Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2014

Δύο μήνες πριν τις εξετάσεις και οι αλλαγές συνεχίζονται

Το υπουργείο Παιδείας με την πρόσφατη ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 2014-2015 δημοσιοποίησε και τις προθέσεις του σχετικά με τις ειδικές κατηγορίες, τους υποψήφιους από την Κεφαλλονιά και τη δυνατότητα των υποψηφίων του 2012 να συμμετέχουν στη διαδικασία με το 10%. Βέβαια, όλα αυτά τα γνωρίζαμε ότι θα γίνουν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ωστόσο ήρθε και η επίσημη θέση του υπουργείου.

Ο προγραμματισμός τους υπουργείου Παιδείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2014 ήταν τουλάχιστον κακός προκαλώντας αμηχανία στους υποψήφιους ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως με αντιδράσεις μερικών ομάδων υποψηφίων (ανεξάρτητα αν έχουν δίκιο ή όχι) αναιρεί αποφάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί.

Για να δούμε όμως αναλυτικά:

Αστυνομικές Σχολές 
Οι σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας παρά την απόφαση ότι δεν θα βρίσκονται στο μηχανογραφικό δελτίο 2014 (όπως και πέρυσι) τελικά με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται (όπως και πέρυσι) επανέρχονται και οι επιτυχόντες θα εγγραφούν σ΄ αυτές το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη για τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Αστυνομικό Σώμα. Μπορούν όμως όλοι όσοι θα ήθελαν να δηλώσουν τις Αστυνομικές Σχολές τελικά μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σ΄ αυτές; Όχι, γιατί γνωρίζοντας την απόφαση αλλά και τις εγκυκλίους που έχει εκδώσει το υπουργείο Παιδείας, πιθανώς δεν επέλεξαν τα μαθήματα επιλογής Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μπορούσαν να τα δηλώσουν στις αιτήσεις του Φεβρουαρίου αλλά δε θα προλάβαιναν να προετοιμαστούν κατάλληλα) που είναι απαραίτητα για να δηλώσει κάποιος σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου που εντάσσονται και οι Αστυνομικές Σχολές. Άρα, για κάποιους υποψήφιους ο προγραμματισμός του υπουργείου διακρίνεται από αδικία, προχειρότητα, έλλειψη υπευθυνότητας.

Υποψήφιοι της Κεφαλλονιάς 
Οι σεισμοί της Κεφαλλονιάς δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Το υπουργείο Παιδείας θέλησε με την ένταξη των υποψήφιων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2014 από την σεισμόπληκτη νήσο, σε ειδική κατηγορία να τους βοηθήσει αφού η προετοιμασία τους επηρεάστηκε από τα προβλήματα που δημιούργησε ο εγκέλαδος (ζημιές σε σπίτια, απώλεια διδακτικών ωρών, ψυχολογική φθορά). Μία σημαντική απόφαση με κοινωνικό πρόσωπο που δεν επηρεάζει τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Ειδικές Κατηγορίες
Άλλαξε το καθεστώς για την πρόσβαση των υποψηφίων που εντάσσονται σε κάποια ειδική κατηγορία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και πλέον όλοι οι υποψήφιοι θα εισάγονται στις σχολές με κοινές βάσεις και στη συνέχεια όσοι δικαιούνται θα μετεγγράφονται ελεύθερα σε άλλη πόλη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε αφότου το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικά τα προνόμια που είχαν οι πολύτεκνοι διεκδικώντας σχολές και με ξεχωριστές βάσεις. Το υπουργείο Παιδείας ενήργησε άμεσα διατηρώντας ειδική μεταχείριση και επαυξάνοντας την κοινωνική του μέριμνα προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ωστόσο, η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα από την υπερσυγκέντρωση φοιτητών ενώ τα αντίστοιχα περιφερειακά θα αποδυναμωθούν που ίσως μακροπρόθεσμα επηρεάσει ακόμα και την ύπαρξή τους.

Κατηγορία 10%
Εδώ το υπουργείο Παιδείας δεν επέδειξε σταθερότητα στην απόφαση του και τελικά έχει βρει απέναντί του και τους υποψήφιους του 2012 αρχικά και τώρα του 2013. Πώς τα κατάφερε; Με την ειδική κατηγορία 10% μπορούσαν οι απόφοιτοι των δύο τελευταίων ετών να συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση και να εισάγονται σε κάποια σχολή με το ειδικό αυτό ποσοστό με βάση τα μόρια που είχαν συγκεντρώσει στις εξετάσεις. Όλα αυτά ίσχυαν για χρόνια ενώ για φέτος είχε αποφασιστεί να έχουν δικαίωμα με το 10% μόνο οι απόφοιτοι του 2013, εγείροντας διαμαρτυρίες από τους ΄΄αδικημένους΄΄ του 2012. Τελικά, λόγω πιέσεων (από υποψήφιους, γονείς, βουλευτές) ο κ. Αρβανιτόπουλος με άμεση ρύθμιση αποκαθιστά τους υποψήφιους του 2012 και πλέον προκαλεί τις αντιδράσεις των αντίστοιχων του 2013. Να υπενθυμίσουμε ότι από φέτος μπορούν να συμμετέχουν στην κατηγορία 10% και οι απόφοιτοι από τα ΕΠΑΛ.

Εισαγωγή στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών ΤΕΙ Αθήνας
Με εγκύκλιο του πριν από δύο μήνες, το υπουργείο Παιδείας και ενώ η προετοιμασία των υποψηφίων κορυφώνεται, ενημερώνει ότι για την ένταξη στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών, της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, από το έτος 2014 και εφεξής, δεν χρειάζεται να εξεταστούν στα ειδικά μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο». Και όσοι έχουν αφιερώσει πολύτιμο χρόνο (από την προετοιμασία στα υπόλοιπα μαθήματα, ξεκούραση) και χρήμα δεν υπέστησαν τις συνέπειες του κακού προγραμματισμού του υπουργείου Παιδείας;

To panelladikes24 εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους και θα βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε στιγμή με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.


33 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, Οι μονογονεϊκές οικογένειες εντάσσονται στις ειδικές Κατηγορίες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι δεν εντασσονται ! Μονο τριτεκνοι και πολυτεκνοι

      Διαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ "ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥΣ" ΤΟΥ 2012 ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ?
    ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΜΙΑ ΕΙΡΩΝΕΙΑ?
    ΔΗΛΑΔΗ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΝ ΕΤΕΙ ΚΡΙΣΗΣ 2014 ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ 10% ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕ ΠΑΝΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ?

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ. ΣΥΓΧΕΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ ΟΤΑΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ. ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ.

    ΕΚΤΟΣ, ΑΝ ΜΕΡΟΛΗΠΤΕΙΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ 2012, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ, ΚΑΘΩΣ ΕΧΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΚΑΘΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ 10% ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ. ΘΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΩΣ ΓΙΑΤΊ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ? ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ?
    ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ..ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΑ ΑΔΙΚΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O καθένας την πάρτη του κοιτάει αυτό ξέρω εγώ . Αν και οι 18χρονοι φτασαν να σκέφτοντε τόσο ατομικιστικά τη χάσαμε τελείως τη μπάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ME THN IΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΤΕ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ 10% ΚΑΙ ΤΟΥ 2012 ΚΑΙ ΤΟΥ 2013 ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ. ΔΕΝ ΣΑΡΕΣΕΙ ΟΤΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ε? ΥΠΟΚΡΙΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. eiste megalo burdelooo....alla dn tha sas perasii,,,opios ithele astinomia arxise k astinomia esto k teleftea stigmi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nai r malakisthri to bourdelo pou tha proskunas aurio me8aurio ama peraseis

      Διαγραφή
    2. pedia n rotisw...t 10% isxiei k g t pedia tou 2012 ap epal omada a h mono gia geniko likio?

      Διαγραφή
    3. Μονο για γενικο λυκειο και επαλ β. Το 10% για τα επαλ α αφορα μονο τους αποφοιτους του 13

      Διαγραφή
    4. esu vres mu kaliteri lish apo afhn safti t xwra pu zume ,...............

      Διαγραφή
  7. exete rotisei dld st upourgio pedias?ennow ap kapoia ekgerh pigh?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ρε δεν εχεις δει το δελτιο τυπου του υπουργειου? την επισημη ανακοινωση? πριν 3 μερες βγηκε! εγκυροτατο! http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon-main/deltia-typoy-main/10937-27-03-14-2014-2015.html

      Διαγραφή
  8. 3. Όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς δηλαδή νέα εξέταση, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.

    ara leei genika gia epal ..dn leei sikgekrimena g omades opote ts vazei olous..ara mporoun n simetasxoun...swsta?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΩΝΑ ΜΕ ΕΔΩ http://panelladikes24.blogspot.gr/2014/02/10.html ΤΟ 10% ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΛ Α ΤΟΥ 2013. ΕΑΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 12 ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙ ΤΥΠΟΥ. ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 12. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝΕ!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα! Εαν κάποιος γνωρίζει μήπως θα μπορούσε να μου πει πώς ακριβώς όσοι έδωσαν Πανελλήνιες το 2012 θα συμμετάσχουν φέτος με το 10%;; Διότι εφόσον αυτό το δελτίο τύπου βγήκε την Παρασκευή και με δεδομένο οτι οι υποβολές αιτήσεων συμμετοχής στις Πανελλήνιες έχουν τελειώσει από το Φεβρουάριο, τι πρέπει να κάνει κάποιος για να συμμετάσχει;; Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. file opioi dinoun m t 10 % dn xriazete n kanoun kamia aithsh ektos ap mixanografiko..dld mono mixanografiko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Δηλαδή δε χρειάζεται τίποτα άλλο;; Κωδικός ή χαρτί απο το σχολείο ή κάτι τέτοιο;; Και επίσης μήπως γνωρίζεις εαν ισχύει η αυτόματη διαγραφή απο τη σχολή που είμαι τώρα;; Ευχαριστώ και πάλι!

      Διαγραφή
  11. ρε παιδιά με τις ειδικές κατηγορίες για τις στρατιωτικές άλλαξε κάτι?? θίγονται απο την απόφαση του ΣΤΕ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Paidia egw p dhlwsa oti 8a dwsw panelladikes alla twra 8elw na dwsw me to 10% ti ginetai???... 8elw na pw, wraia. Den dinw panelladikes. Alla meta p 8a kanw to mhxanografiko , 8a diagwnizomai me to 10 % H me tis panelladikes p den 8a exw dwsei ? Dld 0 moria ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμάς στο σχολείο μας είπαν να μην πιστεύουμε ότι πλασάρουν στο ίντερνετ εφόσον δεν τους έχει έρθει ακόμη χαρτί που να αναφέρει τι θα ισχύει κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. pedia endiaferome g stratiwtikes sxoles k sikgekrimena g tn smyn..eime gennimenos 16-6-93 k tn iounio ginome 21..mporw logo hlikias n mpw?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. οχι φιλε μου..δυστυχως δεν μπορεις..πρεπει να είσαι απο 31 12 1993 και μετα.Μπορείς να δώσεις ομως για ναυτικων δοκιμων που ειναι απο 1 1 1993 και μετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. t 10% th isxii k g epal omada a p edwsan t 2012..?h mono giaftous p edwsan to 2013?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ti tha ginei me to deka tis ekato me ta paidia tou 2013 gia tis paneladikes tou 2015 prepei na iparxei dikeosini etsi den eine?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. να ρωτησω κατι παιδες?
    αυτοι που εδωσαν πανελληνιες το 2013 και εκαναν 10% φετος εχουν δικαιωμα μετεγγραφης;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έδωσα πανελλαδικές το 12' ποσα χρονια ειχα/εχω την δυνατότητα τα κάνω 10%; Γτ το 13' μπήκα φαντάρος και το 14' δεν γνώριζα οτι μπορούσα να κανω :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα,
    η κόρη μου έδωσε πέρυσι (2014) πανελλαδικές. Δεν πέρασε εκει που ήθελε και τελικα πηγε ΙΕΚ. Μπορεί να κάνει μηχανογραφικό και φέτος και το 2016 ? η μ'ονο φέτος ? η γίνεται να κάνει μόνο το 2016 ?? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή