Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 - Ειδική μέριμνα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψηφίων από τη Θεσσαλία και τον Έβρο























Στις ευνοϊκές διατάξεις εισαγωγής στα ΑΕΙ 
μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024 για μαθητές της Θεσσαλίας και του Έβρου, που υπέστησαν ζημιές από τις φυσικές καταστροφές (κακοκαιρία Ντάνιελ, φωτιές) αναφέρθηκε η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, στη Βουλή.

Όλες οι εξελίξεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 - Ενημέρωση.

Η εισαγωγή των μαθητών από τις πληγείσες περιοχές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και σε ποσοστό έως 2%.

Η κα. Μακρή μίλησε για αυτό το πρωί της Δευτέρας, 22 Απριλίου, απατώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών Κων. Μεταξά του ΚΚΕ για τη Θεσσαλία και Πάρη Παπαδάκη της Ελληνικής Λύσης για τον Έβρο.

Η κ. Μακρή διευκρίνισε ότι η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί προς τα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς προηγείται μια διαδικασία και μια γραφειοκρατία, και θα προβλέπει ό,τι ακριβώς αναφέρεται στο σχετικό νόμο. Ωστόσο, η υφυπουργός σημείωσε πως:

«Θα πρέπει όμως να περάσουν την ΕΒΕ του τμήματος και να πιάσουν μόρια τουλάχιστον ίσα με 70% του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη σχολή»

Η διαδικασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 θα αφορά τις εξής περιοχές:

Θεσσαλία:

5.289 υποψηφίους ΓΕΛ
1.650 υποψηφίους ΕΠΑΛ
24 εσπερινών ΓΕΛ
183 εσπερινών ΕΠΑΛ

Έβρος:

763 υποψήφιους ΓΕΛ
419 υποψήφιους ΕΠΑΛ
18 εσπερινών ΓΕΛ
24 εσπερινών ΕΠΑΛ

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Στο άρθρο 13β του ν.4186/2013 όπως τροποποιήθηκε προβλέπονται τα εξής:

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος. Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 3013/2002 (Α' 102).

Για την εφαρμογή του παρόντος απαιτείται κάθε φορά η έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο δεν υπερβαίνει, ανά κατηγορία, το δύο τοις εκατό (2%), η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό, ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, προϋποθέσεις για την επιλογή είναι οι υποψήφιοι να έχουν επιτύχει:

α) την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση,

β) την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και

γ) συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του εβδομήντα τοις εκατό (70%) του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου