Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Έκκληση Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών για ενοίκια και μετακίνηση - «Χάνουμε φοιτητές από το κόστος διαβίωσης - Το ελάχιστο μηνιαίο κόστος ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ»

Έκκληση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να μειώσουν το ύψος των φοιτητικών ενοικίων. Απευθύνεται και προς τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Πατρών για να μειώσει το κόστος μετακίνησης από και προς το Πανεπιστήμιο. Όπως ομολογεί, το κόστος διαβίωσης για τους ξένους φοιτητές στην Πάτρα έχει καταλήξει να είναι πιο ακριβό και από ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα πολλοί πρωτοετείς να μην έρχονται ή πιο παλιοί να παίρνουν μεταγραφή.

Είσαι πρωτοετής φοιτητής-τρια και θέλεις να είσαι πλήρως ενημερωμένος-η για όλες τις εξελίξεις που απαιτούνται στα πρώτα φοιτητικά σου βήματα; Αν ναι, τότε μπορείς να έχεις πλήρη ενημέρωση και από τη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 - Ενημέρωση.

Έκκληση στην τοπική κοινωνία να μειώσει το ύψος των ενοικίων προς τους φοιτητές, αλλά και προς τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Πατρών να μειώσει το κόστος μετακίνησης από και προς το Πανεπιστήμιο απευθύνει ο πρύτανης του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος Χρήστος Μπούρας.

Η φοίτηση στην πόλη της Πάτρας είναι για πάρα πολλές οικογένειες απαγορευτική. Με στενούς υπολογισμούς το ελάχιστο μηνιαίο κόστος ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάθε χρόνο καταγράφονται απώλειες από το φοιτητικό δυναμικό της πόλης.

«Τα ενοίκια είναι στον Θεό. Είναι αποτρεπτικά» επισήμανε ο κ. Μπούρας, μιλώντας στην «Πελοπόννησο». «Μας έχει προβληματίσει έντονα αυτή η κατάσταση. Εχω επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς και ζητάω έναν εξορθολογισμό των ενοικίων. Η Πολιτεία άκουσε το αίτημά μας για αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, αλλά δυστυχώς δεν είμαι ικανοποιημένος από τις τιμές που προσφέρει η τοπική κοινωνία. Πρέπει να σκεφτούν ότι λειτουργούν αποτρεπτικά και δεν πρέπει να βλέπουν μόνο μία χρονιά διότι κάποιοι θα αναγκαστούν να φύγουν επειδή οι οικογένειές τους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Η κατάσταση είναι τραγική».

Μάλιστα ο κ. πρύτανης μας μετέφερε την εξής συνομιλία. «Πρόσφατα, σε μία φιλική συνάντηση, ένας γονέας μού είπε:

«Είμαι φαρμακοποιός θέλω το παιδί μου να με διαδεχτεί. Μένω στην Αθήνα, έχω κάνει εδώ έναν υπολογισμό των εξόδων για να σπουδάσει ο γιος μου στην Πάτρα. Σας πληροφορώ ότι τα δίδακτρα σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι πολύ φθηνότερα”. Επιτρέψτε μου να παρακαλέσω και μέσα από το δικό σας βήμα όλους να βοηθήσουν να κρατήσουμε τους 5.000 φοιτητές στην Πάτρα και του χρόνου να τους αυξήσουμε».

Μάλιστα, ο κ. Μπούρας υπενθυμίζει ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών παρέχει εντελώς δωρεάν στέγη στους φοιτητές του. «Μας κατηγορούν αυτοί που ζητούν δύο και τρία ενοίκια μπροστά από τους φοιτητές επειδή έχουμε βάλει μία εγγύηση 200 ευρώ, την οποία επιστρέφουμε στον φοιτητή μόλις μας παραδώσει το δωμάτιο. Κι εδώ υπάρχει ηθελημένη παραπληροφόρηση. Σας ενημερώνω ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας παίρνει 100 ευρώ τον χρόνο από τους φοιτητές που στεγάζονται στην εστία. Είμαστε το Πανεπιστήμιο που παρέχουμε εντελώς δωρεάν στέγαση στους φοιτητές μας. Φέτος όποιος πληροί τα κριτήρια θα πάρει δωμάτιο εξοπλισμένο και πλήρως ανακαινισμένο. Όλο το καλοκαίρι φροντίσαμε να εργαστούμε, ώστε να έχουμε αυτή τη στιγμή επιπλέον 150 δωμάτια».

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Ημερησίως, ένας φοιτητής που μένει στο κέντρο της Πάτρας, για να πάει στο Πανεπιστήμιο θέλει 1,80 και άλλο 1,80 για να επιστρέψει στο σπίτι του. Αν δεν χρειαστεί να μετακινηθεί δύο φορές προς το Πανεπιστήμιο, όπως συμβαίνει με αρκετούς που έχουν μάθημα πρωί και απόγευμα, θα πληρώσει περίπου 6 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περίπου 30 ευρώ την εβδομάδα για να πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα στα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η συγκοινωνία είναι επιδοτούμενη από το κράτος, το κόστος μετακίνησης είναι ελάχιστο με τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών και τα εισιτήρια πολλαπλών μετακινήσεων.

Το τραγελαφικό είναι ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε την πιο ακριβή αστική συγκοινωνία, οι συνθήκες μεταφοράς των φοιτητών είναι απαράδεκτες. Στα περισσότερα δρομολόγια τα λεωφορεία είναι γεμάτα με όρθιους φοιτητές που φτάνουν μέχρι τον οδηγό, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φοιτητές ξεμένουν στις στάσεις επειδή δεν χωράνε.

«Πριν από λίγες ημέρες κάναμε μία παρέμβαση και για το θέμα αυτό. Εχουμε τύχη αγαθή να υπάρχει μία νέα συνάδελφος, η κ. Ζωή Χριστοφόρου, συγκοινωνιολόγος, με τη βοήθεια της οποίας στείλαμε μία επιστολή για την αποσυμφόρηση προς τον Δήμο Πατρέων και προς το Αστικό ΚΤΕΛ» μας είπε ο κ. Μπούρας και εξήγησε:

«Με την επιστημονική της γνώση, η κ. Χριστοφόρου πρότεινε μία σειρά από πράγματα. Για παράδειγμα προτείνει να δημιουργηθεί μία γραμμή εξπρές Κουκούλι, «Αγιος Ανδρέας», μίνι περιμετρική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο. Να φύγει η αφετηρία από την Ερμού και να πάει σε κάποια άλλα σημεία Καρόλου, κ.ά. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον δήμαρχο και το ΚΤΕΛ να δουν αυτές τις προτάσεις θετικά. Επίσης δόθηκε μία υπόσχεση, και θέλω να παρακαλέσω τον κ. Ρήγα να την εφαρμόσει, να βγουν κάρτες τριμηνιαίες με πάρα πολύ σημαντική έκπτωση».

Καταλήγοντας, ο κ. Μπούρας, τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι 50.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η βαριά βιομηχανία της Πάτρας.

«Η πόλη πρέπει να κάνει μία μεγάλη κίνηση υποδοχής των φοιτητών. Να τους αγκαλιάσει και να είναι φιλική απέναντί τους. Να δείχνει ότι σέβεται τα χρήματα που φέρνουν στην τοπική αγορά. Αν δεν γίνει αυτό είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και τότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να ανατρέψουμε την κατάσταση».

Πελοπόννησος - Pelop.gr



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου