Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου είχε δηλώσει προ μερικών εβδομάδων ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Μάλιστα είχε προαναγγείλει ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα με κάποιες αλλαγές ως προς αριθμό των εισακτέων που θα δεχτούν συγκεκριμένα τμήματα (αύξηση σε θετικές σχολές).
Μπορεί η απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε ότι τα προνόμια των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι κ.ά.) είναι αντισυνταγματικά, να αλλάξει τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας;
Πέρυσι, ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ ήταν περίπου 70.000 εκ των οποίων οι 11.500 θέσεις είχαν διατεθεί στις ειδικές κατηγορίες των πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων και μπορούσαν να τις διεκδικούν επιπλέον αυτών της γενικής σειράς. Λογικά, το υπουργείο Παιδείας θα προσανατολιστεί στην ανακοίνωση ενός αριθμού εισακτέων για όλους τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2014 και στη συνέχεια να λάβει ειδική μέριμνα για τις ειδικές αυτές κατηγορίες υποψηφίων (π.χ. ελεύθερες μετεγγραφές για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους).
Τελικά ποιοι θα είναι κερδισμένοι;
Σίγουρα αν εφαρμοστεί, το παραπάνω σενάριο κερδισμένοι είναι οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών αφού όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να μετεγγραφούν σε σχολές κοντά στην μόνιμη κατοικία τους. Μέχρι πέρυσι μπορούσαν να διεκδικούν θέσεις από τη γενική σειρά αλλά και αυτές των ειδικών κατηγοριών, να μετέχουν στη διαδικασία των μετεγγραφών φοιτητών (που είχαν ποσοτικό περιορισμό και η επιλογή γινόταν βάση εισοδήματος) και να μην μπορούν να φοιτήσουν στην πόλη που επιθυμούν.
Από την άλλη οι υποψήφιοι της γενικής σειράς θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περισσότερες θέσεις, άρα θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να φοιτήσουν σε σχολή που επιθυμούν ή ακόμα και σε πόλη.
Υπάρχει πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση;
Μεγάλο, καθώς θα επιβαρυνθούν οι σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) ενώ θα αποδυναμωθούν αυτές της περιφέρειας. Επομένως, το υπουργείο Παιδείας έχει πολλή δουλειά στο συγκεκριμένο θέμα, μελετώντας τις πτυχές όλων των συνιστωσών του προβλήματος. Γιατί αν μειώσει τις θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αφού αργότερα θα υποδεχτούν και τους μετεγγραφέντες φοιτητές, τότε οι μόνοι κερδισμένοι είναι αυτοί των ειδικών κατηγοριών.
panelladikes24
Kapou diavasa oti dn thigontai oi sxoles astinomias k stratou apo auti ti rithmisi....eleos....autes dn exoun oute koinwnika kritiria....gia poio logo dn thigontai? ?? Tritovathmia dn theorountai??? Elos....katargisi se oles tis sxoles. ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά πάντα θα υπάρχουν οι άνθρωποι με την νοοτροπία ''αφού δεν έχω εγώ να μην έχει κανένας''.Δηλαδή το ίδιο είναι για ένα παιδί με αδέρφια να δώσει εξετάσεις με ένα που είναι μόνο του;Να σου θυμήσου ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν φροντιστήρια για ένα παιδί,πόσο μάλλον αν έχει περισσότερα..Επίσης έχω ακούσει πολλούς γονείς να λένε σε καθηγητές πως το παιδί τους δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο διάβασμα λόγω της φασαρίας που κάνουν τα μικρότερα αδέρφια τους.Οπότε αφήστε αυτές τις εγωιστικές βλακείες περί ''καλά έκαναν και τις κατάργησαν''.Αλλά μια ζωή τις ίδιες νοοτροπίες έχουμε ως ''περήφανοι'' Έλληνες που είμαστε....
ΔιαγραφήΣε τι αριθμό θα κυμανθούν οι θέσεις της αστυνομίας φετος;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βεβαια υπαρχουν ειδικές κατηγοριες στις στρατιωτικές κ αστυνομικες σχολες κ επηρεαζονται απο αυτη την αποφαση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχα αμα ισχύσει αυτό περί ελεύθερων μεταγραφών όλοι που δεν ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες θα ναι οι χαμένοι!!και ο λόγος ειναι αφου η διάφορα γενικης σειράς με τριτεκνους δε πέρναγε τα 300 μόρια ενώ τωρα ενας Αθήναιος π.χ μπαίνει Μετσόβιο (18 χιλιάδες μόρια) από Ξάνθη με 14 και....Τα φιλια μου στο Σ.τ.Ε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά ρε ξεφτιλισμένοι...φέτος στις μετεγγραφές έπαιζε ρόλο το εισόδημα και οι ειδ.κατηγορίες δεν σχετίζονταν καθόλου ..και θυμηθήκατε να κρίνετε τις μετεγγραφες για το 2015 με βάση ειδ.κατηγορίας;; Και στις στρατιωτικές να αφήσουν τα πράγματα ως έχουν και αν θέλουν ας καταργήσουν την ειδ.κατ/β ..ήδη έχουν κάνει αρκετές μειώσεις εισακτέων ..
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτο με τις μετεγγραφες ισχυει για ολες τις ειδικες κατηγοριες? δλδ και για κοινωνικα κριτηρια και για τριτεκνους?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι οι πολύτεκνοι,και οι τρίτεκνοι πρέπει να βοηθούνται γιατί τα ίδια λεφτα δίνει ένας πατέρας που εχει μια πολύτεκνοι οικογένοια ,και τα ίδια λέφτα δίνει ενας με δυο παιδία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ;
Εχετε συνειδητοποιησει ορισμενοι οτι οι πολυτεκνες οικογενειες δεν μπορουν να ανταπεξελθουν στις οικονομικες δυσκολιες της εποχης ειδικα αν εχουν παιδι/α που σπουδαζουν ? Εχετε σκεφτει τι περνανε αυτες οι οικογενειες προκειμενου να τα βγαλουν περα με τοση πιεση που τους ασκειται ? και αυτη να μεταφερεται στα παιδια τους με αποτελεσμα να μην αποδιδουν οσο μπορουν ? Απο την αλλη αυτοι που πιστευουν οτι το μετρο αυτο ειναι αντισυνταγματικο ξανασκεφτητε το.....
ΑπάντησηΔιαγραφή