Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023: Άπιαστο όνειρο το ... άριστα, τι αλλάζει σε βαθμούς και βάσεις

Αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης σε Αρχαία Ελληνικά και Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023
καθιστούν το άριστα σε αυτά τα μαθήματα δυσκολότερο.

Όλες οι εξελίξεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 έγκυρα και έγκαιρα και στη σελίδα Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 - Ενημέρωση.

Σε κρίσιμες αλλαγές για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια που θα εφαρμοστούν ήδη από τις φετινές εξετάσεις προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας.


Με τις αλλαγές αυτές πρακτικά δυσκολεύει το άριστα στα συγκεκριμένα μαθήματα καθώς οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες των υποψηφίων.

Αρχαία Ελληνικά

Συγκεκριμένα, στα Αρχαία Ελληνικά το αδίδακτο κείμενο επανακτά τη βαθμολογική βαρύτητα που είχε προ ετών και συγκεκριμένα δίδονται ερωτήσεις από ένα διδαγμένο στο σχολείο κείμενο και από ένα αδίδακτο.

Μέχρι φέτος εάν ένας υποψήφιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20 και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20.

Με τη νέα απόφαση όμως από τις πανελλήνιες 2023 κόβεται η μια από τις δυο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20.

Αυτές οι δυο μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.

Παράλληλά αυξήθηκαν και οι στίχοι που δίδονται προς μετάφραση και συγκεκριμένα η έκταση του αποσπάσματος του αδίδακτου προς μετάφραση κειμένου από 5-6 στίχους αυξάνεται σε 8-20.

Η αλλαγή αυτή θα δυσκολέψει τους μαθητές σύμφωνα με την Καθημερινή να αριστεύσουν καθώς ανεξάρτητα από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, η μετάφραση και οι ερωτήσεις επι του αδίδακτου κειμένου δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους σε σχέση με τις ερωτήσεις επι του διδαγμένου.

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Παράλληλα στο μάθημα της Γλώσσας και Λογοτεχνίας δίνονται πέντε θέματα.

Η αλλαγή είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα θα είναι 20 μονάδες στις 100 από 15 που ήταν πέρσι. Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20 και το άριστα.

Δείτε επίσης:

Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου