Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Μητσοτάκης: Εντός Ιανουαρίου η ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Τι είπε για σχολεία, επαγγελματική εκπαίδευση, ψηφιακό φροντιστήριο και άλλα στη Βουλή

Διαβάστε παρακάτω το απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024 για τα θέματα της Παιδείας

Αντίστοιχα με την υγεία, στην παιδεία ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Με ακόμα 2,5 δισ. εκτιμώμενων ευρωπαϊκών ενισχύσεων που διατίθενται σε δράσεις σε όλες τις βαθμίδες. Ανάμεσα σε αυτές και 60 πρότυπα campus, όπου Επαγγελματικά Λύκεια, Δημόσια ΙΕΚ και σχολές κατάρτισης θα λειτουργήσουν από κοινού, σε σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Επίσης, οι νέες συμπράξεις ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, η ολοκλήρωση της διαδραστικής διδασκαλίας σε Γυμνάσια και σε Λύκεια.

Εντός του 2024, για πρώτη φορά μια καινοτόμος εφαρμογή: δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή το επιθυμεί και προετοιμάζεται για πανελλήνιες εξετάσεις.

Και επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ τα πράγματα, αναφέρθηκαν αρκετοί ομιλητές στα αποτελέσματα του διαγωνισμού της PISA, τα οποία πράγματι θα πρέπει να μας προβληματίσουν, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι σε όλες τις χώρες υπήρξε μια μείωση της απόδοσης των παιδιών, σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη αυτή η μείωση της απόδοσης με την πανδημία.

Αλλά, θα έλεγα ότι τα αποτελέσματα αυτά μας υποχρεώνουν να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα τις μεγάλες δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο σχολείο, με πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την αξιολόγηση.

Και βέβαια, να θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει για πρώτη φορά ελληνική PISA, τυχαίες δηλαδή εξετάσεις σε διάφορα σχολεία της χώρας, για να μπορούμε εμείς οι ίδιοι, σε ετήσια βάση, να έχουμε μια καλύτερη κατανόηση της ποιότητας του διδακτικού έργου και του πραγματικού επιπέδου γνώσης των παιδιών μας.

Και βέβαια, νομίζω ότι εντός του 2024 έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουμε πράξη μια μεγάλη αλλαγή για την οποία έχω πολλές φορές δεσμευτεί. Μιλώ για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι μια μεγάλη διπλή μεταρρύθμιση.

Από τη μία πλευρά, χτίζοντας πάνω στις σημαντικές αλλαγές που ήδη έχουν γίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να απελευθερώσουμε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους, να τα κάνουμε πιο εξωστρεφή, να τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν πιο εύκολα συμπράξεις με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, να απελευθερώσουμε τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) από τη μεγάλη γραφειοκρατία που σήμερα κρατά πίσω ερευνητικό και διδακτικό έργο.

Αλλά, έχει έρθει η ώρα να κάνουμε και μία άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση: να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά και θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024. Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης.

(παρέμβαση εκτός μικροφώνου από το ακροατήριο)

Δεν γνωρίζω, κα Κωνσταντοπούλου, κανένα νομοσχέδιο το οποίο να ψηφίζεται χωρίς να έρθει στη Βουλή. Μην ανησυχείτε, θα υπάρχει εκτενής ευκαιρία να συζητήσουμε, να ακούσουμε και τους εκπροσώπους, ξέρετε, των δημοσίων πανεπιστημίων. Να αντιληφθείτε και το ενδιαφέρον το οποίο πολλές φορές έχουν δημόσια πανεπιστήμια για συμπράξεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού.

Για να πάψουμε επιτέλους να έχουμε αυτή τη θλιβερή μοναδικότητα, η οποία εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει ούτε καν στη Βόρεια Κορέα, να είμαστε η μόνη χώρα η οποία κρατά ερμητικά κλειστό το μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης μόνο στα κρατικά ιδρύματα.




Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου