτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 - Δυνατότητα για επιλογή συστήματος - Θα ισχύει και το 10%

    http://panelladikes24.blogspot.gr/2015/10/2016_4.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ειμαι αποφοιτος γελ του 2013 εχω δωσει 3 φορες παννεληνιες 1) 2013 2) 2014 3)2015 (με το 10%).θελω να ξαναδωσω παννεληνιες το ετος 2015_2016 (για να περασω φυσιοθεραπεια) ειναι σημαντικο για μενα να ξερω τι με συμφέρει περισσορερο να δωσω με το παλιο η με το νεο συστημα για να εχω σιγουρη επιτυχια (και στις 2 περιπτοσεις θα βαλω τα δυνατα μου) .Απλως δεν εχω κατανοησει αυτο με τις θεσεις με ποιο συστημα μου δινεται η ευκερια να ανταγωνιστω για μια θεση χωρις να φοβαμε οτι θα γραψω τα μορια αλλα θα εχουν γεμισει η θεσεις . Παρακαλω απαντηστε μου με εχει καταβαλει τρομερο αγχος θα σας ειμαι ευγνώμων. Ευχαριστω εκ των προτέρων. Δαρεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τελικα θα ισχυει; γιατι βρηκα αυτο: "β) 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασης τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ημερήσιων Λυκείων, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός ενός (1) έτους αυτού που έπεται της τελευταίας εξέτασης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ημερήσιων Λυκείων, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση."

    http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/86512/oli-i-apofasi-gia-tis-panellinies-2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είμαι απόφοιτος 2011 μπορώ να ξανά δώσω πανελλήνιες?(για δεύτερη φορά δεν έχω ξανά δώσει από το 2011 έως τώρα). Από ότι καταλαβαίνω το 10% ισχύει μόνο για 1 με 2 έτη ανάλογα τον βουλευτικών αποφάσεων ....άρα δεν το δικαιούμαι .... στην περίπτωση που δώσω πανελλήνιες δεύτερη φορά και δεν περάσω δικαιούμαι το 10%?το επόμενο έτος? Ευχαριστώ προκαταβολικά.! Από:Θεοδώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. εδωσα πανελληνιες το ετος 2014-2015 ανοιγοντας 3ο και 4ο πεδιο και επελεξα σχολη του τριτου.θελω φετος να κανω το 10 τοις εκατο και να παω σε σχολη του 4ου πεδιου.θα μπορω αφου φετος αλλαξαν τα πεδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. για τους αποφοιτους 2014 και 2015 που θα δωσουμε με 10% πως ακριβως θα γινεται η επιλογη των σχολων στο μηχανογραφικο;με την περσινη διαδικασια ή θα υπαρξουν ανακαταταξεις στις σχολες και τα πεδια λογω του νεου συστηματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. καλησπερα ειμαι αποφοιτος επαλ 2014 και θελω τ χρονου να δωσω πανεληνιες εχω τ δικαιωμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. περσι εγραψα 17.117 και η σχολη που με ενδιαφερει ειχε βασει 17.439
    Με το 10% εχω πιθανοτητα να περασω στην συγκεκριμενη σχολη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ειμαι αποφοιτος 2015 μπορω να δωσω με το 10% το 2017;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λογικά θα μπορέσουμε! κι εγώ το 2015 έδωσα πανελλήνιες και το σκέφτομαι σοβαρά για 10% φέτος. Δεν νομίζω να μην μας επιτραπεί να κάνουμε 10% τη δεύτερη χρονιά. :)

      Διαγραφή
  25. Ασχετα με το τι νομίζουμε επειδη ενδιαφέρομαι κι εγω για το 10% για δευτερη χρονια(είμαι απόφοιτος του 15). Υπαρχει κανείς που μπορεί να postarei τη σχετικη νομοθεσία που εγγυάται οτι σίγουρα μπορούμε να ξανα κάνουμε 10% ??? Η κάποιος που να έχει μιλησει με το υπουργέιο και να του απάντησαν στην ερώτηση αυτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Επίσης γνωρίζουμε (αναφέρομαι πάλι αν μπορεί να ποσταρει καποιος το σχετικό νομοσχέδιο καθως η γνωμη μας και το τι θεωρεί ο καθένας λογικό δεν εγγυάται κατι) αν θα μπορέσουμε εμείς οι απόφοιτοι του 2015 να δώσουμε πανελλαδικές για δευτερη φορά με το παλαιό σύστημα?? Όπως βλεπουμε το άρθρο παραπάνω μιλουσε για δυο χρόνια..κατόπιν επικοινωνίας μου με το υπουργέιο ενημερωθηκα πως δεν θα ισχυσει τελικα για δευτερη χρονια και οι κυριοι δεν θεωρουν απαραιτητο να μας ενημερωσουν γι'αυτό (αυτό μου είπε ο αρμόδιος στο τηλέφωνο). Το αρθρο http://www.opengov.gr/ypepth/?p=2392 μιλαει για έναν μονο χρόνο όπως βλεπεται..που σημαίνει οτι η διετία που ελεγαν τροποποιήθηκε λογω μικρου ποσοστου των υποψηφίων (3.500 ατομα) με το παλαιο σύστημα! Παρόλα αυτά δεν εχεί ανακοινωθεί τιποτα επισημο ακομη! Απαραδεκτο για όσους απο εμάς αναγκαζόμαστε να πονταρουμε στα τυφλα με το παλιο συστημα λογω αδιαφορίας να γινεται πιο σαφης ο υπουργος παιδείς με τις αλλαγες των αλλαγων! Υπαρχει κανεις άλλος που θέλει να ξανα ΄δωσει με το παλιο συστημα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Έχω περάσει σε μια σχολή και σκέφτομαι να δώσω με το 10% ξέρετε αν ξεγραφομαι από την σχολή μου αυτόματα η αν περάσω σε άλλη σχολή πάω εγώ μετά και ξεγραφομαι από την δική μου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Είμαι 33 χρονών και το 2002 τελείωσα το ΤΕΕ νοσηλευτικής. Θέλω να συνεχίσω σε ΤΕΙ νοσηλευτικής τι πρέπει να κάνω μήπως ξέρει κάποιος να μου απαντήσει παρακαλώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γεια σας! τελείωσα την γ' λυκείου το 1989. Τότε διάλεξα την 5η δέσμη ... με ενδιαφέρει να μπώ σε διαδικασία εξετάσεων στις πανελλαδικές ... μπορείτε να μου πείτε εάν θα μπορούσα; και με ποιόν τρόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Οι απόφοιτοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού.

      - Οι αιτήσεις των υποψηφίων που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στα Λύκεια εντός Φεβρουαρίου.

      Διαγραφή
  30. Γεια σας!! Αποφοίτησα απο το Ε.ΠΑΛ το 2012 και έδωσα 3 χρονιές Πανελλήνιες δηλαδή το 2012,2013 και το 2014.. Γνωρίζει κανείς αν μπορώ να κάνω 10% το έτος του 2017; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γεια σας,

    Αποφοίτησα απο το Ε.ΠΑΛ το 2010. Μπορώ να δώσω πανελληνιες φετες με το νεο συστημα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μπορω να δωσω πανελλαδικες με το νεο συστημα παρολο που ειμαι αποφοιτη λυκειου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Εδωσα πανελληνιες το 2011 ειμαι απο επαλ στον τομεα εφαρμοσμενων τεχνων και θελω να ξαναδωσω πανελληνιες θα μπορω να δωσω με το παλιο συστημα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Είμαι απόφοιτος τεε β κύκλου πληροφορικής 2002 .. θα ήθελα να ξαναδώσω πανελλήνιες αλλά για άλλη σχολή .. ξέρετε αν μπορώ να δώσω για τεφαα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα. Είμαι απόφοιτος Τ.Ε.Ε β'κύκλου το 2007. Έδωσα πανελλαδικές αλλά λόγω εισαγωγής σε σώμα ασφαλείας δεν κοίταξα καν ούτε πόσα μόρια έβγαλα τότε. Τώρα θέλω να προετοιμαστώ για τις επόμενες πανελλαδικές το 2019. Με ποιο σύστημα θα δώσω ως απόφοιτος Τ.Ε.Ε? Κι άλλη μια ερώτηση. Υπάρχει περίπτωση εισαγωγής μόνο με βαθμό? Γιατί έχω 19 2/11 βαθμό απολυτηρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα.Είμαι απόφοιτη του 1998 κι ενδιαφέρομαι να ξαναδώσω πανελλήνιες.Είχα δώσει τότε 3 φορές και δεν πέρασα στην σχολή που ήθελα.Γνωρίζετε αν μπορώ να ξαναδώσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Οι απόφοιτοι 2018 19 θα έχουν πρόσβαση στις πανελλαδικές 2020-2021

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Παλιότεροι απόφοιτοι 2018-19 θα έχουν πρόσβαση στις πανελλαδικές του 2020-2021

    ΑπάντησηΔιαγραφή