Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Αριθμός εισακτέων στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

eksetpan400pxΟι μαθητές/τριες της Γ’ λυκείου έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και το υπουργείο Παιδείας τούς εύχεται καλή δύναμη στην προσπάθειά τους. 

Παράλληλα με τους μαθητές και τις μαθήτριες, το ΥΠΠΕΘ έχει επίσης μπει στην τελική ευθεία προετοιμασίας των τεχνικών λεπτομερειών, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη διεξαγωγή των εξετάσεων. 

Μεταξύ άλλων, αύριο δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση που ορίζει τον αριθμό των εισακτέων στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Για την κατανομή του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα έχουν ληφθεί υπόψη τα εξής κριτήρια:

- οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας,

- οι εισηγήσεις των τμημάτων, ιδίως εκείνων στα οποία προβλέπονται εργαστηριακά μαθήματα και για τη λειτουργία των οποίων τεκμηριώθηκαν σοβαρές δυσκολίες,

- η ανάγκη αποκατάστασης μιας ισορροπίας στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού,

- οι στατιστικές των μετεγγραφών φοιτητών/τριών.

Αναλυτικότερα:

- Η υπουργική απόφαση, στην οποία περιλαμβάνονται επιπλέον δυο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού καθώς και ένα τμήμα ΤΕΙ τουρισμού που επαναλειτουργεί, αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, ενώ ενισχυμένα είναι και τα τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική.

- Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων σε ορισμένα τμήματα (πχ ιατρικής, βιολογίας, μηχανικών κ.ο.κ), επιχειρείται, με μια μείωση του αριθμού εισακτέων, η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης, ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλοί επαγγελματίες.

- Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα στα οποία κατευθύνονται μαθητές/τριες της θεωρητικής κατεύθυνσης, ώστε να αποκατασταθεί μια αναλογική ισορροπία μεταξύ των θέσεων που προσφέρονται για τους/τις υποψήφιους/ες των τριών ομάδων προσανατολισμού και να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ευκαιριών που τους παρέχονται.

- Επιπρόσθετα, η υπουργική απόφαση μεριμνά για την ενίσχυση των τμημάτων της περιφέρειας που είδαν την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα τμήματά τους να χάνουν μεγάλο μέρος των φοιτητών/τριών τους μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών. Παρεμπιπτόντως, ενημερώνουμε ότι το υπουργείο Παιδείας μελετά την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών/τριών που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση του panelladikes24 που έχει αναφέρει πολλά από τα παραπάνω στοιχεία του δελτίου τύπου του ΥΠΠΕΘ.

Στη συνέχεια παρατίθενται οι αριθμοί των εισακτέων στα Ανώτατα και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (σημείωση panelladikes24: και τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ), που περιλαμβάνονται στη σχετική υπό δημοσίευση υπουργική απόφαση για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

O πίνακας σε μορφή doc

Αύξηση εισακτέων στα ΤΕΙ και μείωση στα Πανεπιστήμια προβλέπει η απόφαση για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 - Μειώνεται και ο συνολικός αριθμός εισακτέων - Αναλυτικές πληροφορίες

Δείτε επίσης: Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ειδικών μαθημάτων έτους 2017

panelladikes24 - panelladikes24 στο facebook


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24
8 σχόλια:

 1. Με τις κατ εξαίρεση Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου τι γίνεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ΥΠΠΕΘ δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Συνεχίζονται οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων για τις κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφές φοιτητών.

   Διαγραφή
 2. αρα αναμενουμε ρυθμιση του νομου για τις μετεγγραφες ο οποιος θα ανακοινωθει μαζι με τον αριθμο των εισακτεων στα τμηματα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Παιδείας μελετά την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών/τριών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Προφανώς, δεν θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις για το θέμα άμεσα.

   Διαγραφή
 3. Αυτό θα ισχύει για τα παιδιά που θα δώσουν φέτος πανελλήνιες ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Με τις κατ'εξαιρεση τι γίνεται, ακόμη στις αιτήσεις Νοεμβρίου είναι ? Panelladikes 24 εσείς τι γνωρίζετε για το θέμα αυτό που καίει ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σε ΦΕΚ ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

  http://panelladikes24.blogspot.gr/2017/03/2017-2018_9.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τελειώνει ο μαρτης κι εμείς ακόμα περιμένουμε αποτελέσματα απο τις κατ εξαίρεση..

  ΑπάντησηΔιαγραφή