Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ναυτιλιακός Οικονομολόγος

201303141052214970Η παγκοσμιοποίηση της διεθνούς οικονομίας και οι απαιτήσεις των διεθνών ρυθμίσεων για τη ναυτιλία αύξησαν τις ανάγκες για παρουσία εξειδικευμένων και πολύπλευρα καταρτισμένων ναυτιλιακών οικονομολόγων.

Ο ναυτιλιακός οικονομολόγος (maritime economist) μελετά και αναλύει τους οικονομικούς και μη παράγοντες που εμπλέκονται και διαμορφώνουν την αγορά της δια θαλάσσης μεταφοράς αγαθών και ανθρώπων. 

Ο ναυτιλιακός οικονομολόγος εξετάζει επίσης τις τεχνικές χρηματοδότησης στον χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας και προτείνει τρόπους βελτίωσής της.

Ενδεικτικά, ένας ναυτιλιακός οικονομολόγος μπορεί να εξελιχθεί ως:

DPA (Designated Person Ashore - Εξουσιοδοτημένο Πρόσωπο στην Ξηρά)

Υπεύθυνος για τη διασφάλιση της λειτουργίας του πλοίου και για τη δημιουργία συνδέσμου μεταξύ της εταιρείας και πλοίου. Η ευθύνη και η αρμοδιότητα του εξουσιοδοτημένου προσώπου θα πρέπει να περιλαμβάνει την παρακολούθηση των θεμάτων ασφάλειας και πρόληψης της ρύπανσης από τη λειτουργία κάθε πλοίου, να μεριμνά για την εφαρμογή επαρκών πόρων και υποστήριξη στην ξηρά.

Στέλεχος ναυτιλιακών επιχειρήσεων

Συγκεκριμένα ένα Στέλεχος Ναυτιλιακής Εταιρείας ασχολείται με τη μελέτη, την οργάνωση και τη διοίκηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των θαλάσσιων μεταφορών και του εμπορίου. Επίσης διαχειρίζεται εξειδικευμένες οικονομικές λειτουργίες των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση.

Πράκτορας πλοίων

Ο Πράκτορας Πλοίων αντιπροσωπεύει στο λιμάνι την πλοιοκτήτρια εταιρεία διεκπεραιώνοντας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές όλες τις γραφειοκρατικές, οικονομικές και λοιπές εκκρεμότητες.

Ναυτιλιακός δικηγόρος - νομικός σύμβουλος

Ο Ναυτιλιακός Δικηγόρος ασχολείται με γνωμοδοτικές υπηρεσίες και προσφυγή στο δικαστήριο για όλες τις πτυχές του ναυτικού δικαίου και δικαίου της θάλασσας και για θέματα διάσωσης, ρυμούλκησης, ατυχημάτων, θαλάσσια ασφάλειας, αποζημιώσεων, διαιτησία, σύνταξη ναυλοσύμφωνων και φορτωτικών κ.α.

Ναυλωτής

Αντίστοιχα ένας Ναυλωτής ασχολείται με την αναζήτηση ναύλων για τα πλοία και τα φορτία από τη διεθνή ναυλαγορά.

Υπεύθυνος λογιστηρίου

Ένας λογιστής σε καθημερινή βάση ασχολείται με όλες τις εμπορικές και οικονομικές πράξεις ενός οργανισμού, μιας επιχείρησης, κρατικής υπηρεσίας ιδιώτη κλπ. Ο λογιστής είναι επίσης υπεύθυνος για: α) Την οργάνωση του λογιστηρίου και την διαμόρφωση του λογιστικού συστήματος β) Την άσκηση εσωτερικού ελέγχου στα οικονομικά της επιχείρησης γ) Την σύνταξη προϋπολογισμών και την άμεση συνεργασία με την διεύθυνση της εταιρείας για την πορεία της οικονομικής της κατάστασης δ) Για την έκδοση και την υπογραφή του ισολογισμού και την καθοδήγηση της εταιρίας σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

Τροφοδότης πλοίων

Είναι ο υπάλληλος εταιρείας με αντικείμενο την τροφοδοσία των πλοίων. Φροντίζει να ενημερωθεί σχετικά με τις ανάγκες ενός πλοίου, φτιάχνει τις λίστες με τα υλικά που χρειάζονται, και φροντίζει για την προμήθειά τους και τη γρήγορη παράδοσή τους στο πλοίο.

Υπεύθυνος marketing και επικοινωνίας

Σχεδιάζει τη στρατηγική Marketing και τις τακτικές ενέργειες σύμφωνα με την επιχειρηματική στρατηγική. Αναπτύσσει και υλοποιεί προγράμματα δημιουργίας ή ενίσχυσης της ζήτησης και σχεδιάζει τις ενέργειες προώθησης με γνώμονα τη συνεχή αναβάθμιση της εταιρικής εικόνας. Καλλιεργεί σχέσεις με Μ.Μ.Ε. και προωθεί τη δημοσιότητα, οργανώνει εκδηλώσεις, δημιουργεί έντυπα και ψηφιακά ή οπτικο-ακουστικά υλικά ενώ δημιουργεί και υλοποιεί προγράμματα χορηγιών.




Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου