Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών στα Πανεπιστήμια - Ποιους θα αφορά και ποιες παραμέτρους εξετάζει το ΥΠΑΙΘ

Σχετική εικόναΣειρά σεναρίων για την εφαρμογή της θέσπισης ορίου για τον χρόνο σπουδών των φοιτητών επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, με τη θέσπιση να έρχεται μέσα στον χρόνο και να αφορά τους φετινούς μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που θα αποτελέσουν τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων του Ιουνίου 2020.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να διατηρηθεί το ν+2, το οποίο όμως δεν θα λειτουργήσει καθολικά και οριζόντια. Η πολιτική ηγεσία συζητά το ενδεχόμενο η εν λόγω φόρμουλα να παραλλάσσεται ανάλογα με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας, ένας στους δύο φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ενεργός. Η διαχείριση αυτών αποτελεί έναν δύσκολο γρίφο για την ηγεσία, η οποία πρώτα θα φέρει νόμο που θα αφορά τους νεοεισαχθέντες και όχι τους ήδη υπάρχοντες αιώνιους φοιτητές. 

Δηλαδή, οι φοιτητές που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ τον Οκτώβρη του 2020 θα είναι οι πρώτοι που θα υπάγονται στις ρυθμίσεις για συγκεκριμένο χρονικό όριο σπουδών. Για όσους υπάρχουν προβλήματα κοινωνικά, υγείας ή οικονομικά θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόβλεψη, ώστε να μη βρεθούν εκτός πανεπιστημίου λόγω άλλων προβλημάτων.

Για όσους είναι ήδη αιώνιοι φοιτητές, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει αρκετά σενάρια, τα οποία θα αφορούν σε μεταβατικές διατάξεις με στόχο να δοθεί επαρκής χρόνος να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, χωρίς να αιφνιδιαστούν.

Με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο.



1 σχόλιο:

  1. ν+3 και για τους πολυτεκνους αφου η διαταξη θα παραλλασεται να ισχυει ν+4 για συγκεκριμενες περιπτωσεις,και για τους τριτεκνους να ισχυει το ν+3 και ολικη εξαιρεσα απο το μετρο σε φοιτητες με σοβαρες παθησεις (ΑΜΕΑ),σε σεισμοπληκτους,πυροπληκτους,πλημμυροπληκτους και επισης στη μουσουλμανικη μειονοτητα και σε φοιτητες που θα εχουν χαμηλα εισοδηματα να υπαρχει διαταξη για τα πολυτεχνεια σε ν+4, για τις σχολες τετραετους φοιτησης σε ν+4 και για τις ιατρικες να ισχυει το μετρο σε ν+4 δηλαδη διαγραφή στα 10 χρόνια.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή