Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Μετεγγραφές Φοιτητών 2015 - Θα υπάρξουν πολλές ισοψηφίες - Θα κριθούν από τα μόρια των Πανελλαδικών Εξετάσεων που όμως δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο

Αποτέλεσμα εικόνας για panelladikes24Πριν λίγες μέρες, το panelladikes24 δημοσίευσε μια ανάρτηση στην οποία τόνιζε ότι τα μόρια από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις Μετεγγραφές Φοιτητών 2015. Αυτό θα γίνει, καθώς σε περίπτωση ισοψηφίας κατά τη μοριοδότηση για τις μετεγγραφές φοιτητών από τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια σύμφωνα με το νόμο, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης. Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση.

Οι ισοψηφίες αναμένονται να είναι πολλές και άρα τα μόρια από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα κρίνουν σε μεγάλο ποσοστό τις φετινές Μετεγγραφές Φοιτητών.

Σημειώνεται ότι τα μόρια εισαγωγής είναι τα μόρια βαθμολογίας που συγκέντρωσε ο επιτυχών από τη συμμετοχή του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ένα κριτήριο αντικειμενικό, ωστόσο με τη σημερινή ανάρτηση θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε μερικά στοιχεία που δεν αντικειμενικά.

Κάνε LIKE στη σελίδα του panelladikes24 στο facebook, αποθήκευσέ την και θα βλέπεις όλα τα νέα στη σελίδα σου.

Στη διαδικασία για τις Μετεγγραφές Φοιτητών συμμετέχουν φοιτητές:

- που έχουν συγκεντρώσει μόρια σε Πανελλαδικές Εξετάσεις διαφορετικών ετών.

που έχουν συγκεντρώσει μόρια από διαφορετικά συστήματα εισαγωγής με διαφορετικά εξεταζόμενα μαθήματα και  άλλους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων.

Παράδειγμα 1
Οι φοιτητές που θα κάνουν αίτηση για τη Νομική Αθήνας σε περίπτωση ισοψηφίας θα κριθούν από τα μόρια που συγκέντρωσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ωστόσο, τα μόρια διαφέρουν από χρονιά σε χρονιά καθώς ο βαθμός δυσκολίας δεν είναι πάντα ο ίδιος σε όλα τα μαθήματα.

Παράδειγμα 2
Οι φοιτητές που θα κάνουν αίτηση για το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας σε περίπτωση ισοψηφίας θα κριθούν από τα μόρια που συγκέντρωσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ωστόσο, τα μόρια διαφέρουν από χρονιά σε χρονιά καθώς ο βαθμός δυσκολίας δεν είναι πάντα ο ίδιος σε όλα τα μαθήματα ενώ και τα μαθήματα που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι σε πολλές περιπτώσεις είναι διαφορετικά.

Παράδειγμα 3
Οι φοιτητές που θα κάνουν αίτηση για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Αθήνας σε περίπτωση ισοψηφίας θα κριθούν από τα μόρια που συγκέντρωσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα συναντήσουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς στη συγκεκριμένη διαδικασία συμμετέχουν φοιτητές που έχουν εισαχθεί είτε από ΓΕΛ είτε από ΕΠΑΛ. Άρα, αυτοί οι φοιτητές έχουν εξεταστεί σε διαφορετικά μαθήματα, τα μόριά τους έχουν υπολογιστεί με διαφορετικό τρόπο και επιπλέον υπάρχουν και οι διαφορές από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε κάθε χρονιά.

Σημαντική πληροφορία
Για επιτυχόντες που βαθμολογήθηκαν με διαφορετική κλίμακα, όπως οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων Ομάδας Α, τα μόριά τους υπολογίζονται με αριθμητική αναγωγή σε ενιαία κλίμακα με μέγιστο τα 20.000 μόρια ή αντιστοίχως 22.000 ή 24.000 αν πρόκειται για Σχολή/Τμήμα με ειδικό μάθημα/μαθήματα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πίνακα με τις βάσεις των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ανά την επικράτεια για τα ημερήσια ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των ετών 2014 και 2015 της γενικής σειράς 90%. Στο συγκεκριμένο τυχαίο παράδειγμα μπορείτε να δείτε τις διαφορές βάσεων μεταξύ των ετών και των συστημάτων. 
Γενικά συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη διαδικασία
- Οι φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους μέσω ΓΕΛ έχουν μειονέκτημα σε περίπτωση ισοψηφίας έναντι των αντίστοιχων από ΕΠΑΛ στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
- Οι φοιτητές που είχαν συμμετάσχει από εσπερινά Λύκεια είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα μπορούν να κερδίσουν κάποια ισοψηφία έναντι οποιουδήποτε.
- Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ετών ακόμα και του ίδιου του συστήματος λόγω της διαφοράς στη δυσκολία των θεμάτων κάθε χρονιάς.

Το ΥΠΠΕΘ, με εμπειρία πλέον από τη φετινή διαδικασία, θα πρέπει να επανεξετάσει τη διαδικασία των Μετεγγραφών Φοιτητών για να μην υπάρξουν και τις επόμενες χρονιές τέτοιες ανάλογες περιπτώσεις.

panelladikes24


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.



2 σχόλια:

  1. Τα αποτελεσματα ποτε βγαινουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και γιατι θα πρεπει του χρονου να διορθωθει αυτη η αδικια να τη διορθωσουν φετος ειναι πολλα τα παιδια που θιγονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή