Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

17/7/2018 - ΤΟ ΒΗΜΑ - Εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2018

Η εφημερίδα TO BHMA παρουσιάζει εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2018 σε ορισμένα τμήματα. 
Tα πάνω και κάτω των Σχολών

- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών αναμένεται εφέτος μια εικόνα που θα θυμίζει κατά πολύ την περσινή όσον αφορά την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στις Σχολές του. Στις περιζήτητες Νομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται μια οριακή άνοδος μερικών δεκάδων μορίων, κάτι που θα καταγραφεί και στις Ψυχολογίες. Η άνοδος αυτή μπορεί να φτάσει και τα 150 μόρια. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στις Σχολές κάτω των 14.000 μορίων, καθώς στο πεδίο αυτό το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει «δώρο» εφέτος τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τα οποία έως και πριν από δύο χρόνια ήταν απομονωμένα σε ένα επιστημονικό πεδίο. Τα Παιδαγωγικά Τμήματα βέβαια, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πέσει χαμηλά όσον αφορά τις βάσεις εισαγωγής τους, έχουν μοιραστεί σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αλλά φαίνεται ότι θα τα «κυνηγήσουν» κυρίως οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών, διαμορφώνοντας και μια ξεχωριστή τάση για την κίνησή τους στο πρώτο επιστημονικό πεδίο.

- Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών (Πολυτεχνεία, Φυσικομαθηματικές Σχολές) αναμένεται αισθητή πτώση που μπορεί να φτάσει και τα 600 μόρια. Στις περιζήτητες Σχολές του πεδίου (κυρίως δηλαδή εκείνες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) η πτώση των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι της τάξης των 200-300 μορίων. Στην επαρχία, όμως, η πτώση των βάσεων στα τμήματα του επιστημονικού αυτού πεδίου αναμένεται να φτάσει και τα 800 με 1.000 μόρια.
Την ίδια στιγμή, τις κοινές Σχολές του πεδίου με το 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής θα τις διεκδικήσουν πιο σθεναρά οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου, καθώς εκείνοι των Θετικών Επιστημών είχαν εφέτος πολύ πιο χαμηλές επιδόσεις στα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν.

- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας οι αριθμοί πέφτουν και η βάση εισαγωγής της περίφημης Ιατρικής Αθηνών αναμένεται ότι δεν θα φτάσει το ψυχολογικό «φράγμα» των 19.000 μορίων. Αισθητή πτώση βάσεων, όμως, αναμένεται ότι θα έχουν όλες οι Σχολές από 16.500 μόρια και πάνω. Η Φαρμακευτική και η Οδοντιατρική της Αθήνας μπορεί να δεχθούν τους πρώτους εισακτέους τους με βαθμολογία γύρω στα 18.000 μόρια και δεν θα αποτελέσει μάλλον έκπληξη αν η Φαρμακευτική Αθήνας ξεκινήσει από τα 17.950 μόρια. Πτώσεις βάσεων σε σχέση με πέρυσι αναμένεται όμως ότι θα έχουν και οι Σχολές κάτω από τα 16.500 μόρια.

- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναφέρθηκε ήδη ότι η κίνηση των βάσεων αναμένεται να είναι εφέτος αντίστοιχη με εκείνη του 2ου πεδίου. Κάτι για το οποίο πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στο πεδίο αυτό. Έτσι εφέτος αναμένονται αυξομειώσεις και μικρή άνοδος εισακτέων στις περιζήτητες Οικονομικές Σχολές - ειδικά στα «ρετιρέ» του πεδίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε τμήματα όπως η Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις του Παντείου κ.λπ. Η άνοδος βάσεων αναμένεται ότι θα καταγραφεί μόνο στις περιζήτητες Σχολές και πάνω από τα 17.000 μόρια (και θα είναι τις τάξης 100-200 μορίων). Κάτω από τα 16.000 μόρια, όμως, στο ίδιο πεδίο αναμένεται σταθερότητα στις βάσεις εισαγωγής του πεδίου ή και πτώση.

Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρον αναμένεται εφέτος η κίνηση στα ΤΕΙ όλης της χώρας λόγω των συγχωνεύσεών τους με τα πανεπιστήμια.

Δείτε επίσης: 



Σημείωση panelladikes24

Το panelladikes24 δεν υιοθετεί τις παραπάνω εκτιμήσεις, κατανοεί την αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους για τη διακύμανση των φετινών βάσεων και συνιστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους να μην επηρεάζονται θετικά ή αρνητικά από τέτοιου είδους δημοσιεύματα.

Εφόσον, οι περισσότεροι υποψήφιοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι την ανακοίνωση των Βάσεων 2018 (τέλη Αυγούστου) είναι διατεθειμένοι να διαβάζουν τέτοιου είδους αναλύσεις θα σας παρουσιάζουμε κατά διαστήματα ορισμένες μελέτες. 

Τέλος, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι τις περισσότερες φορές οι εκτιμήσεις των βάσεων διαφέρουν από τις πραγματικές και μάλιστα ορισμένες φορές για αρκετά μόρια.

Δείτε επίσης: 







Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου