Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας
«Έκλεισε» το Συμβούλιο της Επικρατείας την πόρτα των Πανεπιστημίων στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών που εισάγονται προνομιακά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με δύο διαφορετικές συνθέσεις και με δύο διαφορετικούς προέδρους (Κωνσταντίνο Μενουδάκο και Σωτήρη Ρίζο) έκρινε ότι τόσο το παλαιό όσο και το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών να εισέρχονται στα ΑΕΙ, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, είναι αντίθετο σε πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 - 988/2014) έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, έκριναν ότι τα προνόμια αυτά υπέρ των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, που εισάγουν παρέκκλιση από το γενικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι ευθέως αντίθετα στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Σύμφωνα με τις δυο αυτές αρχές, επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων. Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές.
Παράλληλα, η προνομιακή αυτή μεταχείριση των παιδιών των πολυτέκνων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, δημιουργεί δύο εκδοχές.
Η πρώτη είναι ότι εάν αυτές οι θέσεις για τα παιδιά των πολύτεκνων διατίθενται καθ’ υπέρβαση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των ΑΕΙ, προκαλείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δυσλειτουργία η οποία δεν είναι ανεκτή από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την παιδεία.
Η δεύτερη, είναι ότι αφαιρούνται θέσεις από τους υποψήφιους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψήφιοι με «συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες κατά παράβαση των δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται από τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 16 του Συντάγματος, οι οποίες επιβάλλουν να εισάγονται στις πεπερασμένου αριθμού θέσεις των ΑΕΙ οι υποψήφιοι οι οποίοι υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια».
Επίσης, τα προνόμια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εισάγονται στα ΑΕΙ υποψήφιοι μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψήφιων τους.
Εξάλλου, τα προνόμια αυτά των παιδιών των πολυτέκνων οικογενειών, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν μπορεί να θεμελιωθούν στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει μέτρα προστασίας των πολυμελών οικογενειών και μέτρα δημογραφικής πολιτικής.
Τέλος, οι δύο από τις τρεις αποφάσεις, ακυρώνουν την παράλειψη εισαγωγής υποψηφίων στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του έτους 2012.
Δείτε την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικά τα προνόμια των Πολυτέκνων για τις εισαγωγικές εξετάσεις.
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία».
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - panelladikes24
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ μαντεύω οτι γραφεις ωραίες εκθέσεις
Διαγραφήeinai mia adikia to gegonos oti atoma ta opoia grafoun kalutera apo oti alla na menoun e3w apo th sxolh protimhshs tous epeidh tous phre th thesh kapoios poluteknos h triteknos..!!apoluta swsth kata th gnwmh mou h apofash..wstoso tha prepei me kapoio tropo na sthrixthoun kai oi upoyhfioi pou proerxontai apo poluteknes oikogeneies!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτο αφορα τις στρατιωτικες σχολες η μονο τα αει.(εφοσον οι στρατιωτικες βγαζουν προκυρηξη και δεν το αφορα το υπ παιδειας)
ΑπάντησηΔιαγραφήws melos poluteknis oikogeneias vlepw tin adikia eis varos tis genikis seiras kai symfwnw me to STE...eksalou uparxoun kai monogoneikes oikogeneies me xwrismenous goneis h anaphrous i nekrous....kai oloi autoi anhkoun stin kathgoria koinwnika kritiria...den einai dunaton sta koinwnika kritiria na anikoun kai oi orfanoi kai autoi pou ta aderfia tous spoudazoun se alli polh....den einai to idio,,,pws na to kanoume....oute pisteuw enas politeknos na pairnei ti thesi kapoiou pou pithanotata na evgale perissotera moria apo auton....h eisagwgh mou stin tritovathmia egine me akadimaika kritiria kai oxi epeidi eixa polla aderfia....etsi einai to swsto kai to dikaio...h oloi tha anikoun se eidikes kathgories (dwron adwro) i kanenas...opoios diavazei na proxwra
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντικειμενικος και με επιχειρηματα,ευγε φιλε μου! Στους πολυτεκνους ας δινουν κ πρεπει να δινουν τα επιδοματα για πολυτεκνους με οικονομικα κριτηρια να στηριξουν τα παιδια τους στις σπουδες..Κατ'αλλα πολλα αδελφια με εισαγωγη ευνοικη στην ανωτατη εκπαιδευση ουδεμια αναλογικοτητα υφισταται!
Διαγραφή1oν. Δεν νομίζω ότι ρίχνοντας μια τέτοια 2,5 μήνες πρίν τις πανελλήνιες είναι δίκαιο για τα παιδιά
ΑπάντησηΔιαγραφή2ον. Πότε στηρίξανε τις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες για να το κανουν τώρα?
3ον Όχι δεν είμαστε όλοι ισα και όμοια και φυσικά θα πρέπει να μετράει ο βαθμός και καθε παιδί να κάνει την προσπάθεια του αλλα όταν μου λες οτι πρέπει ο άλλος μοναχογιός με 7-8 σπιτια και ουτε ξέρω πόσα λεφτά στην τράπεζα που δεν θα στεριθεί τίποτα στην ζωή του εχει τα ίδια κριτήρια με ένα παιδί που εχει 4 και 5 αδερφια εχει μεγαλώσει δύσκολα και τώρα του στερούν και την δωρεάν παιδεία?
4ον Λεφτά για φροντιστήρια δεν παίζουν ούτε για αστείο σε αυτές τις οικογένειες και γενικά αφτα τα κριτήρια ήταν το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ? ΜΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙ´ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΠΟΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΑΝ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΙΡΝΕ 100 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ 10 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΖΗΤΟΥΣΑΝ 8 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ 102 ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΠΑΛΙ 100 ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ. ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΕΙΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΓΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 6 6 ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ 5 ΚΑΙ 6 ΠΑΙΔΙΑ ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ ΝΑ ΛΟΙΠ0Ν ΤΗ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΞΕΣΤΟΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΈΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ΄ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΠΟΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφή]ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΠΟΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΑΝ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΙΡΝΕ 100 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ 10 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΖΗΤΟΥΣΑΝ 8 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ 102 ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΠΑΛΙ 100 ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ. ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΕΙΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΓΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ 5 ΚΑΙ 6 ΠΑΙΔΙΑ ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ ΝΑ ΛΟΙΠ0Ν ΤΗ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΞΕΣΤΟΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΈΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ΄ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΠΟΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφή