Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Η ΑΣΠΑΙΤΕ θέλει να ενταχθεί στο ΕΚΠΑ - Τι εισηγείται η Σχολή και ποια η θέση του Υπουργείου Παιδείας

Να ενταχθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ στον πανεπιστημιακό τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης σαν αυτόνομο ίδρυμα ή με την ένταξή της ως αυτόνομη σχολή σε άλλο Πανεπιστήμιο ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Ο κ. Δελής σημείωσε ακόμα πως πρέπει να διατηρηθεί ο διπλός χαρακτήρας της ΑΣΠΑΙΤΕ (μηχανικού και εκπαιδευτικού). Να εξασφαλιστεί η απονομή Παιδαγωγικής Επάρκειας προπτυχιακά, ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, χωρίς δίδακτρα ή άλλες προϋποθέσεις και να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις σε μόνιμο διδακτικό και λοιπό προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια, αναβαθμισμένα ενιαία προγράμματα σπουδών.

Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος δήλωσε ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ προτείνει η Σχολή να ενταχθεί ως μονοτμηματική Σχολή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με τίτλο «Σχολή Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών» και 

- οι απόφοιτοί της να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται ως καθηγητές στις βασικές ειδικότητες της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσής τους, όπως είναι τώρα δηλαδή, ως εκπαιδευτικοί, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί,

- να γίνεται ο συγκεκριμένος διαχωρισμός από το δεύτερο έτος και μετά,

- να υπάρξουν και περισσότερες κατευθύνσεις ή ροές όπως τις αποκαλεί εντός του ΕΚΠΑ.

Επίσης, ο κ. Σύριγος στη σχετική ερώτηση απάντησε τα εξής:

“Ως προς το μέλλον, το βλέπω πραγματικά σε συνδυασμό με κάποιο άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Προβληματιζόμαστε, όμως, στο υπουργείο ποιο είναι το πλέον κατάλληλο ίδρυμα, με το οποίο θα μπορούσε η ΑΣΠΑΙΤΕ να προχωρήσει και τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε αυτό να γίνει.

Αυτά θα γίνουν γνωστά με την ανακοίνωση του νέου πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας, υποθέτω -εκτιμώ- από το νέο έτος.

Ως τότε, επιφυλάσσομαι να σας απαντήσω περισσότερα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα του τι θα κάνουμε συνολικά με τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας”.

Ακόμη, ο Άγγελος Συρίγος διευκρίνισε πως η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν είναι ΙΕΚ και ως εκ τούτου απέρριψε το θέμα της διετούς κατάρτισης στην ΑΣΠΑΙΤΕ λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου